Relationstips


pair-97059_1280Den här veckans godbit handlar om relationer. Nedan kan du läsa mitt svar till en läsare som skrev till mig då han stod inför en skilsmässa.

Hej Cecilia!

Jag var inne på nätet och sökte, jag hittade då din sida. Jag läste en artikel du skrivit om Anders och Anna. Om det hade varit Anders texten skrevs ifrån och inte ifrån Anna som den är formulerad har du några tips till Anders istället för Anna hur han skall kunna vända på detta.

Känner igen mycket av detta i min och min frus relation. Har du tips på hur jag skulle kunna vända på detta? Känner att vi båda har känslor kvar för varandra men de sitter långt inne och vill verkligen försöka reparera detta. Min fru känner sig inte sedd trots att jag försökt men jag når inte ända fram. Vi blir ofta osams och det påverkar barnen och det vill jag absolut inte. Vi har försökt prata men det hjälpte/hjälper oss inte.

Jag blir galen för jag älskar henne mer än allt här i världen, vet inte hur jag skall klara mig utan henne i min närhet. Men jag har kört fast och vet inte vad jag skall ta mig till. Jag vill att hon skall bli glad att se mig när jag kommer ifrån jobbet och att vi skall få tillbaka pirret i magen. Det tär på mig att se henne olycklig. Jag vill henne bara väl men allt blir bara fel. Hade idag också en diskussion med min fru och hon är på det klara med att vi skall separera men jag känner att det finns tvivel och hon är inte helt på det klara vad hon vill. Visst hon vill skaffa en egen bostad säger hon men ordet skilsmässa har inte kommit ur hennes mun. Hon vill bo själv ett tag för att se vart det leder. Jag vill inte detta men vill samtidigt inte skrämma iväg henne utan vill ha en chans att hon vill komma tillbaka till mig igen. Antar att man skall ligga lågt ett tag men jag vill att hon skall upptäcka att de goda stunderna vi haft under våra gifta år inte har varit förgäves. Jag är livrädd för att bli lämnad ensam men mest av allt att inte få krama och hålla om denna fantastiska kvinna. Jag älskar att ha henne i mitt liv trots att vi har haft det tufft ett tag. Jag har väl inte insett hur stora problem vi haft innan det var försent. Det är lätt att vara efterklok men vad skall jag göra. Hon säger att om jag verkligen älskar henne så mycket som hon säger så skall jag släppa taget. Jag håller samtidigt på att brytas ned totalt. Har knappt sovit på fyra dagar nu. Medveten om att jag måste ge henne tid. Hon säger att hon inte prioriterat sig själv men att det är dags att göra det nu.

Vad skall jag göra?

Mitt svar:

Jag förstår hur du känner det nu och att det är dina känslor som styr dig väldigt mycket just nu. Vi människor tenderar att i sådan här situationer bli slavar under våra känslor och låter dem styra våra liv, beslut och reaktioner. Vi vill gärna tro att vi är logiska och rationella varelser som har kontroll över allting. Men så är det inte. Eftersom vi människor avskyr att förlora kontrollen så är det en väldigt skrämmande tanke att överhuvudtaget erkänna att vi knappt har någon kontroll alls över det som sker omkring oss. Vi kan inte förändra andra människor och vi kan inte få dem att göra, säga, tänka och/eller känna som vi vill. För att ändå skapa en viss känsla av kontroll så rationaliserar vi i efterhand och ger oss själva en förklaring till varför våra känslor är riktiga och sanna. Din fru tror att hon har en massa bra anledningar till varför hon vill skiljas. Det troligaste är dock att alla dessa orsaker endast är rationaliseringar som hon har gjort i efterhand för att rättfärdiga sina känslor.

Av alla orsaker som din fru har till varför hon vill skiljas är ingen eller väldigt få av dem den riktiga anledningen.

Den riktiga orsaken bakom din frus önskan att skilja sig är enbart känslomässig. Din fru upplever inga eller väldigt få positiva känslor när hon är med dig. För tillfället är det bara negativa känslor som är förknippade med dig.

Och eftersom din fru troligtvis är slav under sina känslor kommer hon att komma på den ena anledningen efter den andra om varför det är en god idé att lämna dig.

Det är viktigt att du vet om att det inte är dig som din fru vill bli fri från utan mer specifikt så är det de negativa känslor som hon upplever och förknippar med att vara med dig.

Alla våra beteenden bottnar i två saker: antingen försöker vi uppnå mer glädje och behag eller så försöker vi fly undan smärta och obehag.

Klicka för relationstips

Klicka för relationstips

Alla våra handlingar och beslut genomsyras av dessa två motivationer. Din fru skulle aldrig få för sig att vilja skiljas om hon förknippade glädje och behag med att vara tillsammans med dig och smärta med att leva utan dig.

Allt du behöver göra är att få din fru att förknippa mer smärta med att skiljas än att stanna kvar i förhållandet. Och få henne att förknippa mer glädje och behag med att ha dig som partner än att leva utan dig.

När vi är nyförälskade så tenderar vi att endast se de goda sidorna i den andra personen och vi ser inte alla störande saker och beteenden som den andra personen har. Allt är underbart och vår nya kärlek är mer eller mindre en felfri människa. I slutet av förhållandet sker något i den avvisande personen och hon eller han ser enbart de negativa sakerna i sin partner. Alla andra positiva och fantastiska egenskaper som den andre personen har förvrängs, raderas och generaliseras bort och det här leder till att man aktivt letar efter ytterligare anledningar som bekräftar varför det bästa alternativet är att lämna den andra.

Det är en väldigt stor sannolikhet att din fru befinner sig i det här tillståndet för tillfället.

Det är väldigt vanligt i en skilsmässosituation när den ena partnern vill skiljas att den andre försöker övertala och pressa sin partner att ändra sig. Och jag skulle tro att det är där du är just nu men detta beteende förstör chanserna för dig att stoppa din skilsmässa mer än någonting annat. Det driver bara din fru ännu längre bort och gör henne mer övertygad om att lämna dig är det rätta beslutet.

Varje gång du pressar och försöker övertala din fru så säger du indirekt ”Ge mig vad jag vill ha! Ge mig! Ge mig! Vad jag vill är mycket viktigare än vad du vill. Jag struntar fullständigt i vad du vill.” Detta gör det väldigt svårt för henne att känna några positiva känslor för dig överhuvudtaget.

Du kan klaga, be, förklara, överdriva, gråta, bli arg eller sur för att försöka få din vilja igenom. Men du kan inte övertala henne att ändra sig. Det är omöjligt att stoppa din skilsmässa genom att pressa och försöka övertala din fru. När du försöker övertala henne så leder det bara till mer och mer motstånd från din frus sida. Du måste ändra ditt tillvägagångssätt. Du kommer aldrig att lyckas få henne att stanna kvar genom att försöka övertala henne i en konversation. En av de vanligaste och mest förutsägbara psykologiska reaktionerna hos oss människor när vi utsätts för någon som försöker övertala oss är att omedelbart möta det med motstånd.

Denna sorts beteende påverkar inte bara din fru negativt i stunden utan får henne att ändra hela sin uppfattning om dig och ert förhållande.

När du försöker övertala och få din fru att ändra sig så visar du henne att du är svag och att du har dåligt självförtroende. Det är väldigt oattraktivt. Du kommunicerar att du är känslomässigt underordnad hennes beslut och handlingar. Hon känner att det är din rädsla och desperation som driver dig och det gör bara gapet mellan er ännu större. Det gör det mycket svårare för henne att relatera till dig, respektera dig och vara attraherad av dig.

Ju mer du försöker övertala henne desto mer motståndskraftig och tillbakadragande blir hon. Så din naturliga respons är att bli frustrerad och sårad vilket endast förser henne med fler ursäkter till varför skilsmässa är det bästa alternativet.

Det du istället ska göra är att skapa en djup emotionell kontakt med henne vilket kommer resultera i att hon inte ens kan minnas den ursprungliga anledningen till varför hon ville separera från första början.

En viktig aspekt för att lyckas med detta är för dig att sluta pressa henne och istället acceptera giltigheten i hennes vilja till att separera som likvärdig till din egen vilja.

Jag förstår att det här låter jättekonstigt och även otäckt och det krävs mod och förutsätter att du är villig att gå bortom ditt egna jag. Men efter att det steget är taget öppnas det upp en helt ny möjlighet till djup känslomässig kontakt mellan er som i slutändan gör att alla anledningar din fru har till en separation bleknar i förhållande till den nya kontakt ni upplever tillsammans. Många tror att man kan lösa vilket problem som helst bara genom att sitta ner och prata om det. Men att prata om det löser oftast ingenting och när jag säger prata menar jag det vanliga sättet vi människor pratar på, där vi försvarar oss själva och beskyller den andre personen. Det handlar istället om att empatisera med den andre personen, se hans eller hennes perspektiv, se var de har rätt, hålla med dem och ta hand och bygga upp bådas stolthet, då kan vi göra stora framsteg.

När vi empatiserar och instämmer med den andre personen angriper vi inte dennes stolthet. Detta är en avgörande faktor du behöver känna till för att stoppa din skilsmässa.

Så det absolut effektivaste sättet att empatisera med din fru är helt enkelt att du håller med henne och låter fullständigt uppriktig (du ska inte försvara dig själv eller ursäkta dig med en förklaring). Det kommer få henne att ändra sin uppfattning. Så när hon säger att hon vill separera så säger du att du förstår och att du håller med henne om att det nog är det bästa. Det verkar som att du snabbar på skilsmässan genom att svara så, men i själva verket går du direkt till källan av problemet. Du bemöter anledningen till varför hon vill separera vilken troligen är att hon upplever att du alltid motsätter eller är oense med henne. Och det har du ju varit den sista tiden eftersom du inte vill separera.

Det är viktigt att du kommer ihåg det som är självklart, ingen vill skiljas från någon som alltid är trevlig, någon som alltid ser saker och ting på samma sätt som en själv och som alltid håller med en, eller hur? Det jag skriver här låter säkert jättekonstigt men det är viktigt att du hela tiden har fokus på vad du vill uppnå. Det du vill är ju att din fru ska vilja leva tillsammans med dig och vara kärleksfull och förstående, eller hur? Kom ihåg följande: om du vill att din fru ska vara mera avståndstagande, kall och fientlig mot dig är strategin att pressa och beskylla din partner det bästa sättet. Om du vill att hon ska vara mer kärleksfull och förstående måste du hålla med henne.

Genom att hålla med din fru så uppfattar hon det undermedvetet som att du tar hand om hennes stolthet  vilket leder till att hon blir mer positivt inställd till dig. Det är viktigt att du gör dig av med all fientlighet och press från din sida för att din fru skall kunna uppleva varma känslor för dig igen.

Att kritisera, klaga, gräla, argumentera och visa att du är svartsjuk, är det värsta du kan göra. Din fru upplever det som ett angrepp på sin stolthet och person.

När en partner är trångsynt och vill skilja sig så har han eller hon helt överlämnat sig till sina negativa känslor. Det är de känslorna som styr. Så när du försöker resonerar med din fru och förklara att hennes negativa känslor är felaktiga så blir hon ännu mera övertygad om att hon har rätt.

Håll istället med och rättfärdiga hennes negativa känslor, vilka de än är. ”Ja, det här förhållandet är hopplöst.” ”Ja, det är riktigt. Du kommer aldrig att kunna lita på mig igen.” ”Du har rätt. Allt är mitt fel.” Försvara dig inte.

Instäm bara, låt uppriktig och håll sedan tyst. När du gör det får du direkt kontakt med henne på ett djupare plan och du kommer upptäcka att hennes beteende förändras.

Det är viktigt att du instämmer med hennes känslor till hundra procent. Om du bara håller med till en viss del så fungerar det inte. Behandla hennes känslor som fullkomligt riktiga. När du accepterar och instämmer fullständigt med vad hon än tänker, känner eller gör så kommer hennes negativa känslor för dig att minska för att till slut bytas ut mot positiva känslor. Hennes negativa känslor gentemot dig kommer att försvagas dramatiskt på en kort tid eftersom hennes negativa känslor behöver något att slåss med. Och när du uppriktigt ser saker ur hennes perspektiv och håller med då finns det inget för hennes negativa känslor att bygga vidare på.

Det kan tyckas konstigt att avstå från att försvara sig men det är sunt. Håll med din fru och motsäg ingenting. Det är till din egen fördel. De flesta tror att om man hela tiden håller med sin partner så är det ett tecken på undergivenhet och att man framstår som svag i sin partners ögon. I själva verket är det raka motsatsen.

När du håller med din fru så kommunicerar det att du är stark, självsäker och mogen. Det visar att du är så pass trygg i dig själv och din uppfattning att du inte behöver övertala andra i din omgivning att tänka och tycka likadant som du för att du ska känna dig tillfreds. Du visar också att du är mogen och smart när du inser att det alltid finns en sanning i det din fru säger. Även om hon kanske har åttio procent fel så finns det tjugo procents sanning i det din fru säger.  Instäm med och acceptera till 100% allt din fru tänker, säger eller gör för även om det inte stämmer överens med din sanning så är det sant för henne. Känslan är alltid sann som känsla men det är inte alltid den överensstämmer med verkligheten.

Det är viktigt att du låter ditt huvud välja hur du ska nå målet. Dina känslor säger att du älskar din fru och att du vill leva med henne. Du kommer mista din fru om du låter dina känslor styra ditt beteende så nu är det dags att lita till hjärnans logik. Ditt förhållande kommer att förbättras när du slutar upp med att försöka ändra på din fru och istället kärleksfullt låter henne vara den hon är. Om hon vill vara kall så är det helt ok, vill hon vara fientlig och beskylla dig för något du inte har gjort, så är det också helt ok. Du föredrar att hon stannar hos dig, eller att hon är mer kärleksfull. Men det är inget måste för dig för ju mer du ser det som ett måste, ett behov, desto sämre kommer det att gå. Spela istället positiv och glad, även om det inte är så du känner. Ta hand om dina känslor senare och låt istället din logik hjälpa dig. Vi människor tenderar att tro att: om jag inte visar att jag behöver min partner så tror han eller hon att jag inte bryr mig. Många väljer då att översvämma sin partner med, ”Jag älskar dig”, ”Du är den enda jag någonsin kommer att kunna älska” eller ”du är den enda som jag någonsin kommer att kunna vara lycklig med.” Det leder aldrig till något positivt. Det gör bara saken värre. Sluta med det som inte fungerar och prova istället något nytt som överhuvudtaget har en chans att fungera.

En man eller kvinna lämnar aldrig ett förhållande om de tror att deras partner är lycklig. Det är din frus uppfattning som är det viktiga här. Det bästa du kan göra är att bete dig som om du är fullständigt lycklig med den situationen du befinner dig i. Det betyder att du hädanefter inte ska klaga på någonting som sker i ditt liv. Låt inte din fru höra dig klaga över din situation på jobbet, dina vänner, vädret, att din fru inte pratar med dig tillräckligt mycket, att din fru inte är tillräckligt kärleksfull, osv.

Oavsett vad din fru medvetet tänker när du klagar och gnäller och är olycklig så kommer hennes undermedvetna att känna sig ansvarig för din sorgsenhet. Det är ingen trevlig känsla för henne att uppleva skuld för att du är olycklig. Till slut kommer hennes undermedvetna att dra slutsatsen att om hon lämnar dig så kommer hon inte vara ansvarig för din sorgsenhet längre. Därmed är hon befriad från den konstanta skuldkänslan att inte kunna göra dig lycklig. Men det här är sådant som sker på ett undermedvetet plan och hon är alltså inte medveten om det.

Många äktenskap har räddats tack vare att den avvisade personen i förhållandet har börjat bete sig som om han eller hon är lycklig. I vissa fall har det bara tagit två veckor för den andra personen att bli förtvivlad över separationen. Helt plötsligt har han eller hon ångrat sig och är nu villig att göra vad som krävs för att rädda sitt äktenskap.

Jag kan tänka mig att du ibland tänkt att: ”Om hon stannar hos mig så kommer jag att bli lycklig” men detta tankesätt leder aldrig till att få tillbaka en partner. Vänd på det istället. Gör dig själv lycklig först. Det är först då du kan få henne att vilja stanna. En man eller kvinna kommer aldrig tillbaka till någon som är olycklig och som pressar dem att göra honom eller henne lycklig.

Så sluta upp med att vara behövande. Om hon avvisar dig så stoppar du ditt begär för henne. Se henne som två personer i en och samma kropp. Hon har en kall personlighet och en varm och kärleksfull personlighet. Så länge hon är kall mot dig och du visar att du vill ha henne så kommer aldrig den varma personligheten att komma fram. Du måste först avvisa den kalla personligheten i henne innan hon kan börja respektera dig och bli varm mot dig. När hon är kall och fientlig och du fortsätter att visa intresse så kommer hon aldrig att bli varm och kärleksfull mot dig. När du istället visar ointresse när hon är kylig så kommer hon att respektera dig.

Här kommer ett exempel berättat av en relationsterapeut:

En dag ringde en man upp terapeuten och berättade att hans fru sa om och om igen till honom att hon inte älskar honom längre, och att ”detta äktenskap kommer aldrig att funka och jag vill inte att det ska funka”. Naturligtvis var han väldigt upprörd. Terapeuten gav honom tre meningar att säga till henne vid nästa rätta tillfälle, och satte upp nästa tid för rådgivning över telefonen följande måndag – detta var på tisdagen. På lördagen ringde mannen upp honom och var väldigt exalterad i telefonen. Han sa att han inte kunde vänta tills på måndag med att berätta för honom vad som hade hänt. Kvällen innan kom hans fru hem och slängde sig trött på sängen. Hon började tala om för honom att hon inte längre älskar honom och att deras äktenskap inte gick att fixa och att hon inte hade det minsta intresse av att få det att fungera. Den här gången svarade han med de tre meningarna som han lärde sig av terapeuten. Han sa till henne med en len röst, ”Älskling, jag föredrar att få vårt äktenskap att fungera, men du har helt rätt. Det är fullständigt omöjligt. Så jag kommer att hjälpa dig att hitta en lägenhet som du kan flytta till.”

Efter det var han helt tyst. Hon gick upp ur sängen och vandrade runt i ungefär fem minuter, kom sedan tillbaka och satte sig i stolen intill honom, tittade honom rakt i ögonen och sa, ”jag tror det här äktenskapet kan fungera, och jag vill att det ska fungera.”

Han var helt chockad över hennes reaktion. Med dessa tre meningar kommunicerar han kraftfullt till sin partner, ”Jag tar på mig ansvaret för vad som händer om vi försöker få äktenskapet att fungera. Det är mitt beslut. Ditt beslut är att lämna förhållandet. Då är du ansvarig för konsekvenserna av ditt beslut.”

Jag vet att det jag skrivit här strider mot våra naturliga reaktioner. Det är inte så här vi lär oss att göra utan vi låter oss styras och uppslukas helt av våra känslor vilket tyvärr får motsatt effekt mot det vi vill. Läs det jag skrivit flera gånger så kommer du se att det finns en rimlig logik i det. Du gör självklart som du vill men jag kan säga att jag hjälpt många par på det här sättet.

Vill du lära dig mer om relationer, förbättra din relation och få massor med tips för det så har jag tagit fram ett coachingverktyg som heter 365 Dagar KR – Din guide till en kärleksfull relation och du kan läsa mer om det genom att klicka HÄR.