sömnproblem


Årets populäraste! 2 kommentarer

Det mest lästa inlägget under 2012 är ett inlägg som heter ”Den stressade bilen” och handlar om stress. Du kan läsa hela inlägget nedan:

Jag brukar använda bilen som en liknelse för människokroppen då det finns ganska många likheter i behov och skötsel. En överstressad människa är som en bil med alla varningslampor tända, en bil med havererad motor, soppatorsk, trasiga lampor, trasiga bromsar, kokande kylare, punktering. Ja, inte mycket som fungerar där.

Du känner säkert igen de flesta ikonerna på bilden nedan:

Ser du kroppens varningslampor?

När en varningslampa i bilen tänds signalerar bilen att ett behov är otillfredsställt. Och vi rusar genast till räddning. Om oljelampan lyser kör vi inte i 70 mil till av rädsla för att motorn ska gå sönder. Lyser bensinlampan så åker vi och tankar för att inte bilen ska stanna. Vi är väldigt måna om att sköta om bilen så att den fungerar och kan ta oss dit vi vill när vi vill.

Vad enkelt det skulle vara om människokroppen hade lika tydliga varningssystem som bilen. Kroppen har ett väl fungerande system men tyvärr så lyssnar vi inte på signalerna eller så misstolkar vi dom.

Varningssignaler från kroppen vid stress:

* Sömnstörningar

* Magproblem

* Stelhet pga muskelspänningar

* Smärtor i rygg, nacke, huvud och mage

* Minnesstörningar

* Synrubbningar

* Hörselrubbningar

* Kliande eksem

* Koncentrationsproblem

* Hjärtstörningar

* Minnesluckor

* Trötthet

* Nedstämdhet

* Apati

* Förlorad  livsglädje

* Depression

Det är ett exempel på kroppens varningssignaler som vi ofta nonchalerar. Tack och lov så går det med hjälp av medvetenhet och kunskap att undvika att det går så långt. Ett sätt är att göra det till en vana att fylla på kroppens energi med jämna mellanrum. Ju mer du stressar desto oftare behöver du fylla på energi genom att ta pauser då du gör saker som du mår bra av.

Det är precis som med bensin i bilen; du tankar fullt och kör så att du förbrukar en kvarts tank, när du då åker och tankar så behöver du bara tanka i en kvarts tank för att ha fullt igen. Men om du kör en längre sträcka och förbrukar halv tank så behöver du tanka en halv tank för att ha fullt igen. Det tar längre tid och kostar mer.

Det är likadant vid stress, tanka ofta så behöver du inte tanka så mycket. Tanka sällan och det tar längre tid att fylla på ny energi. Tid som du förmodligen anser att du inte har.

Rockstjärnestatus!


Mer än hälften av Sveriges chefer sover för lite.

Hos Chef.se kan man läsa om en undersökning som Chef.se har gjort tillsammans med Novus Opinion. Man har frågat 500 chefer om deras sömnvanor och fått resultatet att 52% sover alldeles för lite.

Sömnexperten, psyko­logen och HR-konsulten Fredrik Hillvesson räknar upp de kända effekterna av att inte vara utsövd när du har ett chefsjobb att sköta:

• Svårare att fatta beslut.

• Problem att behålla humöret och tålamodet.

• Minskad förmåga till empati.

• Svårare att hålla flera saker i huvudet samtidigt.

• Sämre minne.

• Förlorat omdöme.

• Du tär på dina relationer.

• Risk för viktökning.

• Sämre immunförsvar, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

• Minskad motståndskraft mot stress och lättare för att bli utbränd.

Läs hela artikeln hos Chef.se HÄR.

Svårt att sova?

5 sovtips!

Alla känner vi igen oss i situationen att vi inte kan sova på grund av orostankar och grubblerier. Ibland utgör själva oron över att vi inte ska kunna sova ångesten och ibland är det helt andra saker i våra liv som vi ligger och funderar över som gör att vi inte kan somna.

1. Avsätt tid för oro och grubblerier under dagen

Just när du ska gå och lägga dig är fel tid att lösa stora livsfrågor. Ändå är det den tid på dygnet då många faktiskt tar sig tid att fundera över sin situation, sina relationer eller annat som de vill tänka på. Det gör ofta att kroppen vänjer sig vid att ligga och fundera i sängen istället för att somna in. För att komma runt det bör du avsätta en tid under dagen för tankar och grubblerier. Bestäm att du under en kvart inte skall göra något annat än att grubbla och låt då tankarna vandra fritt.

2. Acceptera din oro

Ett säkert sätt att få tillbaka en orostanke är att försöka att inte tänka på den. Gör tvärtom istället! Ta emot din orostanke och försök leva dig in i den. Känn oron fullt ut. Försök inte hitta en lösning på din orostanke- då kommer du bara börja tänka i cirklar. Acceptera din oro, känn in den, och plötsligt kommer den inte vara lika jobbig för dig längre. Kanske finns ämnet för din oro fortfarande kvar, men om du accepterar din oro kommer den inte att kunna behålla sin makt över dig.

3. Skriv dagbok

Många tror att dagboksskrivande är något kravfyllt, ytterliggare ett av vardagens stressmoment där man hela tiden försöker hinna ikapp. När du använder dagboken på rätt sätt har den en tvärtom en avstressande effekt och hjälper dig upptäcka tankefällor som du lätt hamnar i när dina tankar får snurra fritt. Släpp alla krav på att hålla dagboken uppdaterad om allt som händer i ditt liv. Skriv istället ned sådant du känner att du vill få ur dig. Tankar som skapar oro i ditt huvud gör sig bättre i den där dagboken som ingen någonsin behöver läsa än i ditt sinne där de tar mycket energi och fokus från dig. En bra rutin (men inget måste!), är att skriva ned några rader om sånt du tänker på innan du går och lägger dig. Då minskar du risken för att du tar med dig orostankar till sängen som annars hade försvårat din insomning.

4. Lämna jobbet på jobbet

Forskare pratar om 24-timmarssamhället där vi förväntas vara flexibla, och konstant tilgängliga via mail och telefon. Det är viktigt för din hälsa att du lär dig koppla av. Att vara noga med att inte ta med sig jobb hem från kontoret är ett sätt att göra det lättare. Känner du att du har svårt att hinna är det i många fall bättre att du sitter kvar en timme extra på jobbet än att du tar med dig datorn hem om än bara för att kolla mailen. Om du absolut måste ta med dig jobb hem försök ändå se till att du får en ordentlig början och slut på jobbet. Till exempel att du bestämmer dig för att du jobbar innan middagen men att du efter middagen inte gör något mer jobbrelaterat.
Anledningen till att det här kan vara viktigt för dig är att du undviker att stressa upp dig precis innan du går och lägger dig. Istället för att sätta igång tankeverksamheten mot slutet av dagen skall du istället ägna dig åt nervarvande aktiviteter såsom läsning eller samtal. Allt för att lugna tanke och kropp inför sängåendet.

5. Avslappning

Det är mycket enklare att somna om du är avslappnad i både kropp och knopp. Det finns väldigt många metoder och det är viktigt att du hittar en som passar just dig. Det är mycket lättare att släppa jobbiga tankar om du är avslappnad i kroppen och det är lättare att bli avslappnad i kroppen när de jobbiga tankarna är borta. Lite som moment 22 alltså. Tack och lov så finns det många olika sätt att avhjälpa det här och det spelar ingen roll om du börjar med att släppa tankarna eller att slappna av i kroppen. Här följer några exempel på metoder som kan hjälpa dig att somna lättare:

* Andningen! Att fokusera på din andning och dra djupa andetag hjälper både kropp och knopp att slappna av. När du andas djupa andetag så fokuserar du på det som händer i kroppen; hur bröstkorg och mage rör sig vid in och utandning.

* Spikmatta! När du ligger på spikmatta så ökar blodcirkulationen vilket leder till att kroppen slappnar av.

* Relaxa! Att lyssna på avslappningsmusik innan du ska sova gör dig skönt avslappnad.

* Skriv! Är det något speciellt du oroar dig över när du ska sova så skriv ner det på en lapp med tanken att du ska ta itu med det nästa dag och släpp sedan tanken på det.

* Ballonger! Så fort det dyker upp en tanke som hindrar dig från att somna så tänk dig då att du stoppar in den här tanken i en ballong som du släpper upp i himlen.

 

Har du fler bra sömntips så lämna gärna en kommentar nedan.

 


Sömnskolan del 5!

Så har vi kommit till del 5 i Sömnskolan som också är den sista delen som handlar om att hitta orsaken till oron.

Problem förstör sömnen!

5. Hitta problemet.

Återkommande orostankar runt samma ämne är ofta kopplad till en specifik situation. Försök därför komma underfund med vilken situation som dina orostankar egentligen handlar om. Om du oroar dig för att det ska komma en spindel under natten, och du är livrädd för spindlar, är det rädslan för spindlar du skall hantera snarare än dina orostankar för dem. Vad jag försöker säga är att ibland handlar dina problem med att sova kanske om något annat, och då är det själva problemet som du behöver gå till botten med.

Läs del 1 HÄR.

Läs del 2 HÄR.

Läs del 3 HÄR.

Läs del 4 HÄR.


Sömnskolan del 4!

Så har vi kommit fram till del 4 i sömnskolan om hur du släpper jobbet!

Lämna jobbet - på jobbet!

4. Lämna jobbet på jobbet

Forskare pratar om 24-timmarssamhället där vi förväntas vara flexibla, och konstant tillgängliga via mail och telefon. Det är viktigt för din hälsa att du lär dig koppla av. Att vara noga med att inte ta med sig jobb hem från kontoret är ett sätt att göra det lättare. Känner du att du har svårt att hinna är det i många fall bättre att du sitter kvar en timme extra på jobbet än att du tar med dig datorn hem om än bara för att kolla mailen. Om du absolut måste ta med dig jobb hem försök ändå se till att du får en ordentlig början och slut på jobbet. Till exempel att du bestämmer dig för att du jobbar innan middagen men att du efter middagen inte gör något mer jobbrelaterat.
Anledningen till att det här kan vara viktigt för dig är att du undviker att stressa upp dig precis innan du går och lägger dig. Istället för att sätta igång tankeverksamheten mot slutet av dagen skall du istället ägna dig åt ner-varvande aktiviteter såsom läsning eller samtal. Allt för att lugna tanke och kropp inför sängåendet.

Läs del 1 HÄR.

Läs del 2 HÄR.

Läs del 3 HÄR.

 


Sömnskolan del 3! 2 kommentarer

I del tre av sömnskolan tar jag upp vikten av att skriva dagbok för att minska oron vid sovdags.

Svårt att sova?

3. Skriv dagbok

Många tror att dagboksskrivande är något kravfyllt, ytterligare ett av vardagens stressmoment där man hela tiden försöker hinna ikapp. När du använder dagboken på rätt sätt har den en tvärtom en avstressande effekt och hjälper dig upptäcka tankefällor som du lätt hamnar i när dina tankar får snurra fritt. Släpp alla krav på att hålla dagboken uppdaterad om allt som händer i ditt liv. Skriv istället ned sådant du känner att du vill få ur dig. Tankar som skapar oro i ditt huvud gör sig bättre i den där dagboken som ingen någonsin behöver läsa än i ditt sinne där de tar mycket energi och fokus från dig. En bra rutin (men inget måste!), är att skriva ned några rader om sånt du tänker på innan du går och lägger dig. Då minskar du risken för att du tar med dig orostankar till sängen som annars hade försvårat din insomning.

Läs del 1 HÄR.

Läs del 2 HÄR.


Sömnskolan del 2!

I del 1 som du kan läsa HÄR, så  skrev jag om att avsätta tid för oro och grubblerier och här i del 2 så handlar det om att acceptera din oro.

2. Acceptera din oro

Ett säkert sätt att få tillbaka en orostanke är att försöka att inte tänka på den. Gör tvärtom istället! Ta emot din orostanke och försök leva dig in i den. Känn oron fullt ut. Försök inte hitta en lösning på din orostanke- då kommer du bara börja tänka i cirklar. Acceptera din oro, känn in den, och plötsligt kommer den inte vara lika jobbig för dig längre. Kanske finns ämnet för din oro fortfarande kvar, men om du accepterar din oro kommer den inte att kunna behålla sin makt över dig.

Orolig?


Sömnskolan del 1! 3 kommentarer

Alla känner vi igen oss i situationen att vi inte kan sova på grund av orostankar och grubblerier. Ibland utgör själva oron över att vi inte ska kunna sova ångesten och ibland är det helt andra saker i våra liv som vi ligger och funderar över som gör att vi inte kan somna. En god natts sömn är väldigt viktig för vår hälsa.

Sömnproblem?

Nu startar jag en sömnskola i fem delar och kommer publicera ett inlägg om dagen med start nu.

Fördelar med en bra sömn:

  • Bättre minne
  • Blir bättre på att tänka och fatta beslut
  • Minskar risken för att drabbas av diabetes, hjärtsjukdomar och utbrändhet.
  • Ökar uppmärksamheten på dagen
  • Ökar inlärningsförmågan
  • Stärker immunförsvaret
  • Ökar förmågan att hantera stress och smärta

1. Avsätt tid för oro och grubblerier under dagen

Just när du ska gå och lägga dig är fel tid att lösa stora livsfrågor. Ändå är det den tid på dygnet då många faktiskt tar sig tid att fundera över sin situation, sina relationer eller annat som de vill tänka på. Det gör ofta att kroppen vänjer sig vid att ligga och fundera i sängen istället för att somna in. För att komma runt det bör du avsätta en tid under dagen för tankar och grubblerier. Bestäm att du under en kvart inte skall göra något annat än att grubbla och låt då tankarna vandra fritt.