Taltips


Tips för att hålla tal

Undersökningar visar att människor är mer rädda för att prata inför folk än de är för att dö. Eftersom jag bland annat är föreläsare så förstår ni kanske att jag inte tillhör den skaran. Jag tycker det är väldigt roligt att prata inför folk och har med åren lärt mig en hel del om vad som fungerar bra så jag tänkte här dela med mig av några knep som du kan ha nytta av om du ska hålla tal.

  1. obama”Jag är ingen talare” är en av de vanligare inledningarna när folk håller tal och det är en inledning som dödar hela talet. Jag använder mig av den inledningen ibland men eftersom folk vet att jag är föreläsare så tar de det som ett skämt och börjar skratta. Men när morbror Olle klingar i glaset och reser sig upp för att hålla tal och börjar med ”Jag är ingen talare” då signalerar han att det här kommer bli ett väldigt tråkigt och dåligt tal och då tappar han lyssnare direkt.
  2. Förberedelser. Det är viktigt att du är förberedd, framförallt för din egen skull. Är du ordentligt förberedd och vet vad du ska säga så känner du dig tryggare och gör ett bättre tal. Det är bra att skriva ditt tal i förväg och att sedan läsa igenom det flera gånger både tyst för dig själv och högt, gärna framför en spegel. Det finns väldigt bra sajter på nätet där du kan hitta tal i alla möjliga kategorier. En sådan sajt som jag verkligen rekommenderar är Taltips där du hittar tal till alla tillfällen.
  3. Humor är en väldigt viktig ingrediens i ett tal. När publiken skrattar så kommer det kännas mycket lättare för dig som talar, du känner att du kommer närmare åhörarna och du får också en mer lyhörd publik.
  4. Läs inte innantill. Lär dig så mycket du kan av talet i förväg så att du kan hålla ditt tal utan att läsa. Papperet med talet är mer till för att vara en trygghet för dig då det minskar din nervositet. Det gör inget om du glömmer att säga något som du har skrivit ner för publiken märker inte det eftersom de ändå inte vet vad du skulle ha sagt.
  5. Välj ut någon. Din blick ska vara riktad ut mot publiken så välj ut någon eller några som det känns tryggt att titta på. När du ser på publiken så skapar du en gemenskap som är viktig både för dig och för publiken.
  6. Kom ihåg att andas djupa andetag och ta gärna pauser ibland. En konstpaus kan göra hela talet faktiskt så var inte rädd för tystnad när du talar.
  7. Kom ihåg! Alla i publiken ser dig som en hjälte för de flesta vågar inte göra det du gör.