Dagsarkiv: 9 december, 2010


7 tips på minipauser! 5 kommentarer

1. Drick ett glas vatten. Kroppen behöver vätska för att överleva och fungera på bästa möjliga sätt. Vatten är det bästa vi kan ge våra kroppar i vätskesammanhang. Att få i sig ett glas vatten bidrar till kroppens välbefinnande på flera olika nivåer.

2. Lyssna på en bra låt. Riktigt bra musik gör att det blir ett behagligt gung i kroppen, ibland så starkt att det syns och märks på oss utåt och ibland bara inombords. Musiken föder ibland också härliga associationer och stimulans av fler sinnen.

3. Rör på kroppen. Kroppen är till för att användas. Vår kropp behöver också använda hjärta, lungor och få stimulera de inre organen. Motion är ett sätt. Hoppa, dansa, stå på händer, något som bryter din sitta-framför-datorn-fysiologi är toppen. Ha en studsmatta att studsa på bredvid skrivbordet. Dansa till var tionde låt som spelas på radio eller gör grodhopp till och från toaletten. Förhoppningsvis kan det ge nya intryck, ny stimulans och med det skakar du om i de invanda tankarna. Att röra sig stimulerar kroppens blodflöde, andningen, ger bättre syresättning av musklerna och ny stimulans för tankarna.

4. Blunda och dröm dig bort en stund. En minipaus kan också vara att landa i nuet. Stoppa upp en hel del av sinnesintrycken och det ständiga inflödet av information. Vila musklerna i ansiktet och sätt dig bekvämt tillrätta. Använd tankarna genom att fokusera på något stärkande och energigivande. En härlig dag, någon du tycker om, en behaglig stund eller allt du är tacksam för i livet.

5. Ta en friskluft-paus. Att låta hjärnan vila under minipauser är stärkande och energigivande. Att komma ut och få stimulans av dagsljus och luft gör att det händer något nytt. Vi behöver också flytta på oss och flytta på kroppen vilket gör att blodgenomströmningen kommer igång på nytt. Att ge sig själv en ministimulanspaus är också stärkande.

6. Lyckotrigga dig själv med en härlig bild. Drömbilder eller fantastiska minnen kan ge dig en annan input och en spark i baken till varför du gör som du gör och agerar som du agerar. De av oss som stimuleras starkt och där våra hjärnor tänker i bilder får ofta ordentliga känslostormar av just bilder vilket kan ge ny inspiration och framåtanda.

7. Minibelöningar. Planera och förbered dig för att ge dig själv minibelöningar. Ha ett gäng lyxuppgifter: ett roligt samtal, en lyxig frukt att festa på eller något annat som kan förgylla och motivera dig till att bli klar med något. Det kan också vara en komplimang till dig själv, att ta tag i något eller uträtta dagens jobbiga puck så tidigt som möjligt på dagen. Uppmärksamma det för dig själv som något positivt!


7 tips för att vända negativa tankar! 7 kommentarer

1. Bestäm till din fördel. Bestäm saker som andra tycker och tänker om dig som är till din1502078_550973508326974_1914990585_n fördel. Vad är anledningen till en viss min, ett visst beteende eller en reaktion. De tankar som är till din fördel gör att du behåller lust, engagemang och energi vilket i sin tur gör att du kan fortsätta vara bäst när det gäller.

2. Det värsta som kan hända. Den klassiska tanken, det värsta som kan hända har mycket bra med sig. Inom vissa mål och utmaningar kan man till och med pröva att utsätta sig för det man fasar för och märka att man faktiskt klarar av det. Kan hantera både med och motgång och litar till sin egen förmåga.

3. Träna dig i att möjlighetstänka. Öva dig i att skapa scenarion och härliga, fördelaktiga filmer som du spelar för dig själv. Hur bra skulle det kunna bli, kännas och vara. Se sakerna hända framför dig, upplev det fullt ut i din tankevärld.

4. Skapa ett tankemantra. När skräck eller katastrof-tankar fångar dig är det till fördel att ha ett förutbestämt tankemantra som du kan fly till och hålla hjärnan sysselsatt med. Genom att öva med jämna mellanrum kan du vara vältränad på tekniken när det verkligen gäller.

5. Bestäm vad du egentligen vill ha. Hjärnan tänker i bilder och förstår inte tankar av att du inte vill ha på ett eller annat sätt. Exempelvis ’inte nervös’ gör bara att kroppen skapar sig bilden av att vara nervös och all kraft som hjärnan instruerar kroppen till går åt till att aktivera de muskler och system som ger nervös känslan. Tänk dig och gör dig bilden av att vara lugn, trygg och ha roligt exempelvis.

6. Tänk med alla sinnen. Att fokusera riktigt intensivt på tankarna kan användas både att säga det till sig själv och träna sig på att höra sig själv säga det. Man kan också skriva ner det för sig själv eller visualisera att man upplever det man vill. Känn alla känslor i kroppen som du vill känna när du uppnått precis det du vill.

7. Öva dig på att ha tanketyst. Meditation av olika former och andra aktiviteter där det behövs ett stort mentalt fokus övar dig i att vara i total tankevila. Har du makten över dina tankar har du mycket lättare att se till att du framkallar rätt tankar eller utmanar tystnaden. Ett fördelaktigt meditativt sätt är att fokusera på andetag.