”Ghosts, Drugs & Rock n’Roll” – en gästblogg om en rockroman!


Ibland har jag gästbloggare här på bloggen och den här gången har turen kommit till en författare. Själv så älskar jag att läsa böcker och håller även på och skriver en egen bok. Att läsa handlar om så mycket olika saker och förutom att det ger kunskap och nöje så är det ett väldigt bra sätt att varva ner. I det här inlägget berättar författaren Anna Gable inte bara om sin bok utan även hur det gick till när hon skrev den vilket är väldigt intressant för oss läsare. Så jag lämnar ”pennan” över till Anna!

Ghosts, Drugs & Rock n´Roll!

Vad skulle man sätta för rubrik på en bok som handlar om rockstjärnor, familjedrama, spöken från det förgångna, ond bråd död och en kärlek så stark att den går genom århundradena? Vore det film vore det kanske drama, eller så är det på samma sätt med den här boken som med huvudpersonens musik. När karaktären Erik, bättre känd som rockstjärnan Zorf får frågan om hur hans musik ska filas i handeln svarar han att de får lov att uppfinna en ny genre som heter ”Zorf”, eftersom musiken är ny. Ja, kanske har jag skapat den litterära genren ”Zorf” genom att skriva den här boken, vem vet?!

Men det började inte alls med det vilda rocklivet, det började med en industrimagnat och ett mord. Det var bara det att mordet var så bra att det var svårt att få polisen att inse att ett brott var begånget, så jag lät den döde komma tillbaka från andra sidan för att få sin släkting Magnus att berätta hur det gått till. Magnus som inte gått resten av släktens väg för att söka makt och rikedom, utan var nöjd med ett enkelt liv som snickare. Min tanke var ju att en snickare kanske inte var den man först tänkte på som en sådan som ser spöken. Jag började skriva, började om och började om på nytt, men det lyfte inte. Så jag började fundera vad det berodde på. Hur skoj är det egentligen att läsa om en snickare? Vore det inte bättre med någon som levde i en värld de flesta bara drömmer om? (Även om rocklivet är långt från det som många tror.) Snickaren Magnus blev rockstjärnan Erik i det ögonblicket och på tre och en halv månad hade jag skrivit dryga 600 sidor. Berättelsen tog inte alls den vändning som jag först tänkt heller, utan utvecklades vartefter jag skrev.

 

Det kändes tryggt att veta att en av de allra mest älskade författarna, JRR Tolkien, inte heller hade något synopsis när han skrev sin berömda triologi om Ringen. Om jag vet hur det ska gå kan jag inte skriva, min drivkraft är istället att ta reda på vad som ska hända. Däremot har jag noggranna personporträtt att luta mig mot, inte hur karaktärerna ser ut, utan sådant som vad de ser på bio, vad de skrattar åt, ovanor de dras med, uttryck de säger, vilken mat de gillar och liknande saker. På det sättet blev de snabbt som personer jag känner, jag behövde inte fundera på hur de skulle reagera, vad de skulle säga eller vilket förhållande de hade till varandra utan kunde koncentrera mig på själva berätelsen. Jag jobbade heltid, skift, med långa resvägar på obekväma arbetstider, men på något sätt var det under jobbet jag kom på vad som skulle hända härnäst, så att jag bara längtade hem att få skriva ner det. Det blev självklart att sluta när jag kom till ”punkt” och backa för att läsa igenom och justera. Jag kände mig övertygad om att så länge jag inte försökte pressa fram något skulle fortsättningen komma – och det gjorde den.

Jag vet inte när titeln kom, men plötsligt visste jag vad den skulle heta. De första utkasten heter dock ”Konserten” eftersom berättelsen börjar med en konsert när huvudpersonens bror är på väg till Globen för att för att se den första konserten världsstjärnan ger i sitt hemland. De har inte setts på sju år, inte hörts av på tre. Tommy tar med sig Erik hem till föräldrarna, men mötet blir en katastrof. Erik lovar Tommy att han egentligen lagt drogerna bakom sig, att det bara är nervositet inför att spela i hemstaden som fått honom att ta knark igen, men Tommy inser att konserterna inte har ett dugg med saken att göra. Däremot har Erik något problem med sin pappa. En mörk historia avslöjas bit för bit, men det är inte bara Eriks barndom som plågar honom. En historia om ond bråd död från det förgångna rullas långsamt fram. När Erik så småningom förstår att det inte handlar om hallucinationer från det missbruk han kämpar mot, utan om en historia som är förfärande lik hans nuvarande liv, börjar det blir riktigt otäckt. Frågan är bara om han ska hinna komma på vem det är som är ute efter honom och dem han håller kära i det här livet, innan det är för sent…

Den 29 september har ”Ghosts, Drugs & Rock n’Roll” release i Stockholm med levande musik av rockbandet Lizette &. Håll utkik på bokens hemsida www.zorf.annagable.com eller på bokens facebooksidawww.facebook.com/Zorf.se för att få de senaste nyheterna, inköpsställen med mera.

Stort tack för att du ville dela med dig, Anna! You Rock!!!

 

 

Du kanske också gillar:

 • Upplever så mycketUpplever så mycket (1)
  Förutom att jag älskar att föreläsa så älskar jag allt som är runtomkring […]
 • Mitt hjärtaMitt hjärta (0)
  Jag har intervjuat Sten Jeansson, författare till boken "Mitt hjärta". Det som Sten har […]
 • Premiär!Premiär! (1)
  Så har jag då fått en första recension av min bok, "Rockstjärnestatus, Guldkant i Din […]
 • Det Rockar!!!Det Rockar!!! (4)
  Jag är så glad idag! Och när jag är glad så händer det bara roliga saker så jag får en […]
 • Ghosts, Drugs & Rock n´Roll! Ghosts, Drugs & Rock n´Roll! (0)
  Jag välkomnar här gästbloggaren Anna Gable! 🙂   Anna Gable gästbloggar […]

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *