Bussiga klubben! 10 kommentarer


Idag läste jag ett inlägg hos Den Nakna Coachen som inspirerade mig till att skriva det här inlägget. Den Nakna Coachen skrivs av Linda Örtengren som jag tidigare intervjuat här på bloggen; du kan läsa intervjun i inlägget: att nå framgång med att nå lycka!

I inlägget Naken skriver Linda om dagar när man känner sig dålig och mindre värd, när man jämför sig själv med andra och bara ser att alla andra är mycket bättre.

Linda skriver:

Visst är det konstigt att det är ”ok” att vara elak mot sig själv!? Jag skulle aldrig drömma om att säga någonting liknande till de jag älskar!

Det är ju anmärkningsvärt hur illa vi kan behandla oss själva i tankarna. Och de här nedvärderande tankarna som vi tillåter oss att ha påverkar även humöret och dränerar oss på energi. Och det värsta av allt är att tankarna väldigt sällan överensstämmer med verkligheten.

Människan är alltså så korkad så hon fyller sin hjärna med lögner trots att hon vet att det skapar känslor som ledsamhet, underlägsenhet, värdelöshet, mindervärdeskomplex, irritation och gud vet vad. Och så leder allt till en helt värdelös dag med en stor trötthet till följd.

Behandla dig själv så som du behandlar andra! Då skulle människan må mycket bättre och ha mer Rockstjärnestatus i sitt liv.

Tankar som vi tänker ofta skapar som stigar i hjärnan och blir till sist automatiserade, och tankar föder tankar så det är bäst att välja tankarna med omsorg.

Tack och lov så går det att bryta destruktiva tankemönster och här följer några tips för  det:

* Gummisnodden: Sätt en gummisnodd runt handleden och varje gång en destruktiv tanke kommer så snärtar du till med gummisnodden. Då avbryter du tanken och kan istället stoppa dit en mer konstruktiv tanke.

* Logik: När du kommer på dig själv med att tänka nedvärderande tankar så sätt igång en diskussion med dig själv och använd logiken. Säg: det här är bara en tanke, den har ingenting med verkligheten att göra och om jag låter den här tanken få spinna vidare så kommer det att påverka mitt humör och jag kommer snart att känna mig helt värdelös. Sedan börjar du successivt byta ut dessa tankar mot mer konstruktiva tankar.

* Nuet: Bryt destruktiva tankemönster genom att sysselsätta hjärnan med nuet. Fokusera med alla dina sinnen på det som du för tillfället håller på med. Om tankarna dock är väldigt efterhängsna får du ta i lite mer och göra något helt nytt. När du gör något nytt så tvingas hjärnan automatiskt att fokusera på det du gör. Gör vanliga saker på annorlunda sätt; klipp med ”fel” hand, gå baklänges, duscha i mörker, skriv med ”fel” hand, översätt en text till engelska, tänk på sjörövarspråket, blunda när du går, räkna dina fotsteg, rabbla alfabetet baklänges osv.

* Skriv: När du bryter en destruktiv tanke så är det bra att ha färdiga konstruktiva tankar att byta med. Så sätt dig ner och skriv en lång lista med konstruktiva tankar som du kan välja från när du behöver byta tankar. Ett tips här är att fråga en person som står dig nära och som du litar på och be personen säga några positiva saker om dig. Av det som personen säger så väljer du ut de saker som du kan hålla med om för meningen är ju att du ska vara ärlig mot dig själv, det går lättare om du tror på dina tankar. Det gäller förstås dom konstruktiva tankarna, de destruktiva tankarna köper vi rakt av även om det är ren och skär lögn. Tyvärr.

Jag vill också förtydliga en sak när det gäller de destruktiva tankarna och det är att det finns faktiskt destruktiva tankar som helt överensstämmer med verkligheten för det händer då och då att vi gör riktigt dumma saker som vi sedan klandrar oss själva för. Men i det här inlägget så pratar jag om dom destruktiva tankar vi har som bara skadar och bryter ner oss.

 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 tankar om “Bussiga klubben!

 • ANGELICA.BLOGG.SE ♥ TÄVLINGAR PÅGÅR!!

  SVAR: Tack för tipset, kika in i min blogg runt 15.00 idag. Kommer lägga upp ett litet inlägg om dig, hehe.. Suprise!!!

 • Klokegård - Designa ditt Liv!

  Inger: De flesta destruktiva tankar människan har överensstämmer inte med verkligheten. Vi ältar tankar om oss själva som inte stämmer.
  De tankar jag pratar om i förtydligandet som stämmer med verkligheten är t ex tankar som: "Vilken idiot jag är som sade så där till min man." om jag har sagt något dumt till min man. Den tanken är ju då sann. Men en tanke som inte är sann är t ex: Jag är helt värdelös, jag duger ingenting till, jag klarar inte av något osv.
  Nej, man ska aldrig vara destruktiv i sina tankar men om man nu måste det så är det att föredra tankar som stämmer med verkligheten.

 • Solhatten - Isas Trädgård

  Hej Klokegård !

  Tack för dina kommentarer hos mig och tack för all energi man får när man kikar in hos dig ! Tömde mig helt på jobbet i dag och behövde fylla på och här hos dig fick man verkligen påfyllning igen ! Nu kommer jag att rocka som en riktig rockstjärna !!
  Kram/Isa

 • Framgångsbyran

  Hmmm.. säger jag. Jag är med på hela baletten. Men det sista, om destruktiva tankar som hör hemma med verkligheten. Om du menar som jag uppfattar det, så destruktiva tankar kan väl aldrig vara av godo. Om jag gör något dumt, taskigt mot någon eller dumt för mig själv behöver jag reflektera och lära mig något. Inte vara destruktiv i mina tankar. Klander tar gärna över. Såsom många förlåter andras dumma handlingar bör vi vara nog snabba att förlåta oss själva.
  Utveckla gärna hur du menar, så jag blir klok(egård)are. 😉
  Håller med om Mias enkla tes, behandla dig själv lika bra som du behandlar andra så är vi på god väg!
  Bra ämne Cecilia o Linda!
  //Inger

 • Lev Ditt Liv

  Fint inlägg. Konkreta saker att ta till sig. Som gummisnodden den är bra.. Att jobba med sin självkänsla kan va rätt knepigt ibland. Men om man behandlar sig själv så som man behandlar andra är vägen rätt fin… Det är så härligt med människor som vågar vara sig själv och erkänna både för sig själv o andra att just nu är det större hinder än vanligt..
  Like it….

 • Malin

  Mycket tänkvärt i vanlig ordning. Många är vi nog som snurrar in oss i tankar utan verklighetsförankring som snart gör att humöret är ur slag. Har blivit bättre på att känna igen det – och har försökt med logik vilket fungerar ganska bra för mig – men jag ska helt klart testa dina andra tips också. 🙂

 • Den nakna coachen

  Halloy bästa rockersbruden!

  Gummisnodden var bra…jag har bara hört talas om att ha en snodd som man byter från den ena handen till den andra när man observerar en negativ tanke.

  Kul att du blev inspirerad av mitt tidigare blogginlägg.
  Kram

  /L