5 negativa tankar som sabbar din relation


Hjärtan

Det är så lätt att vara mer negativ än positiv  och en anledning till det är att det tar en del mental ansträngning att börja tänka mer positivt om man är van att tänka mer negativt. Men optimismen är mer kraftfull än pessimism och det kan drastiskt ändra din livsstil.

Personlig negativitet kan vara skadligt både för andra och dig själv, speciellt i nära relationer då det leder till negativa beteendemönster.

Här är fem negativa tankar/ord som skadar relationer. Du får också förslag på tankar/ord att ersätta dem med.

1. ”Jag är inte bra nog för dig.”
Ingen är perfekt och det kommer alltid att finnas människor som är bättre än du. Men när det kommer till relationer så handlar det inte om perfektion eller om att vara tillräckligt bra för din partner utan det handlar om att vara ditt bästa jag.

Tänk istället: ”Ingen av oss är perfekt, men vi är perfekta för varandra.”

2. ”Jag borde inte ha sagt så till dig.”
Denna fras skriker av ånger men du tänker det endast efter att grälet är över och ni är sams igen.

 

Att vara människa innebär att vara ofullständig och när du accepterar det kommer du att känna en känsla av lättnad. Det viktiga är att du förstår att dina ord sårat din partner, att du ber om ursäkt och att du gör ditt bästa för att inte upprepa ditt misstag nästa gång ni hamnar i samma eller en liknande situation.

Säg istället: ”Jag gjorde ett misstag och jag ber om ursäkt för det och jag ska göra mitt bästa för att se till att det inte händer igen”

3. ”Det finns andra kvinnor / män som är mer attraktiva och smartare än jag.”
Jämförelse är en riktig glädjetjuv. Och det kan ställa till det ordentligt i relationer för när du jämför dig med andra så kan det leda till att du försöker vara någon annan än den fantastiska människa som du är. Den  fantastiska och unika människa som din partner blev förälskad i.

Din partner tvingades inte till att vara med dig. Din partner har valt dig. Relationer är inte något som bara händer utan de skapas som ett resultat av att två människor har fattat beslutet att vara med varandra eftersom de gör varandra glada och älskar varandra för vilka de är.

Tänk istället: ”Jag är vacker, och dessutom valde han/hon mig för mer än min hjärna och mitt utseende.”

couple-789824_12804. ”Jag vågar inte öppna mig för min partner eftersom jag inte vill bli sårad.”

Du kan inte räkna med att skapa en sund, trygg och kärleksfull relation om du sätter upp en känslomässig mur mellan dig och din partner. Det kan vara en tuff utmaning att våga vara mer sårbar men det är viktigt att du vågar lita på att din partner vill lyssna på dig, vill finnas där för dig och hjälpa dig när du behöver det. Om du ställer följande fråga dig själv: ”Vill jag att min partner ska vara sårbar inför mig?” så skulle jag tro att du svarar ja på den frågan och din partner är inte så annorlunda än vad du är. När man älskar någon så vill man finnas för den personen och man vill känna att man kan vara ett stöd för den.

Tänk istället: ”Jag vågar vara sårbar och jag litar på min partners kärlek och omtanke om mig.”

5. ”Jag förtjänar inte att vara med dig.”

Alla människor är värdefulla och förtjänar äkta kärlek, det gäller även dig såklart. Du ska inte nöja dig med mindre än det du vill eller förtjänar. Det handlar om att se ditt värde som människa. Du är en unik och fantastisk person som förtjänar det som är det absolut bästa för dig. Du förtjänar en partner som får dig att blomstra, en partner som älskar och respekterar dig. Den här typen av nervärderande tankar om sig själv skadar verkligen en relation för det styr ditt beteende i en riktning som är destruktiv för en relation och som långsamt dödar allt positivt i relationen.

Tänk istället: ”Jag förtjänar att vara med någon som respekterar och älskar mig för mig.”

Sinnet är kraftfull, och att göra dig av med negativa tankar gör att din relation får näring och utvecklas för varje dag som går. Du förtjänar att vara i ett meningsfullt, positivt och lyckligt förhållande. Kom ihåg: lyckliga relationer leder till ett lyckligare själv! Och ett lyckligt jag leder till en lycklig relation.

För mer verktyg för att förbättra din relation så kan du klicka HÄR.