Att sluta prata! 2 kommentarer
Vi drabbas alla av yttre påfrestningar lite nu och då vilket är en del av livet. Det kan vara arbetslöshet, dålig ekonomi, nära anhörigs sjukdom, anhörigs död eller liknande. Självklart påverkar sådana händelser oss på olika sätt och om vi lever i en relation så påverkar det även relationen.
När jag möter klienter i relationscoaching så frågar jag alltid efter yttre påfrestningar och i de flesta fall så brukar det komma en lång lista på saker som skett runt omkring och många gånger är det saker som hänt båda parter. Och efter en tid av sådana händelser så brukar relationerna påverkas så negativt så man väljer att gå isär, många gånger utan att riktigt förstå vad som hänt.
Det som brukar gå fel i dom här lägena är att man inte kommunicerar med varandra. Man pratar inte om det som hänt och hur man mår. Anledningarna till det brukar vara: rädsla för att visa sin sårbarhet, rädsla för att bli avvisad, rädsla för att uppfattas som svag, man vill inte tynga den andre med sina problem och känslor, man vill visa sig stark.
Tips när relationen möter dessa motgångar:
* Prata med din partner om hur du känner men se till att du visar att du tar ansvar för dina känslor. Det är viktigt att förklara att du har dom känslor du har men att det inte är din partners ansvar att se till att känslorna tas om hand. Meningen med att prata är inte att din partner ska fixa något utan bara att du måste få lätta på trycket och för att informera din partner om vad som pågår inom dig.
* Turas om med din partner om att vara stark. Är det en motgång som drabbat båda så kan ni turas om att vara stark och att vara sårbar. Sätt er ner och bestäm att nu är det din tur att vara sårbar och prata om hur du känner och så är det min tur att vara stark och lyssna.
* Prata gärna med någon utomstående också. Ibland så är det så pass illa så att båda mår väldigt dåligt och då är det bra att kunna prata med någon utomstående om hur man mår. Det behöver inte vara en professionell samtalspartner utan en vän som du känner dig trygg med. För om man inte pratar med någon och håller allt inom sig så pyser det till slut över och går ut över relationen.
De klienter som jag möter har missat den här delen med att prata med och stötta varandra vilket har lett till att relationen blivit väldigt lidande och man har hamnat i en negativ spiral med gräl och anklagelser. Ofta så är parterna också i det läget väldigt trötta mentalt nästan på gränsen till uppgivna.
Mitt råd i ett sådant läge är att göra istället för att prata. När båda är så tomma på energi så avråder jag från att prata för det brukar inte leda någon vart då tänkandet inte riktigt fungerar som det ska när man inte har så mycket energi. Det brukar bara leda till fler gräl vilket är det sista som behövs och har man inte pratat igenom allt tidigare så gör det inget om man väntar ett tag till.
Det jag rekommenderar är alltså att göra. Fokusera på det som du blev kär i hos din partner och på det resultat som du vill ha. Släpp tankar på att reda ut saker och lägg energin på att göra saker som ni båda tycker om att göra. Laga god mat, ordna barnvakt och ha en filmkväll, var trevliga mot varandra, ansträng dig för att lyfta fram din partners goda sidor, beröm varandra, gör saker för dig själv som du mår bra av osv.
Vitsen med görandet är att glädje och positiva känslor bygger upp energin hos båda och stärker relationen. Detta leder till att tilliten ökar och man känner sig tryggare med sin partner. Efter en tid så börjar båda bli mogna för att prata på ett konstruktivt sätt och då kan man om man känner att behovet fortfarande finns för att reda ut saker.
I min E-bok om relationer kan du bland annat läsa mer om hur du kommunicerar på ett konstruktivt sätt i en relation och hur du får tillbaka gnistan i en relation som känns tom.
Vill du också läsa boken så kan du köpa den HÄR för 39:-. Här kan du läsa ett utdrag ur boken.