Mitt liv suger! Vad gör jag nu?


Känner du igen dig i något av följande?

 • Jag lever i ett dåligt förhållande.
 • Jag kan inte hitta en partner.
 • Jag vantrivs på jobbet.
 • Jag kan inte hitta ett jobb.
 • Min chef bryr sig inte om mig.
 • Min familj/vänner stöttar mig inte.
 • Jag vet inte vad jag ska göra med mitt liv.
 • Mitt liv känns tomt och innehållslöst.
 • Mitt liv suger.

Jag får ofta ta del av mina läsares historier och ovan ser du de vanligaste sakerna som de brottas med. I grund och botten så handlar allt om att du har fattat en rad beslut som har lett dig till en livssituation som du inte gillar och det suger.

Så vad gör du nu?

I ett nötskal kan man säga att det är dags för en rad nya beslut, helst sådana som utmanar och skrämmer dig för att se vart det leder dig. Jag uppmanar dig att göra val som utmanar och skrämmer dig för om du gör saker som är bekväma och trygga för dig så växer du inte som människa. Och om du inte växer så fortsätter du att vara samma person som gör samma val som gjorde att du fick den livssituation som du nu är missnöjd med. Och det handlar i grund och botten om att förändra dina tankar som du kan läsa mer om HÄR.

Det är dags att göra förändringar för att skapa ett nytt liv för dig själv, ett liv som du trivs med och njuter av.

Om du fortsätter att göra det du alltid har gjort

kommer du fortsätta vara den du alltid har varit

ingenting förändras om inte du gör en förändring.

Min egen erfarenhet har visat mig hur omgivningen (människor, situationer) på ett magiskt sätt verkar förändras när jag ändrar mig. Det kan låta konstigt men det är sant. Och superhäftigt!

Nedan följer tips på olika saker du kan göra och alternativa tankar kring vissa situationer.

Självutvärdering

Vilka föreställningar/uppfattningar/övertygelser har du om dig själv, andra människor och världen som förstärker de tankemönster som du så gärna vill bli fri från?

Är du ens medveten om att du upprepar samma tankemönster om och om igen?

Gör en lista över alla de saker du tänker och säger om dig själv. Skriv ner alla bra och dåliga saker som du kan komma på.

När du är klar så läser du varje sak på listan och frågar dig själv om det är sant. Om du tycker det är sant, vilka bevis har du för att det är så? Om någon annan tittade på listan och dina ”bevis”, skulle de tolka det på samma sätt?

Nu är det dags att titta på hur olika tankar och beteendemönster i ditt liv verkar upprepa sig. Det kan röra sig om relationer, din vikt/kropp, din hälsa, jobb, ekonomi etc. Titta på det område du är minst nöjd med till att börja med och se om du kan se några mönster. Vad verkar vara det vanliga händelseförloppet?

Kan du se ett samband mellan dina mönster och de föreställningar som du har om dig själv? Det finns ett starkt orsakssamband. Om du har en viss föreställning/uppfattning/övertygelse så kommer du att göra val som förstärker den föreställningen/uppfattningen​​/övertygelsen, även om den sätter krokben för dig. Din hjärnas uppgift är att bevisa att dina föreställningar/uppfattningar/övertygelser är korrekta, oavsett vilka konsekvenser det har för dig.
Kraften i dina övertygelser

Tänk om du kunde ändra dina övertygelser?

Vad vi kan eller inte kan göra, vad vi anser är möjligt eller omöjligt är sällan en funktion av vår sanna kapacitet. Det är mer sannolikt en funktion av våra föreställningar om vilka vi är. ~ Tony Robbins

Genom att göra saker utanför din komfortzon så kan du göra saker ditt gamla jag normalt inte skulle kunna/våga göra. Saker som verkar lite skrämmande just för att du trott att du inte kan. Vill du veta mer om det så klicka HÄR.

Du kan ändra dina övertygelser genom att vidta åtgärder som visar att dina gamla föreställningar inte är helt sanna. Lär dig mer om det HÄR.

Här är det läge för en liten varning dock. När du börjar testa dina övertygelser så kommer ditt ego bärsärkagång och protestera. Det är ditt egos uppgift att hålla fast vid gamla vanor för det är det som ger minsta möjliga motstånd och det är också det som är tryggast. Allt som är utanför den gamla normen kommer utmana ditt ego som säger åt dig att sluta, vända och fly.

Ditt ego (och förmodligen även vänner och familj) kommer att säga saker som:

 • Har du blivit galen?
 • Vad tänker du på?
 • Varför i hela friden skulle du vilja göra något sådant?
 • Det är dumt!
 • Vem tror du att du är?!?!
 • Hur ska du kunna lyckas med det?
 • Är du säker på att det är en bra idé?
 • Så kan man väl inte göra?
 • Det klarar du aldrig.
 • Sluta fantisera och kom tillbaka till verkligheten.

Det är för att du utmanar deras trygghetszon genom att ifrågasätta din egen. Det är som den gamla jämförelsen med en hink med krabbor. När man försöker krypa ut ur hinken för att fly så drar de andra krabborna ner flyktingen igen.

När allt detta händer så är du på rätt spår. Ja, det kommer att bli utmanande men om du vill att ditt liv ska vara annorlunda så måste du vara annorlunda. Och det kan innebära att umgås med nya människor som stöttar ditt nya jag (eftersom de tror på dig och det du vill).

Genom att spendera tid med människor som redan lever det liv du vill leva kommer så småningom förändra dina föreställningar om vad som är möjligt för dig. Innan du vet det vad som är möjligt för dig så är det ditt gamla vanliga omöjliga” som kommer vara en del av din genomsnittliga dag för att till slut minska allt eftersom du blir tryggare och mer van med dina nya vidare tankeperspektiv.
Din uppfattning är allt

Förutom att utmana dina föreställningar så är det också bra att utmana dina uppfattningar.

”Det finns inget bra eller dåligt, men tänkandet gör det så.” ~ William Shakespeare

Ingenting har betydelse förrän du ger det mening genom att tolka det och sätta in det i ett sammanhang som din hjärna redan känner igen.

Tanken att ditt jobb suger är bara ett sätt att tolka situationen. Du kan istället välja att se möjligheter i situationen.

Det finns olika sätt att förändra en sådan här situation, du kan t ex lära dig att arbeta med din chef i stället för mot honom/henne du kan hitta olika sätt för att göra ditt liv på jobbet lättare. Du kan utveckla dina relationer med de människor du arbetar med och hitta olika sätt att föra in mer glädje i deras liv.

Vänd hinder till möjligheter. Du har förmågan att skapa en glad plats för dig själv där du kunde ha valt elände.

Hur du väljer att se, tolka, tänka och känna kring din situation är helt och hållet ditt val.
Nästa steg

Om en del av ditt liv inte är på det sätt du vill så fundera över hur du tolkar situationen. Vilka (felaktiga?) föreställningar är det som förstärks genom dina tankar?

Jag pratar inte om att med ett påklistrat leende stå ut med en dålig situation. Jag pratar om att förändra hur du ser, tolkar. tänker och känner om din situation.

Vilken typ av möjligheter har du nu för att förändra hur du tänker, tolkar, ser och känner kring din situation

Här är några förslag:

 • Jag lever i ett dåligt förhållande. Jag kan passa på att undersöka varför jag verkar välja samma typ av partner (ett mönster?). Från och med nu så tar jag medvetna steg för att förändra mig själv och mina tankar så att jag nästa gång  väljer en fantastisk partner.
 • Jag kan inte hitta en partner. Nu är det perfekt tid för mig att lära känna och älska mig själv. Om jag inte kan älska mig själv eller vet vem jag är så kan jag inte förvänta mig att någon annan kan det.
 • Jag vantrivs på jobbet. Istället för att fokusera på vad jag hatar med mitt jobb så ska jag fokusera på att lära känna de människor jag arbetar med bättre. Sedan ska jag hitta olika sätt att föra in mer glädje för mig och mina kollegor så att vi alla kan trivas bättre på jobbet..
 • Jag kan inte hitta ett jobb. Nu har jag tid över för att ägna mig åt min passion. När jag nu har tid att fokusera på det så kan jag kanske starta ett företag och jobba med det jag brinner för. Då behöver jag inte längre leta efter ett jobb. Jag kan också passa på att utforska mina kunskaper, intressen och erfarenheter för att se vad jag verkligen vill jobba med och vad jag skulle passa bäst för. det kanske är läge att helt byta karriär. 
 • Min chef bryr sig inte om mig. Istället för att se mig som ett offer och tycka synd om mig själv ska jag fundera över min situation för att bättre förstå min chefs beteende. Kanske hans/hennes beteende beror på att hon/han brottas med en stor livsfråga som jag skulle kunna stötta honom/henne i. Han/hon kanske har privata problem som går ut över jobbet. Jag ska nog fundera över om jag verkligen ska ta det här personligt.
 • Min familj / vänner stöttar mig inte känslomässigt. Hellre än att försöka få dem att stödja mig (vilket jag ser som en omöjlighet) så ska jag passa på att gå den här nya studiecirkeln som ingen ville gå med mig. Jag ska skaffa mig nya vänner som delar mina intressen och som är vänligt inställda till mig. Jag ska ägna mig åt mina hobbies och lära mig mer genom kurser och studiecirklar. Det är ingen idé att lägga energi på att försöka få andra att göra som jag vill. Det kan också vara så att min familj och mina vänner stöttar mig fast att jag inte uppfattar det så. Jag kan fundera över om jag tolkar saker på ett sätt som avviker från verkligheten. Jag kan också fråga på vilket sätt de stöttar mig.
 • Jag vet inte vad jag ska göra med mitt liv. Vad är det värsta som skulle kunna hända om jag börjar testa lite nya saker? Om jag väljer något som jag till slut inte gillar så kan jag alltid göra ett nytt val och i en annan riktning. Ingenting måste vara för evigt om jag inte bestämmer att det ska vara det. Jag ska göra en lista på allt jag någonsin velat göra och göra det första och se vart det tar mig. Jag behöver inte ta gigantiska jättekliv utan kan börja med att testa en ny maträtt, lyssna på helt ny musik eller liknande.
 • Mitt liv känns tomt och innehållslöst. Jag ska börja ägna mig åt sådant som gör att jag kommer i kontakt med mitt inre jag. Yoga eller meditation till exempel. Jag ska ta reda på vad jag faktiskt tycker är roligt att göra och ägna mer tid åt det. Jag ska utforska och upptäcka mig själv genom att leta efter sådant som gör mig glad.
 • Mitt liv suger.  Se ovanstående idéer.

Det finns alltid en väg ut och du har alltid ett val, även om det valet  bara är hur du väljer att tänk på något.

Som Viktor Frankl, fånge i tre olika nazistiska koncentrationsläger, sade:

”Allt kan tas ifrån en människa utom en sak: den sista av mänskliga friheter att välja attityd i varje situation, att välja sin egen väg.

När vi inte längre kan förändra en situation – så utmanas vi till att förändra oss själva .

 

Så vad är ditt nästa steg? Kanske det HÄR kan hjälpa dig!

 

 

You Rock!!!