Det har väl inte undgått någon att resultatet från en ny studie om Facebook-användandet släppts i dagarna. I DN valde man att sätta rubriken ”Facebook sprider olycka” och i den artikeln kan man läsa:
”Svenska kvinnor tillbringar i genomsnitt 81 minuter varje dag på Facebook, mer än männen, som enligt undersökningen använder 64 minuter. Låginkomsttagare och lågutbildade hör också till dem som använder mer tid. Göteborgsstudien visar att många användare i dessa grupper, särskilt kvinnor, mår sämre ju mer tid de lägger på sin sida.”
Vidare står det att läsa:
”– Det är farligt att vistas på Facebook om man inte förhåller sig skeptisk till den information som man utsätts för, säger Denti.”
Det är med Facebook som med så mycket annat; det finns både för- och nackdelar med det. Jag har skrivit om en del av fördelarna när det gäller identitet och nätverkande i Nina Jansdotters bok: ”Framgång med Facebook” som du kan läsa mer om HÄR!
Är du en av dom som kan bli deppig när du Facebookar så har du nytta av de här tipsen:
5 tips för att undvika FB-depression:
1. Sluta jämför!
Att hela tiden jämföra sig med andra är ett hemskt gissel och bottnar ofta i låg självkänsla. Det är ungefär som att jämföra en Kiwi och en Banan, de har helt olika förutsättningar och kan inte närma sig varandra i smak, form eller färg. Om du ska jämföra dig med andra så ska det vara med dom som har likadana förutsättningar som du för att det ska ge en rättvis bild. Du, jag och alla andra är chanslösa i jämförelser med andra som har helt andra förutsättningar.
2. Tänk logiskt!
Din vän Anna delar med sig av bilder från sin semester i Brasilien och nu ska vi tänka logiskt: gör hon det i förhoppningen att alla hennes vänner ska känna sig misslyckade och sämre än henne? Gör hon det för att ditt liv ska framstå som tråkigt och innehållslöst? Blir ditt liv automatiskt tråkigare och sämre för att Anna är i Brasilien? Eller gör hon det helt enkelt för att hon är glad över att vara i Brasilien och med förhoppningen att hennes vänner ska glädjas med henne?
3. Njut av att glädjas!
Nästa gång en vän delar något väldigt positivt i sin status, nytt jobb, befordran, flashig resa, ny bil mm, prova då att känn dig glad för den här vännen. Det är en skön känsla att kunna glädjas med andra.
4. Inspireras!
Kan hon så kan jag! Låt dig inspireras av dina vänners ”roliga liv”; genom att se vad dom gör så kan du blir mer inspirerad till att skapa det liv du själv vill ha, och det du inte vill ha.
5. Hur gör du?
Visar du upp din allra sämsta sida när du uppdaterar din status? Lägger du upp sådant som du är övertygad om att ingen vill läsa? Lägger du ut en bild på din nya bil för att visa att alla andra har mycket sämre bilar? Skriver du positiva saker bara för att skryta? Vi människor fungerar i stort ganska lika och något som de flesta tycker om att uppnå med sin statusuppdatering är att få många gillningar och kommentarer. Det är sällan vi vill att andra ska må dåligt eller känna sig misslyckade för att deras liv skulle vara sämre än vårt eget.
Fundera över hur och varför du själv Facebookar så ser du ungefär hur andra fungerar.
Du kanske också gillar: