Fånga dagen! 1 kommentar
Gör en bra disposition
Inledningen ska väcka intresse. En rolig anekdot eller häpnadsväckande fakta är bra. Överraska eller imponera på åhörarna. När du fått besökarnas intresse framför du ditt budskap på ett konkret och kortfattat sätt. I slutet sammanfattar du de viktigaste punkterna och försöker knyta an till din inledning. Glöm inte att ge lyssnarna möjlighet att ställa frågor, både under och efter ditt tal.
Skriv en fusklapp
Det är väldigt lätt att tappa tråden och en lapp med stolpar hjälper dig att hitta rätt igen. Dataskriven text är enklare att läsa.
Öva, öva, öva
Det absolut bästa sättet att slippa nervositet är att kunna ämnet som rinnande vatten. Öva inför en helkropps-spegel eller dina vänner. Tänk på att röra dig, det ger liv åt presentationen. Tala lite högre än din normala samtalston och variera gärna mellan olika tonlägen.
Avskaffa nervositeten
En kort promenad lugnar ditt rusande hjärta. Prata med dig själv för att få i gång rösten. När du pratar ska du pausa ibland. Dels låter det mycket bättre och dels är det lättare att prata om du har luft i lungorna. Intala dig att dina svettningar och ditt bultande hjärta inte syns (för det gör det ju inte!). Tänk ut vad som är det värsta som kan hända. Svaret är förmodligen att du stakar dig. Hur farligt är det?
Tänk ut ditt drömscenario
Det perfekta genomförandet, hur skulle det se ut? När du vet det kan du anpassa allt du gör till att komma dit. Den som vågar misslyckas vinner!
Åhörarna
älskar en föreläsare som bjuder på sig själv. Jag tappade kjolen en gång när jag föreläste. Jag drog upp den och skrattade sedan tillsammans med åhörarna. Hade jag blivit generad och tyckt det var pinsamt hade stämningen blivit konstig och jag skulle ha tappat ”kontakten” med publiken. Våga vara mänsklig! Om du glömmer vad du ska säga, säg det. Oooops, där tappade jag visst tråden! Någon som kan hitta den?
Variera ditt språk
Använd aldrig ord som lyssnarna inte förstår. Dua – låtsas att du pratar till en person – då känner sig lyssnarna mer engagerade. Använd gärna konkreta exempel som gör ditt tal mer levande. Var glad och använd humor (publiken förlåter gärna misstag om du gör dem med glimten i ögat!).
Aktivera åhörarna
Skapa ögonkontakt med dem i publiken som ger bäst respons, det ger dig en trygghet. Ställ frågor som engagerar. Om ingen svarar så vänd dig till dem som gett dig mest uppmärksamhet tidigare. Var exalterad, en exalterad talare ger exalterade lyssnare.
1. Kom aldrig i tid!
2. Gör dig oumbärlig på jobbet och hemma.
3. Delegera aldrig, gör allting själv. Även andras uppgifter.
4. Gräm dig över allting. Hela tiden.
5. Jobba över så mycket du kan. För då känner du dig trött, irriterad och utnyttjad.
6. Spänn alla dina muskler. Håll dem så hela dagen.
7. Sov så lite som möjligt.
8. Säg aldrig nej.
9. Oroa dig för småsaker.
10. Betala inga räkningar. Shoppa upp alla pengar.
11. Ät för lite, onyttigt och oregelbundet.
12. Motionera aldrig, rör dig så lite som möjligt.
13. Skaffa dig skulder.
14. Ha två eller tre jobb.
15. Leta efter fel hos alla och allt.