Dagsarkiv: 3 maj, 2012


Mer än hälften av Sveriges chefer sover för lite.

Hos Chef.se kan man läsa om en undersökning som Chef.se har gjort tillsammans med Novus Opinion. Man har frågat 500 chefer om deras sömnvanor och fått resultatet att 52% sover alldeles för lite.

Sömnexperten, psyko­logen och HR-konsulten Fredrik Hillvesson räknar upp de kända effekterna av att inte vara utsövd när du har ett chefsjobb att sköta:

• Svårare att fatta beslut.

• Problem att behålla humöret och tålamodet.

• Minskad förmåga till empati.

• Svårare att hålla flera saker i huvudet samtidigt.

• Sämre minne.

• Förlorat omdöme.

• Du tär på dina relationer.

• Risk för viktökning.

• Sämre immunförsvar, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

• Minskad motståndskraft mot stress och lättare för att bli utbränd.

Läs hela artikeln hos Chef.se HÄR.

Svårt att sova?

5 sovtips!

Alla känner vi igen oss i situationen att vi inte kan sova på grund av orostankar och grubblerier. Ibland utgör själva oron över att vi inte ska kunna sova ångesten och ibland är det helt andra saker i våra liv som vi ligger och funderar över som gör att vi inte kan somna.

1. Avsätt tid för oro och grubblerier under dagen

Just när du ska gå och lägga dig är fel tid att lösa stora livsfrågor. Ändå är det den tid på dygnet då många faktiskt tar sig tid att fundera över sin situation, sina relationer eller annat som de vill tänka på. Det gör ofta att kroppen vänjer sig vid att ligga och fundera i sängen istället för att somna in. För att komma runt det bör du avsätta en tid under dagen för tankar och grubblerier. Bestäm att du under en kvart inte skall göra något annat än att grubbla och låt då tankarna vandra fritt.

2. Acceptera din oro

Ett säkert sätt att få tillbaka en orostanke är att försöka att inte tänka på den. Gör tvärtom istället! Ta emot din orostanke och försök leva dig in i den. Känn oron fullt ut. Försök inte hitta en lösning på din orostanke- då kommer du bara börja tänka i cirklar. Acceptera din oro, känn in den, och plötsligt kommer den inte vara lika jobbig för dig längre. Kanske finns ämnet för din oro fortfarande kvar, men om du accepterar din oro kommer den inte att kunna behålla sin makt över dig.

3. Skriv dagbok

Många tror att dagboksskrivande är något kravfyllt, ytterliggare ett av vardagens stressmoment där man hela tiden försöker hinna ikapp. När du använder dagboken på rätt sätt har den en tvärtom en avstressande effekt och hjälper dig upptäcka tankefällor som du lätt hamnar i när dina tankar får snurra fritt. Släpp alla krav på att hålla dagboken uppdaterad om allt som händer i ditt liv. Skriv istället ned sådant du känner att du vill få ur dig. Tankar som skapar oro i ditt huvud gör sig bättre i den där dagboken som ingen någonsin behöver läsa än i ditt sinne där de tar mycket energi och fokus från dig. En bra rutin (men inget måste!), är att skriva ned några rader om sånt du tänker på innan du går och lägger dig. Då minskar du risken för att du tar med dig orostankar till sängen som annars hade försvårat din insomning.

4. Lämna jobbet på jobbet

Forskare pratar om 24-timmarssamhället där vi förväntas vara flexibla, och konstant tilgängliga via mail och telefon. Det är viktigt för din hälsa att du lär dig koppla av. Att vara noga med att inte ta med sig jobb hem från kontoret är ett sätt att göra det lättare. Känner du att du har svårt att hinna är det i många fall bättre att du sitter kvar en timme extra på jobbet än att du tar med dig datorn hem om än bara för att kolla mailen. Om du absolut måste ta med dig jobb hem försök ändå se till att du får en ordentlig början och slut på jobbet. Till exempel att du bestämmer dig för att du jobbar innan middagen men att du efter middagen inte gör något mer jobbrelaterat.
Anledningen till att det här kan vara viktigt för dig är att du undviker att stressa upp dig precis innan du går och lägger dig. Istället för att sätta igång tankeverksamheten mot slutet av dagen skall du istället ägna dig åt nervarvande aktiviteter såsom läsning eller samtal. Allt för att lugna tanke och kropp inför sängåendet.

5. Avslappning

Det är mycket enklare att somna om du är avslappnad i både kropp och knopp. Det finns väldigt många metoder och det är viktigt att du hittar en som passar just dig. Det är mycket lättare att släppa jobbiga tankar om du är avslappnad i kroppen och det är lättare att bli avslappnad i kroppen när de jobbiga tankarna är borta. Lite som moment 22 alltså. Tack och lov så finns det många olika sätt att avhjälpa det här och det spelar ingen roll om du börjar med att släppa tankarna eller att slappna av i kroppen. Här följer några exempel på metoder som kan hjälpa dig att somna lättare:

* Andningen! Att fokusera på din andning och dra djupa andetag hjälper både kropp och knopp att slappna av. När du andas djupa andetag så fokuserar du på det som händer i kroppen; hur bröstkorg och mage rör sig vid in och utandning.

* Spikmatta! När du ligger på spikmatta så ökar blodcirkulationen vilket leder till att kroppen slappnar av.

* Relaxa! Att lyssna på avslappningsmusik innan du ska sova gör dig skönt avslappnad.

* Skriv! Är det något speciellt du oroar dig över när du ska sova så skriv ner det på en lapp med tanken att du ska ta itu med det nästa dag och släpp sedan tanken på det.

* Ballonger! Så fort det dyker upp en tanke som hindrar dig från att somna så tänk dig då att du stoppar in den här tanken i en ballong som du släpper upp i himlen.

 

Har du fler bra sömntips så lämna gärna en kommentar nedan.