Vad betyder det egentligen? 18 kommentarer


Hallå alla Härliga!

Jag har varit lite frånvarande här idag som ni märkt. På förmiddagen idag så blev jag intervjuad av en journalist inför en artikel som ska publiceras i Aftonbladet Wellness och vi hade ett väldigt bra samtal som var väldigt inspirerande så resten av dagen har det poppat upp massor med idéer till blogginlägg och det är därför jag inte har kommit mig för att skriva. Jag visste liksom inte vilken idé jag skulle hugga tag i. Men, nu kom jag i alla fall på att jag skulle skriva om något som vi inte pratade om och det är ordens betydelse för vårt humör. En sak som förutom intervjun bidrog till inspirationen till det här inlägget är ett inlägg som jag igår läste hos en kollega till mig, Lena, som driver bloggen Nordininspire. Du kan läsa hennes gripande inlägg HÄR.

Ni som har läst min blogg en tid känner ju till den kedja jag brukar prata om när det gäller vad som skapar det resultat vi får. Kedjan är så här: Vi styr våra tankar – våra tankar skapar våra känslor – våra känslor styr vårt beteende – vårt beteende styr resultatet. Och orden har en väldigt viktig roll i det hela eftersom orden skapar tankar som skapar känslor osv. Det finns vissa ord som vi självklart ser som negativa, ord som är negativa för alla, exempelvis ord som: massmord, våldtäkt, cancer, dödlig, spädbarnsdöd, krigsoffer etc. Och så finns det positiva ord som vi ser som positiva, exempelvis: semester, ledig, njutning, glädje, humor, frisk etc. Så när du nu läste det här så kände du säkert obehag inför de negativa orden och härligare känslor inför de positiva.

Ordmassor

Sen skiljer det sig ju också från person till person vilka ord man uppfattar som positiva respektive negativa. En person som älskar hundar ser ordet hund som något positivt medans en person som är rädd för hundar uppfattar ordet negativt. Det jag nu har tagit upp är kanske självklarheter men det är väldigt viktigt att vara medveten om att orden skapar känslor inom oss även om vi inte är medvetna om det. När man är medveten om att det fungerar så här så kan man också bli mer selektiv med vilka ord man väljer att använda. Här är några ord som kan uppfattas som negativa:

  • Fruktansvärt
  • Hemskt
  • Förskräckligt
  • Jävlar
  • Helvete
  • Skit

Jag tror ni håller med om att dessa ord är negativa, eller hur? Och ändå så används de så ofta för att man tror att det förstärker något positivt. Jag ska visa hur jag menar:

  • Det var fruktansvärt gott
  • Det var hemskt trevlig igår
  • det var förskräckligt roligt att träffa dig
  • Jävlar vad snygg du är
  • Helvete vad bra jag mår
  • Du är skitsnygg

Ja, vi kanske vet att fruktansvärt gott betyder att det var godare än bara gott men faktum är att själva ordet ”fruktansvärt” ger en negativ klang både hos den som säger det och hos mottagaren, även fast vi inte är medvetna om det. Så när du använder ord som fruktansvärt, hemskt eller förskräckligt så sker det automatiska kopplingar i hjärnan där hjärnan kopplar ihop dessa ord med andra saker i hjärnan som den associerar orden med. Och om vi då tar ordet fruktansvärt t ex så tror jag inte att din hjärna associerar så många positiva saker med det ordet.

Vilka negativa ord använder du i sammanhang där de egentligen inte passar in? Om du skulle vänja dig  av med att använda dessa ord och byta ut dem mot positiva ord så skulle du märka en förändring i ditt humör. Om jag har ätit riktigt god mat så säger jag att det var fantastiskt gott och jag använder ofta ord som underbart, suveränt, härligt osv. Och varje gång jag använder orden så känner jag att det höjer eller behåller mitt humör beroende på vad jag är för humör.

Så det innebär alltså att du endast med hjälp av dina ord kan förbättra ditt humör. Här följer ett exempel på hur det kan se ut:

Jag älskar spännande, spännande får det att pirra i magen av förväntan, spännande och glädje. Glädje är också ett så härligt ord och fantastiskt, jag älskar fantastiskt, Fantastisk är underbart och underbart är också ett suveränt ord som jag bara älskar. Och om jag pratar så här som jag skriver i det här inlägget så känner jag hur de här känslorna skapas inom mig och då blir det ännu lättare att hitta ännu fler ord som förstärker de här känslorna. Spännande är härligt och underbart och jag älskar fantastiskt, fantastiskt är ett så underbart ord precis som underbart. Åh, underbart, underbart är att ligga på en varm strand och känna den härliga och varma solen mot huden och höra de fantastiska vågorna. Underbart fantastisk njutning. Jag älskar verkligen fantastiskt och underbart och spännande. Ja, spännande är ett helt suveränt ord som skapar en så härlig känsla inom mig. Jag känner mig så underbart och härligt glad och lycklig och jag tycker det är så suveränt underbart att vara jag och att leva. Att leva är underbart och spännande. Mmm, jag gillar spännande.

Ja, ni förstår vad jag menar nu, eller hur? Testa själv att leka så här med dina favoritord. Sådana ord som skapar sköna känslor inom dig. Jag älskar spännande!

Vill du ha mina 5 tips för lycka så kan du höra de i en podcast på 10 minuter som publicerades igår och du hittar den HÄR.

You Rock!!!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 tankar om “Vad betyder det egentligen?

  • Katharina

    Hej! Det var länge sedan du skrev det här inlägget, så sidan kanske är nedlagd. Jag skriver egentligen för att fråga hur du har skapat ditt ordmoln? Det var så fint arrangerat med orden och bakgrunden.

    Hälsningar Katharina

    • Klokegård Inläggsförfattare

      Hej Katharina!

      Stort tack för din kommentar!

      Jag har använt mig av ett gratisprogram som heter Photoscape. Det är lätt att använda och jag gillar det väldigt mycket. 🙂

      You Rock!!!

  • wiper

    Det skall bli spännande att läsa intervjun så jag ser fram emot detta. Jag är rätt expressiv så jag använder många hemska ord när jag blir upprörd och arg men inte så andra hör det 😉 fast ibland slinker det nog ut en svordom i alla fall 😉

    Bra och intressant skrivet som vanligt, man börjar tänka efter. Din bok om självkänsla är fantastisk och den hjälper mig mycket. Jag känner mig lycklig trots att jag väntar på operation och har en skada i ländryggen. Jag kan ju gå på mina ben och det hur långt som helst.

    Ha nu en skön dag
    kram
    Malin

    • Klokegård Inläggsförfattare

      Stort tack för din härliga feedback! Det är lätt hänt att använda hemska ord när man blir arg och upprörd. 🙂

      Önskar dig en suverän helg!

      Kram!

      You Rock!!!

  • Lena Nordin-Andersson

    Tack för länken… 🙂

    Men också, jag håller med – orden gör skillnad. Jag anstränger mig framförallt i skriven text att använda förstärkningsord på rätt sätt. Jättemycket och pyttelite fungerar ju. Dina exempel var lysande: fruktansvärt gott – känns ju så där, medan himmelskt gott känns betydligt mer positivt.

    Dessutom, när du börjar variera och bli medveten om ditt ordval, blir känslorna ännu mer förstärkta samtidigt som du utvidgar ditt val av ord, eller i bästa fall hela ditt ordförråd.

    BTW – det vackraste ord jag vet är: honungslen – jag vet inte ens om det finns, men jag förstår innebörden.

    • Klokegård Inläggsförfattare

      Du är ju väldigt duktig på att skriva och uttrycka dig och jag tycker du lyckas bra med att få ut ditt budskap på ett begripligt och tydligt sätt.
      Ja, det är så härligt när man blir medveten om hur ordvalen påverkar våra känslor och att man då kan förändra sina känslor genom att välja ord som skapar önskade känslor.
      Jag tror att honungslen finns och är ett ”riktigt” ord. 🙂

      You Rock!!!

  • Gunnel

    Jag tror att jag använder ordet otrolígt väldigt mycket, men det kan ha både en negativ och positiv klang som i otroligt dumt eller otroligt bra. Ibland används jätteliten och det är egentligen en omöjlighet..inget kan vara både jätte och litet. Ord kan bli väldigt konstiga och betyda så olika saker beroende på hur de sägs, när de sägs och ibland vem som säger dem. Väldigt spännande egentligen. Kram

    • Klokegård Inläggsförfattare

      Ja, det är väldigt fascinerande med ord, dess betydelse och hur betydelsen kan skifta med situation, ordkombination och vem som säger orden. Jag har alltid gillat språk och ord.

      Kram!

      You Rock!!!

  • Comsi Comsa

    Hoppas verkligen att jag inte försöker att förstärka det negativa i en upplevelse med, ”helvetes jävla skit och liknande” Det vi bör förstärka är det positiva, det goda och kärleksfulla här i livet…

    Kramen (((♥)))

    • Klokegård Inläggsförfattare

      När man som du halkar omkull och bryter armen så tycker jag det känns helt naturligt att utbrista: ”helvetes, jävla skit” och det förvärrade nog inte situationen. Men att använda de orden i en positiv situation gör ju att man drar ner det positiva och det vill vi ju helst undvika. 🙂

      Kram!

      You Rock!!!

  • Znogge

    Jag använder inte ord som fruktansvärt, helvete, jävlar och skit. Tycker ärligt talat att det är ganska så tråkigt språk och därför får det oftast vara. Mycket och väldigt använder jag däremot desto mer!

    God onsdag!

    • Klokegård Inläggsförfattare

      Vad roligt att du vill läsa artikeln! 🙂
      Wellness kommer ut en gång i månaden och jag vet att de har lång framförhållning så jag skulle tro att det blir tidigast i det nummer som kommer i början på April. Men, jag kommer skriva här på bloggen när den är publicerad.

      Kram!

      You Rock!!!

  • Geddfish

    Oj, vad rätt du har!
    Jag har nog aldrig använt de där negativa förstärkningarna. Däremot har jag gärna sagt jättemycket om gott, eller görmycket.
    Jag tycker exempelvis ”sjukt gott” låter så illa. Men det är generationsklyftor, tror jag. Precis, absolut, eller hur.
    Här omger jag mig med ljus, kärlek och TilliT.
    Kram!

    • Klokegård Inläggsförfattare

      Jag ogillar också ”sjukt” gott och ”fett” gott och det handlar nog om generationsklyftor, som du skriver.
      Bra val att du omger dig med ljus, kärlek och Tillit för det är så härliga ord som ger en härlig resonans inombords.

      You Rock!!!

  • KikkiSandström

    Du har så rätt Cecilia, men jag måste dra en ytterlighet. Hemma hos oss skrattar vi rejält åt detta. Ibland när jag frågar maken om hur han tyckte att maten smakade replikerar han: Det här var inte så jävla äckligt…
    Låter kanske bisarrt men vi har gett orden nya betydelser här och det betyder i själva verket att maten var oemotståndligt god 😉