Agneta Oreheim


Gästinlägg: ”Vakna upp och börja drömma!” 5 kommentarer

Jag har äran att presentera dagens gästbloggare Agneta Oreheim som är socionom, kursledare och föreläsare i personlig utveckling, astrolog och drömterapeut. Hon är också författare till boken. Att leva i glädje”(2001).

 Läs – Njut – Inspireras av Agneta!

Vakna upp och börja drömma!

Uttrycket kan kanske tyckas som en paradox, men rymmer som jag ser det allas vår största utmaning – att ta våra drömmar och vårt inre liv på verkligt allvar.

Största delen av vårt vakna liv lever vi ofta som sömn-gångare, fast i vanor och ständiga upprepningar. Vi drivs av scheman, och tyvärr också ofta av andra människors planer och är alldeles för upptagna , stressade eller ”borta” för att komma ihåg vad det hela egentligen handlar om.

På det sättet existerar många av oss betydligt mer som döda än levande. Drömmar, passioner och längtor kommer långt ner på prioriteringslistan.

Ett av de citat som jag ofta återkommer till är ”Om du vill realisera dina drömmar – måste du vakna först!”. Citatet är av Michael Pleghar och vill påminna oss om just vikten av att vakna upp i våra egna liv.  Att vakna upp till medvetenhet, ur den illusion vi kallar livet. Och att ha modet att våga se hur verkligheten egentligen gestaltar sig. Genom att erkänna verkligheten fullt ut, tar vi det första steget till att kunna förändra den.

Men  – eftersom sanningen ofta först smärtar och vi i ”sanningens ögonblick” inte tror oss om att klara av förändringsarbetet, så väljer vi både medvetet och omedvetet att leva i ”dimman”, i den förlamande lögnen. Att stanna där innebär att vi får betala ett högt pris vad gäller förlorad glädje och livslust, och många av oss tvingas till slut att hitta vägar ut ur denna förlamning, till ett liv i återhämtad vakenhet och ökad medvetenhet.

Som drömterapeut har också ordet ”drömmar” för mig en djupare betydelse än enbart de visioner och mål vi har. Att ta våra drömmar på allvar är lika mycket för mig att sätta mål utifrån inre sanningar, som att ta hjälp av den inre nattliga drömvägledningens kompass för att kunna orientera mig bättre i livet.  Våra nattliga drömmar vill oss alltid väl – mardrömmar till trots – och är en ovärderlig källa till guidning och hjälp i medvetenhetsutveckling och klarseende – om vi bara vill och vågar lyssna på budskapet!

Men på samma vis som många fortfarande är främmande för att ta inre signaler på allvar så lever vi i en värld där drömkunskapen heller inte fullt ut förstås och än mindre används i den grad den borde – som ett redskap i tuff och ansvarsfull personlig utveckling.

För mig är vägen ur att tro att det verkliga livet är ”någon annanstans” eller ”någon annan gång” just att tacksamt och vördnadsfullt ta emot och se livet som den spegel det är. Drömmarna på natten och den dröm vi lever i i det ”vakna” tillståndet – det som alltså är vårt liv – är fulla av speglar som ständigt berättar något om oss själva. Detta Livets tal som utan undantag och utan att lägga skuld på oss enbart vill få oss att växa i medvetenhet och vakenhet.

Vill vi, vågar vi, orkar vi ta till oss denna reflektion av oss själva? Orkar vi hämta hem våra projektioner – eller ramlar vi i fällan att ännu en gång skylla ifrån oss på något eller någon som orsak till vår livssituation? Själv är jag benägen att tro att graden av motstånd till denna idé står i proportion till graden av medvetslöshet som livet levs på.

Ju mer vi förstår att vi verkligen har ett ansvar för det sätt vi ”drömmer fram” verkligheten, genom de mentala bilder och känslor vi ständigt aktiverar, desto mer förstår vi att välkomna även de oönskade och jobbiga situationerna i våra liv. Finns det inga undantag så har vi ju också en del i även dessa livsupplevelser – en insikt som om vi förstår den rätt är en källa till kraft och ökad självkännedom.

Drömmar skapade ur medvetenhetens gråa dimma, och drömmar skapade ur klarsyn ger naturligtvis väldigt olika resultat. För att vi skall kunna nå det vi säger oss längta efter så behöver vi verkligen vakna upp – för att sedan kunna börja drömma! Och då har vi också förstått att drömma inte handlar om att sova – utan om att vakna upp!

Agneta Oreheim    www.agnetaoreheim.se