Effekter av låg självkänsla.


Finns det något samband mellan låg självkänsla och psykisk hälsa?

I den här artikeln kan du läsa om de effekter låg självkänsla har på din psykiska hälsa. Låg självkänsla är inte en erkänd psykisk ”diagnos men självkänsla och psykisk hälsa är nära besläktade och låg självkänsla kan leda till psykiska problem. Jag brukar säga att självkänsla och personlig utveckling borde vara ett skolämne och när ni läst artikeln här nedan så tror jag att ni håller med mig. I artikeln har jag lagt in citat från coachingklienter till mig för att visa hur låg självkänsla kan yttra sig.

Låg självkänsla kan leda till psykiska problem:

Negativa tankemönster som förknippas med låg självkänsla är tankar om att du kommer att misslyckas med saker du gör och dessa tankemönster kan utvecklas över tid och leda till psykiska problem som depression eller ångest.
Låg självkänsla gör det svårt för dig att testa nya saker eller genomföra uppgifter såsom att skaffa en ny hobby eller slutföra en jobbansökan. Detta hindrar dig från att leva ditt liv som du vill och leder till en frustration som så  småningom kan utvecklas till depression.


Låg självkänsla har begränsat min karriärutveckling. Det har lett till att mitt självförtroende varit så lågt att jag inte har vågat ta på mig några utmaningar i arbetet.


• Låg självkänsla kan leda till att du blir socialt isolerad som en följd av att du börjar undvika situationer som du har svårt för. Detta kan orsaka känslor av ångest och depression som kan utvecklas till psykiska problem så småningom


Ibland känns det som om jag är min egen värsta fiende. När jag känner mig låg så gömmer jag mig hemma så att jag ska slippa träffa folk. Sen väntar jag bara på att jag ska må bättre nästa dag. Men det blir ensamt många gånger.


• Låg självkänsla kan leda till att man utvecklar ogynnsamma beteenden som en form av copingstrategi, det kan till exempel  vara skadliga relationer, ta droger eller dricka för mycket. Detta orsakar ofta problem på lång sikt och gör livet mycket svårare och kan i förlängningen leda till psykiska problem.


Psykiska problem kan orsaka låg självkänsla:

Vissa psykiska problem, såsom ätstörningar, depression och social fobi leder ofta till att negativa tankemönster om dig själv utvecklas.
* Vid psykiska problem kan det vara svårt att utföra vardagliga saker som att åka kollektivtrafik eller att gå till jobbet. Detta får en negativ inverkan på din syn på dig själv.
* Psykiska problem kan leda till att du drar dig undan från att ha social kontakt som en konsekvens av oro för hur andra människor ser på dig. Detta leder till känslor av isolering och ensamhet som i sin tur kan orsaka låg självkänsla.

Låg självkänsla och psykiska problem kan förstärka varandra vilket skapar ett ekorrhjul som kan vara tufft att hantera ensam.


Låg självkänsla har bidragit till min depression och depressionen gjorde min självkänsla ännu sämre så jag tänkte att om jag gav mer som person så skulle jag vara mer omtyckt men istället började jag förakta mig själv ännu mer.

 

Just nu kan du vinna min e-bok om självkänsla och du kan läsa mer om det HÄR.

Kika in i webshopen för att ta del av julrean och din speciella rabatt HÄR.