Vågar du anta utmaningen?


Det händer ibland i livet att vi ställs inför utmaningar som kräver mer av oss än vad vi tror att vi klarar av. Och ibland händer det även att omgivningen talar om för oss att vi inte klarar det. Hur ställer du dig inför utmaningar? Hoppar du på tåget och kör?

En person som ställdes inför en rejäl utmaning var Malin Annerhult som sedan 2015 är VD för Höglandets Kompressorservice. Höglandets Kompressorservice skapades och byggdes upp av Malins pappa och Malin började jobba där 1992 med administrativa uppgifter. Hon var dock inte insatt i bolagets verksamhet och hade inte de tekniska kunskaperna.


Malin drömde om att bli sportjournalist så jobbet på Höglandets Kompressorservice så hon som tillfälligt tills hon fick ett jobb som journalist. Men åren gick, Malin bildade familj och blev kvar på företaget. Men tanken ar aldrig att hon skulle bli kvar på företaget eller att ta över det efter sin pappa. Hon utbildade sig till massör och inom naturkosmetik och jobbade med det i 8 år tillsammans med sin mamma och kände att det var det hon ville satsa på. Så planen var då att sluta på pappas företag och att istället satsa på den verksamhet hon byggt upp tillsammans med sin mamma. Men våren 2015 bestämde sig Malins pappa för att gå i pension och hon fick frågan om att ta över företaget efter honom.


Så det var en rejäl utmaning kände Malin då både vissa röster i omgivningen och Malin själv var osäker på om hon skulle klara av att ta över efter pappa eftersom hon inte hade den tekniska kunskapen som ansågs nödvändig för att klara jobbet som VD.
Det fanns då inga kvinnliga ledare i branschen och Malin kände bland annat att hon ville vara en förebild för unga tjejer och kvinnor.
– Det kändes som en utmaning och viljan att visa dem som tvivlade väcktes. För det kom reaktioner från många håll, bland annat var det en del leverantörer som blev lite fundersamma. Och så ville jag även visa mig själv att jag klarade det.

Malin trotsade sina och andras tvivel och beslöt sig för att axla rollen som VD. Tävlingsinstinkten väcktes hos Malin som satte målet att öka lönsamheten varje år och det har hon lyckats med ganska rejält. Malin gillar konkurrensen och tävlingen i att få tag på kunder, att kunna leverera och att hela tiden öka verksamheten.
– Alla är ju inte tävlingsmänniskor så det gäller att hitta olika sätt att peppa de anställda så att alla drar åt samma håll och utvecklas ännu mer.
– Det är en tuff bransch och bara det i sig är ju en utmaning och att sen dessutom inte ha den tekniska kunskapen eller kunskap om att leda gör utmaningen ännu större.
Malin berättar vidare att hon kände sig väldigt osäker i början eftersom hon inte kunde branschen och det var mycket nytt att lära. Samtidigt kände hon ett ansvar för personalen.

– Men jag kunde ju inte ta över pappas roll utan var tvungen att hitta mitt eget sätt att leda för att på så sätt hålla alla motiverade, för personalen är så otroligt viktig. Det är så enormt viktigt för mig, våra kunder och personalen att personalen trivs och vill vara kvar. Det är de som är min tekniska kunskap.

Malin berättar om vikten av att införa olika saker som håller ihop arbetsgruppen, som att till exempel äta frukost tillsammans där de anställda turas om att ta med personliga mackor och bjuda på.
– Jag ville inte bara förvalta det som pappa skapat utan jag ville utveckla företaget på mitt sätt. Jag var ingen utpräglad ledare utan var osäker i början och fick växa in i rollen. Jag har även gått en utbildning där ledarskap ingick som en stor del. Det är så fantastiskt för jag lär mig nya saker varje dag och så har det nu varit i 3 år. Jag måste egentligen inte kunna allt det tekniska utan min roll är ju att sätta målen och driva framåt så att vi når dit vi vill men jag tycker om att lära mig nya saker och tycker det är kul att även kunna det tekniska på jobbet.

Malin har satt sin prägel på företaget och hon har bland annat tagit marknadsföringen till en annan nivå.
– Marknadsföringen var tidigare nästan obefintlig men vi började med uppsökande verksamhet och jag har anlitat företag som hjälper oss boka in möten med presumtiva kunder. Jag har studerat marknaden och lärt mig vilken typ av företag som skulle passa som kunder hos oss. Vi skickar även ut handskrivna brev för att göra reklamen mer personlig. Försöker göra vår marknadsföring så personlig som det går.

På frågan hur Malin själv har utvecklats så svarar hon att hon har fått ett annat självförtroende med tiden.
– När jag ser att det går åt rätt håll så ser jag att jag gör något rätt och det ökar självförtroendet. Det är väldigt roligt, i början var det mer nervöst och mer stress men idag kan jag slappna av mer och känner mig mer trygg i min roll.
Malin är verkligen ett bra exempel på att ta klivet och anta en utmaning trots osäkerhet, tvivlande röster från sig själv och omgivningen och trots avsaknad av adekvat kunskap.

Och hon har visat att hon verkligen klarade utmaningen galant och jag bad henne om några tips till alla er som själva står inför en utmaning där ni känner er osäkra.

Här är Malins tips!

* Ta chansen, man ångrar inte det man gjorde utan bara det man inte gjort.
* Ta del av andras berättelser och bli trygg i att det kan ju vem som helst göra. Jag har inte ångrat mig en dag och har aldrig känt att jag inte har ett roligt jobb.
* Lita på magkänslan.
* Våga lite mer än du kanske brukar

HÄR finner du Malins hemsida.

 

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *