Vet du verkligen vad en Positiv tanke är? 6 kommentarer


HappyMozartSom ni vet så blir jag så glad över alla era kommentarer som hjälper mig att förtydliga och exemplifiera. Här kommer en härlig kommentar kring positiva tankar och så kan ni läsa mitt svar till den kommentaren.

Läsarkommentar:

Men jag tror inte att det finns en universalmetod som fungerar på alla. Jag tror inte att det är så enkelt. Jag kan inte byta ut en tyngande tanke mot en som är mer positiv. Den positiva tanken är ju inte sann då, när jag mår dåligt. Och jag kan inte ljuga för mig själv.

Mitt svar:

Jag vill börja med att tacka dig för din kommentar för du hjälper mig att vara ännu tydligare och närmare beskriva hur jag menar och tänker. :)

Jag vill börja med att säga att rent allmänt så låter hela den här Positiva rörelsen väldigt enkel och glättig. Det finns så många Gurus som får allt att låta så enkelt och att det handlar om Quick Fix att gå från negativ till positiv. Och visst, i vissa fall kanske det är så enkelt men har man det minsta lilla bagage så är det inte alltid så enkelt. Och det finns absolut ingen universalmetod som fungerar för alla.

Jag får ganska ofta mail från folk som beskriver en tanke eller ett tankesätt de har kring en situation och så frågar de mig om det är en positiv tanke och mitt svar blir alltid detsamma: ”Det beror helt och hållet på vilken känsla som tanken skapar inom dig.” För det är helt enkelt så att en positiv tanke som framkallar en negativ känsla är helt värdelös. Syftet med en positiv tanke är att den ska skapa en positiv känsla så det är alltså känslan som avgör om tanken var positiv eller inte.

Jag ska förtydliga det jag menar med känslornas roll i det hela. Om vi förenklar allt och säger att det finns 10 känslolägen där 1 är den känslan där du mår allra sämst och 10 är den känslan där du mår allra bäst. Om vi då säger att du befinner dig i känsloläge 1 och så tänker du en positiv tanke som är så positiv att den framkallar känslan högst upp på skalan, nr 10. Men, eftersom du befinner dit på känsla nr 1 så är klivet alldeles för stort så den positiva tanken känns som en lögn för den är så avvikande från ditt nuvarande känsloläge. Om du däremot befinner dig på nr 9 i skalan och tänker samma tanke då känns den tanken bra och du kan flytta upp till nr 10 på känsloskalan. Så om du befinner dig på nr 1 på skalan och vill klättra upp på skalan genom att tänka positivt så måste du hitta en positiv tanke som är så nära den sanning som du kan se när du befinner dig på nr 1 på skalan. Så då gäller det att hitta en positiv tanke som kan flytta dig upp till nr 2 på skalan.

Jag kan ta ett konkret exempel som gäller vikt. En kvinna har 35 kilos övervikt och hon mår väldigt dåligt över det här. Hon känner sig ful, osexig, misslyckad och vill helst bara gömma sig. Hon mår så dåligt över det här och befinner sig på nr 1 på skalan. De som då förespråkar affirmationer och den här quickfix-glättigheten skulle säkert föreslå positiva tankar som: ”Jag är smal”, ”Jag älskar min kropp”, ”Jag trivs med min kropp” osv. Men de här tankarna är så långt ifrån hennes verklighet man kan komma så de känns falska och påminner henne bara ännu mer om hennes övervikt och hur dåligt hon mår av den så hon stannar kvar på nr 1 eller halkar ner till -2. Då har hon här 2 val för att må lite bättre, antingen så släpper hon fokus på vikten helt och istället fokuserar på andra saker i livet som gör henne glad eller så hittar hon tankar kring ämnet som stämmer bättre överens med hennes känsloläge. Så några sådana tankar skulle kunna vara: ”Andra har varit där jag är och gått ner i vikt”, ”Jag har förmågan att hitta ett sätt som fungerar för mig”, ”Det vore jobbigt att tappa 35 kilo de närmaste 10 minuterna”, ”Jag har förmågan att gå ner 0,5 kilo i månaden” etc. De här tankarna kanske kan få henne att flytta upp till nr 2 på skalan där hon mår lite, lite bättre och sen kan hon fortsätta med andra tankar för att successivt klättra uppför känsloskalan.
Med det här vill jag ha sagt att det fungerar inte att ta för stora tankehopp. Och det här med affirmationer är jättebra men om man använder affirmationer som är så långt från ens egen sanning så att de känns som lögner fungerar inte utan det fördröjer bara effekten. Affirmationer är jättebra men man ska använda sådana som känns sanna. Jag har hittat lite nya formuleringar på affirmationer för att de ska bli lättare att ta till sig där jag använder: ”Vore det inte roligt om…..”, Vore det inte härligt om…..”, ”Jag har förmågan att…”
Det är både viktigt och fascinerande med orden och vilken betydelse de har för oss.
Så den tanken du skriver om som kändes som en lögn var inte en positiv tanke enligt mitt sätt att se på saken eftersom den kändes som en lögn och då får du leta inom dig för att försöka hitta en annan tanke som känns sann eller så släpper du ämnet och skapar ett bättre humör genom att fokusera på ett annat ämne som inte är så negativt laddat.

Vill du också lära dig att ändra dina tankemönster? Klicka då HÄR.

You Rock!!!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 tankar om “Vet du verkligen vad en Positiv tanke är?

 • Geddfish

  Jag får säga att du förklarar så klockrent!
  För, jag väljer själv mina tankar. Tror utifrån det, att jag kan sätta delmål.
  Ibland bestämmer jag inte själv, men kan ändå tänka gott, dra till mig alla härliga vibbar. Just nu tänker jag hjärtan med JA i. Finns inget annat!
  Sedan är det härligt att bli sedd, och vi ska inte spara på berömmet.
  Kram till dig, kloka rockare! //Gerd med pluskonto

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Tack, Gerd!

   Ja, vi väljer våra tankar och vi väljer hur vi vill reagera på saker som sker omkring oss. Och som du skriver, oavsett vad som händer så kan jag ändå välja att tänka gott.
   Beröm är så underskattat så det ska vi verkligen slösa med, inte bara på andra utan även oss själva.

   Kram!

   You Rock!!!

 • Bling

  Tycker du ger en tydlig och bra förklaring. För det finns många gurus som kanske inte ens själva vet vad dom håller på med, eller ens kan förklara, och som du skriver, där kraven blir alldeles för höga. Kan man inte göra något åt ett problem, så kan man iaf. vara snäll mot sig själv 🙂
  Trevlig kväll ♥

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Ja, det ska inte vara något kravfyllt att må bra och vara lycklig. Det ska vara lustfyllt och ett härligt äventyr där man upptäcker nya saker hos sig själv och sin omgivning. Och det är en process där man som du skriver ska vara snäll mot sig själv. 🙂

   You Rock!!!