27 tecken på låg självkänsla. 8 kommentarer


Som jag skrev om i dagens tidigare inlägg så har jag nu varit med på ett webinar som var helt suveränt och jag kommer skriva mer om det i morgon men jag kan berätta så mycket i alla fall att det handlade till viss del om självkänsla. Och det är inte så konstigt med tanke på hur viktigt det är med en bra självkänsla. Nedan har jag satt ihop en lista över tecken på låg självkänsla.

Omslago Behandlar dig själv illa med ord och/eller i handling.
o Ser dig alltid som mindre värd än andra.
o Ser dig som fulare och mindre attraktiv än andra.
o Du är sämre än andra.
o Du är mer korkad än andra.
o Övertygad om att ingen kan älska dig.
o Din åsikt räknas inte.
o Du gör inte de saker som du helst av allt skulle vilja göra
o Dömer dig själv hårdare än andra.
o Mer kritisk mot dig själv än mot andra.
o Osäker/otrygg i sociala sammanhang
o Känslomässigt instabil
o Svårt att ta emot komplimanger.
o Ökat behov av bekräftelse från andra.
o Litar inte på din egen förmåga så du ber hela tiden andra om råd, även i
frågor som du egentligen vet hur du ska agera.
o Lyfter fram det negativa hos dig.
o Låter andra människors åsikter styra ditt beteende.
o Funderar mycket över vad andra människor ska tänka och låter det styra
ditt liv.
o Orolig över hur andra ska uppfatta dig.
o Orolig över att ha gjort något fel.
o Oförmåga att sätta dig själv främst.
o Motstånd mot utmaningar.
o Rädd för att misslyckas.
o Litar inte på din egen förmåga.
o Räknar inte med att du ska klara av något.
o Vågar inte vara dig själv.
o Osäker bland andra.

Det här är en lista över några av de saker som tyder på att man har en självkänsla som behöver uppdateras. Precis som datorns programvaror behöver uppdateras så behöver även vår självkänsla uppdateras lite nu och då och nu när vi står inför ett årsskifte så är det perfekt att starta det nya året med en uppgraderad version av dig. Vilka verktyg har du för att träna upp din självkänsla? Har du fått lära dig hur du gör? Om du inte vet hur du ska träna upp din självkänsla kan du läsa mer HÄR.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 tankar om “27 tecken på låg självkänsla.

 • Malin

  Jag är så otroligt nöjd med e-boken men har inte hunnit med att läsa allt än men det känns som poletter ramlar ner hela tiden och när man ser det så här svart på vitt så blir det så uppenbart. Ser även att jag kommit en bit på väg för många punkter har arbetat med men mönster som suttit i länge är det svårt att bli av med så denna bok kommer satt hjälpa mig mycket. Du har sån insikt och skriver så bra så man kan ta till sig detta

  Ha en skön söndag
  kram
  Malin

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Åh, vad roligt att läsa! Det är min önskan att mina böcker och ekurser ska inspirera och hjälpa människor till mer livsglädje.

   Tack för din suveräna feedback!

   You Rock!!!

 • wiper

  Håller med om att alla skulle behöva gå i terapi, det var det bästa jag gjort. Tråkigt att du har fått med dig saker i bagaget som inte är bra. Tur att du är så kreativ och gör nåt bra av det hela. Det känns så skönt att komma in här och få sig lite själslig rening och att tankarna går igång. Jag försöker sätta guldkant på tillvaron för då blir man positivare. Jag skall gå in och kolla din webshop och annat

  Ha en skön fredag
  kram

 • wiper

  Där var det mycket som man kände igen sig i. Sånt kan ha att göra med att man inte fick med sig nån självkänsla hemifrån och har fått jobba hårt för att se sig själv i ett bättre ljus. Det går lite upp och ner men med åldern har det blivit lite bättre och man börjar se sitt eget värde och att man faktiskt gjort bra ifrån sig i många sammanhang. Man vet om både sina fördelar och brister. När jag brände ut mig så gick jag både på KBT och hos psykolog och det rensade upp mycket och jag fick en klarare blick.

  Den listan skulle man behöva ha framför sig för man får sig en tankeställare

  Nu vill jag önska dig ett Gott Nytt År

  Varm kram
  Malin

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Ja, det brukar bli bättre med åren, tack och lov. Har man inte fått med sig det hemifrån så blir det lite tuffare, det har jag stor erfarenhet av då jag inte fick uppleva mycket som skulle kunnat stärka min självkänsla när jag växte upp.
   Att gå i terapi är något som alla borde göra någon gång i sitt liv tycker jag för det är så nyttigt, utvecklande och stärkande.

   Önskar dig ett suveränt Gott Nytt År!

   You Rock!!!

 • Lollo

  Många av de där punkterna kan man nog skriva under på. Ibland stämmer dem allihop och ibland är det inte så farligt med vissa av dem.
  Tror självkänslan svajar … åtminstone för mig, och åtminstone nu för tiden. Den var nog mer konstant när jag var ung, och jag kan tänka mig att det är så många med mig fungerar, vi som har några år på nacken.
  Men visst kan man fastna i det, vilken ålder man än är i, och då behöver vi göra något åt det …
  Tack för tips och goda råd. Kanske blir ett köp med tiden … 😀

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Ja, självkänsla är en färskvara som vi behöver fräscha upp lite nu och då. Med tiden lär man sig att träna upp den innan man sjunkit för djupt ner i självförakt.

   Du är så välkommen att besöka webshopen.
   You Rock!!!