Bli inte sjuk av att leva! 1 kommentar


Livet är uppstyckat i olika delar och kan till exempel delas upp i arbetsliv, privatliv, familjeliv, hemmaliv, vardagsliv, helgliv eller ur man nu väljer att se på det. När jag examinerades till Diplomerad stresskonsult för 14 år sedan och gav mig ut i arbetslivet så märkte jag att stress inte var ett så välkänt fenomen och att det var något som i folkmun var ganska sällsynt. Idag ser det tack och lov lite annorlunda ut. Alla är medvetna om det men vi har ännu inte nått det steg där kunskapen är så pass stor så att alla vet hur man ska undvika att bli sjuk av stressen. Fokus har tyvärr legat för mycket på hur man ska behandla en redan insjuknad person istället för att jobba förebyggande.

Vi lever i ett förändringssamhälle där vi hela tiden utsätts för olika typer av stressorer (faktorer som gör oss stressade) vilket gör att det är väldigt viktigt att göra det man kan för att få den vila och återhämtning  som man behöver och att göra det till en rutin. Den vanligaste invändningen jag får är att: ”Jag har inte tid!”. Och då är det verkligen dags att ta sig tid för sanningen är den att om du tar dig tid till vila och återhämtning så kommer du att bli mer effektiv vilket innebär att du kan göra mer på kortare tid. Och då frigör du ju tid till vila och återhämtning.

Var frisk, trots att du lever!

Tecken på att du är för stressad:

  • att du är frånvarande, glömsk och lätt tappar fokus
  • att du lätt blir irriterad och känner dig orolig, bekymrad och nedstämd
  • sömnproblem och onormal trötthet
  • täta förkylningar, hjärtklappning, bröstsmärtor, eksem, spänningshuvudvärk, magproblem, yrsel och värk

Då är det dags att börja ta hand om dig själv för att inte bli sjukare.

6 förebyggande tips:

Regelbundenhet: Att få in regelbundna vanor är avstressande. Lägg dig vid samma tid på kvällarna och gå upp samma tid på morgnarna. Ät på regelbundna tider.

Sömn: En bra sömn är väldigt viktig för att förebygga och minska stressen då det är kroppens bästa tillfälle för återhämtning. Läs mina bästa sömntips!

Mat: Ät minst 5 gånger om dagen; frukost, lunch, middag och 2 mellanmål. Då håller du blodsockret på en jämn nivå under dagen vilket gör dig piggare och gladare och då har du lättare att hantera stress.

Balans: Sätt dig ner och skriv ner allt som du fyller ditt liv med  för att se vad du lägger din tid på. Utifrån det här så kan du sedan stuva om för att hitta en bra balans mellan aktivitet och vila. Att få in en balans mellan aktivitet och vila är väldigt  viktigt för återhämtningen.

Avslappning: Lägg in några pass i veckan som du ägnar åt avslappning. Ta en halvtimme då du ligger ner med slutna ögon och lyssnar till avslappnande musik. Det gör inget om du somnar, då behövde du det.

Underbart är kort: Även korta pauser har bra effekt vilket passar bra att lägga in under arbetsdagen. Har du ett stillasittande arbete så res dig någon gång i timmen och gå runt några steg och cirkla med armarna över huvudet och stretcha ryggen lite. Har du olika moment som avlöser varandra på jobbet så lås in dig på toaletten mellan momenten och ställ dig med slutna ögon och andas riktigt djupa andetag under en minut. Detta ger hjärnan nytt syre och du känner dig mer fokuserad och skärpt inför nästa arbetsmoment.

Låt inte livet göra dig sjuk utan ta hand om dig själv så att du kan njuta fullt ut av att vara den du är och det liv som du har.

Kom ihåg att du är fenomenalfantastisk!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Bli inte sjuk av att leva!