Bemöta kritik


Konsten att tro på sin grej och stå upp för den även när det blåser. 6 kommentarer

Vi råkar alla ut för kritik lite nu och då och det kan kännas lite tufft ibland och föda tvivel
inombords. Och om man verkligen tror på sin grej så vill man gärna att alla andra ska se
samma sak och förstå hur bra ens grej är istället för att hitta fel och kritisera. Jag har intervjuat en person som verkligen fått kritik för det han håller på med och det är väl så att ju mer kontroversiellt det är desto mer och starkare kritik får man. Anders Sultan, VD på Ion Silver AB, vet verkligen vad kritik är för något och i den här intervjun tar jag reda på hur man klarar av att stå kvar i tron på sin grej även när det blåser rejält.

ion-silver.logo

(mer …)


Jag bemöter kritiken! 18 kommentarer

I går skrev jag ett inlägg som hette ”Varför når vissa framgång?” vilket väckte en del tankar och känslor hos några läsare. Framgång är ett stort begrepp som ger utrymme för många olika tolkningar vilket gör att det är svårt att i ett blogginlägg få med alla aspekter utan att inlägget blir alldeles för långt. Därför tänkte jag här bemöta den kritik som kommit för att ytterligare förtydliga vad jag menar. Nedan kommer ni se citat från kritiken och så bemöter jag det i form av förtydligande.

Att man inte syns överallt och skryter om sina framgångar överallt betyder inte att man inte är framgångsrik…
Alla vi har olika mål och det är inte självklart att omvärlden måste ta del av mina mål och ”bedöma” mig framgångsrik

Det är lättare att studera de människor som syns men bara för att de syns så behöver inte det betyda att de skryter. Och, ja man kan absolut vara framgångsrik trots att man inte syns. Den enda som kan avgöra din framgång är du själv. Du kan göra/vara/ha något som för dig känns helt naturligt men som andra bedömer som väldigt framgångsrikt.

Ingenting är BARA svart eller vit. Därför det du skriver är rätt BARA för dig. VAD ÄR FRAMGÅNG? Du menar förstås rikedom!? är framgång I LIVET bara rikedom? Alltså det materiella? Eller BARA KARRIÄR du menar kanske?

Nej, inget är bara svart eller vitt men jag vet att en hel del av det jag skriver även stämmer in på andra människor än mig själv. Vad som är framgång kan bara du själv svara på. Jag ser framgång som väldigt individuellt. Jag menar att framgång är det som gör dig lycklig i ditt liv och det har ingenting med omvärlden att göra.

Många skriver samma klyschor om positivt tänkande och nästan menar att ALLT är möjligt bara man tänker positivt OCH OM VI HAR NÅGOT NEGATIVT I VÅRA LIV, SÅ FÅR VI SKYLLA OSS SJÄLVA.

Jag kan endast svara för mig själv och jag föredrar att använda uttrycket konstruktivt tänkande istället för positivt tänkande. För mig handlar inte positivt tänkande om att allt löser sig bara man tänker positivt utan det handlar om att i olika situationer välja tankar som är mer konstruktiva. Ett exempel: Du har bokat ett  hotellrum men när du kommer till hotellet så visar det sig att dom har dubbelbokat och inte har något rum till dig och här menar jag att du har ett val: du kan bli urförbannad och skälla ut receptionisten, vilket inte hjälper dig eller så kan du bli helt förkrossad och bara sätta dig ner och undra hur det blev så här eller så tänker du konstruktivt och går till ett annat hotell och fixar ett rum där.

Dessutom vet ni att meningen ”SKYLLA SIG SJÄLV och ATT JAG/DU ANSVARAR SJÄLV FÖR MITT LIV” …..

Jag vet inte riktigt hur du menar med ”skylla sig själv” så det bemöter jag inte. Men att jag har ett ansvar för mitt liv instämmer jag helt i. Om jag inte har ansvar för mitt liv vem har det då? Jag kan ju inte bara sätta mig i soffan och vänta på att någon annan ska ta ansvar för mitt liv, inte som frisk vuxen.

Att många numera självutnämnda föreläsare använder av sådana klyschor är oförskämt och manipulerande. Man manipulerar sig själv först och sedan andra GODTROGNA människor. mm mm.
MAN MÅSTE HA MÖJLIGHETER för att kunna lyckas. Ni måste faktiskt lära er att INTE ALLA MÄNNISKOR har möjligheter för framgång eller ENS klara sin vardag.!! För att märka detta måste man ha blivit så mogen att man är ödmjuk.

För föreläsare så ser jag inga andra alternativ än att vara självutnämnd. När du säger att föreläsare använder sådana klyschor tycker jag att du drar alla över en kam. Eftersom jag anser att framgång är helt individuellt så anser jag också att alla människor har möjligheten att lyckas. Det är nämligen så att det är väldigt sällsynt att en människa strävar efter att nå något som för henne/honom är helt omöjligt. Framgång för en individ varierar också över tid utifrån den situation hon/han för tillfället befinner sig i. Jag minns en tid då jag kände mig väldigt framgångsrik när jag vågade gå utomhus på kvällen utan att vara rädd. Eller när jag kunde höra en telefonsignal utan att få en ångestattack. Idag ser framgång  för mig helt annorlunda ut.

Förlåt att jag måste kritisera. DET ÄR FAKTISKT första gången jag kritiserar någon. Kunde bara inte låta bli. och jag har nu sagt mitt och det är bara min åsikt. Har jag fel så har jag inga problem med att ändra mig.

Du behöver inte be om ursäkt för att du skriver din åsikt. Det är högt i tak på bloggen och jag välkomnar alla åsikter förutom personangrepp. Din kommentar har gett mig chansen att förtydliga mitt inlägg och det tackar jag dig för. Huruvida du har fel eller inte kan endast du själv avgöra. Jag personligen lägger ingen värdering eller bedömning i andra människors åsikter.

Med önskan om en suverän dag!