Att våga göra sin grej


 

Här kommer min nästa intervju i serien ”Framgångsintervjuer”. Den är gången har jag intervjuat Linda Frithiof som mitt i livet satsar på en karriär som soloartist. Vi möter här en stark kvinna med värme och humor som verkligen har siktet inställt och det är väl självklart att vi ser henne i melodifestivalen 2018.

Linda har jobbat som dansare och sångerska sen hon var 20 år men det har alltid varit i ”bakgrunden”. Hon har varit med i olika produktioner både på TV och teatrar, det har varit musikaler och som sångerska och dansare bakom större artister. Hon började jobba för Wallmans salonger och blev där upptäckt av Magnus Uggla vilket sedan ledde till fler jobb. Både i Sverige och utomlands.

Efter några år fick hon barn och separerade tidigt från pappan när barnet var bara 11 månader . Då blev hon tvingad att sluta turnera och istället satsa på olika företagsevenemang i Stockholmsområdet. Linda hade även svåra ryggproblem som begränsade hennes energi och jobbmöjligheter. Hon var flera gånger på väg att operera men valde att avstå i sista stund. När hennes son var 3 år så träffade hon sin nuvarande man och fick ett nytt barn med honom och två bonusbarn på köpet. Efter den graviditeten lyckades hon, med hjälp av kiropraktik, enträgen sjukgymnastik och massage, äntligen bli smärtfri. Livet förändrades och hon fick ny energi. Tillsammans köpte de ett hus som de renoverade från grunden och inom kort föddes även en dotter. Dessvärre drabbades hennes man av utmattningssyndrom efter ett antal tuffa händelser så under dotterns första levnadsår fick Linda dra ett tungt lass med företag, hus och fem barn.

Nu är mannen tillbaka i matchen tack vare bra hjälp och Linda, som även hon fick känna på syndromet i kölvattnet av sin man mår också bättre. Dottern är två år, går på dagis och sover bra på nätterna. Energin har återvänt. Samtidigt har Linda under några år investerat tid och energi i en annan människas musikprojekt som inte alls utvecklades som hon hoppades. Hon hamnade i ett vakuum och övervägde även att helt byta karriär. Under en resa med sin man togs slutligen beslutet att våga ta nästa stora steg, satsa på en solokarriär.

Jag är redo nu. Jag har mognat som person och min röst är bättre än någonsin och jag känner att jag idag har modet och självkänslan att ta det kliv som krävs för att göra det jag vill. Jag kommer känna mig väldigt missnöjd när jag sitter i gungstolen på verandan på ålderns höst om jag inte gör det här. Jag har kommit så långt i livet så jag vet idag att de människor som inte vill mig väl ändå inte är mina vänner. Nej nu finns det faktiskt bara en enda väg framåt och det är den här vägen som jag har valt.

Lindas man jobbar som producent och ljuddesigner och skapar bl.a. filmmusik. Han har under våren tagit ledigt från sitt jobb 2 dagar i veckan för att tillsammans med Linda satsa på hennes solokarriär. Tillsammans med Linda är han producent och låtskrivare i det här projektet där även några av Sveriges bästa musiker och arrangörer kommer ingå. En av de som kommer samarbeta med Linda är Johan Landqvist som bland annat har varit ansvarig och kapellmästare för bandet i Så ska det låta.

Vi gjorde en startplan och bestämde att fram till Maj så skulle vi ha skrivit 5 låtar. Det är viktigt att ha en plan att följa för att få saker gjorda. Nu har vi skrivit tio bra låtar som just nu produceras. I höst kommer vi släppa några låtar och vi har även funderingar på bidrag till Melodifestivalen nästa år.

Vilka uppoffringar kommer det här innebära?

-Till en början blir det en del ekonomiska uppoffringar eftersom det kan ta ett tag innan jag får någon inkomst och projektet i sig är en ekonomisk investering. Sen om det här tar fart så blir livet lite annorlunda för familjen när det kommer till turnéer och resor. Min man kan komma att behöva dra ner på sin arbetstid och det kommer bli en del pusslande med särkullsbarn. Men det här är en prioritering som känns värd att göra.

Vilka reaktioner har du mött från omgivningen?

-De har till största delen varit väldigt positiva. Några få har indikerat att jag kanske är för gammal för den här satsningen men det tror jag faktiskt inte. Jag tror att min erfarenhet och mina texter kommer attrahera min målgrupp.

Belöningen inombords?

Att resan dit är så himla rolig. Min man och jag har så roligt i det här arbetet så även om det inte går som vi vill så har det absolut varit värt det. Glädjen och stoltheten över att jag äntligen gör det som jag verkligen har talang för och älskar att göra. Jag har ju alltid haft drömmen att göra det här och känner mig stolt över att jag nu äntligen vågar och att jag verkligen gör det. Det ligger en tillfredsställelse i det, helt enkelt. Visst är jag rädd ibland, det blir en slags skräckblandad förtjusning.

Vad är din drivkraft?

-Det är nog en blandning av flera saker. Förutom själva glädjen är nog en ingrediens stolthet. Jag har nu valt att gå ut i sociala medier och berätta att jag gör det här innan det är klart. Det vanliga är kanske att man håller det lite hemligt till en början. Nu måste jag slutföra det jag påbörjat. Det är en bra piska. Även känslan av att visa vad jag går för inför de som kanske tvivlat. Nu är jag min egen chef. Nu gör jag min grej.

 

Lindas 3 bästa tips för dig som har en dröm:

  • Fuck Jante! Jante är nog den största anledningen till att folk inte vågar göra det de drömmer om. Man vågar inte av rädsla för vad folk ska tycka, vad händer om man misslyckas osv. Men gör du ingenting så händer ingenting. Gör du någonting så kanske du misslyckas men då är det bara att köra igen och då kan det hända att du plötsligt lyckas. Du lär dig hela tiden. Tryggheten finns för mig i min familj, det är min borg. Skulle någon tycka något och missunna mig framgång, har de ändå ingen plats i mitt liv. Mina riktiga vänner gläds med mig.

 

  • Våga! Stick ut hakan och ta plats. Strunta i de som är missunnsamma. De är helt enkelt oviktiga och ska inte styra ditt liv. Det bottnar sig ofta i att de själva inte har vågat så låt inte det dra ner dig. Om någon annan vågar och misslyckas så får de vatten på sin kvarn om att de har gjort rätt, som inte själva vågade. Ett samhälle där ingen vågar skulle inte vara så kul att leva i. Man bidrar till samhället genom att våga. Allt vi har är skapat i att någon har vågat. Vartenda företag som har startats, varenda låt som skrivits, varenda bok som skrivits, varenda uppfinning som skapats, varenda film som gjorts, allt är skapat för att någon vågade satsa tid, pengar och energi och även riskerat sin stolthet.

 

  • Gör det helhjärtat. Gör det inte bara lite grand och lägg ner för fort. Många låtskrivare lägger upp sina låtar på Spotify och tror sen att jobbet är gjort men det är då själva jobbet börjar. Gör det som om du startar ett stort företag och tänk business. Om du tror på din idé så investera ordentligt i det för det är först då som du vet om det kan fungera eller inte. Och framförallt njut av det du gör och var stolt över det för då blir det aldrig bortkastat.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *