Hur ofta kommer du på dig själv med…


Hur ofta kommer du på dig själv med att vara i en positiv tankeloop? Har du dagar där dina tankar är så konstant positiva och självstärkande att du känner dig peppad och lycklig hela dagen?

Om du är som de flesta så förekommer motsatsen betydligt oftare, att du varje dag kan komma på dig själv i en negativ tankeloop som går ner i en spiral av ilska, avundsjuka, rädsla, självömkan, hopplöshet osv. Och ju mer du ältar problemet desto längre ner i spiralen går din tankeloop och till slut så är din dag helt förstörd. Lugn, du är inte ensam om de här negativa tankelooparna. Alla fastnar i de här tankelooparna som är lömska och smyger sig på en. Det kan räcka med en liten kommentar från någon, det kan vara ett tråkigt minne, en liten motgång eller liknande som ger oss en mental örfil och så är den negativa loopen igång.

Sur gumma

Men är det inte lite ironiskt att vi sällan fastnar i positiva tankeloopar? Tänk om det var så att en vänlig kommentar från någon, ett härligt minne, en rolig överraskning eller liknande gav samma mentala engagemang och känslomässiga reaktioner som sätts igång vid negativa händelser. Hur kommer det sig då att vi har så mycket lättare att fastna i de negativa looparna än i de positiva looparna?

Slappar

Forskning har vid upprepade tillfällen visat att negativ information har en mycket större inverkan på vår hjärna än positiv information. Den här mentala responsen är så tydlig så forskarna har döpt den till negativ bias. Den negativa biasen är en reaktion på upplevd fara, den så kallade kamp eller flykt-responsen som endast aktiveras vid negativa erfarenheter. Kamp eller flykt-reaktionen är en överlevnadsinstinkt hos människan. Och på grund av detta så är hjärnan mer mottaglig för det som är negativt än det som är positivt.

Som ett resultat av detta så krävs det en mer medveten ansträngning för att uppskatta och ta in positiva händelser. När vi fastnar i den här negativa tankeloopen så kan vi skapa psykiskt lidande för oss själva. När vi fastnar i negativt tänkande som utlöses av tidigare, nuvarande eller uppfattade framtida händelser kan leda till svår ångest, depression eller till och med fysisk sjukdom.

Det enda sättet att ta sig ur negativt tänkande är genom att medvetet öva positivt tänkande för att anamma en mer konstant, positiv attityd. Det finns massor med information, övningar och böcker för detta på nätet vilket du finner genom en Googling.

På min sida hittar du också ett gäng resurser för detta. Jag har E-kurser och böcker i ämnet som du hittar HÄR. Jag har också skapat en serie som heter ”365 dagar PT” som blivit väldigt uppskattad. Varje dag under ett helt år så får du för 1:- om dagen ett mail vars syfte är att hjälpa dig att bli en mästare på positivt tänkande. Du hittar mer info om den HÄR.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *