Intervju med Kristian Borglund om att få Nytt Jobb! 9 kommentarer


I dagens Framgångsintervju svarar Kristian Borglund på frågor om hur du når framgång när du söker jobb.

 

Om Kristian Borglund
37-årig journalist, entreprenör och time management-konsult för kreativa entreprenörer. Är karriärredaktör på tidningen Metro sedan 2007 och har skrivit hundratals artiklar om karriär- och arbetsmarknadsfrågor.
Kristian är författare till boken Nytt Jobb, bilden nedan. Om du klickar på bilden så får du veta mer om boken.
 Att nå framgång när du söker jobb!
Vad ska jag tänka på när jag fyllt 50+ och söker jobb?
– Oavsett om du är 50+, småbarnsförälder, ung utan erfarenhet eller invandrare är nyckelfrågan: Var ses det här som en fördel?  Om du är 50+, välj bort de 80 procent av arbetsmarknaden som inte har vett att se dina fördelar. Det tar bara energi att stånga sig själv blodig och tänka att ”de BORDE inte diskriminera äldre personer”. Fokusera i stället helt på de 20 procent som är mest benägna att vilja ha det som du kan erbjuda i kraft av din ålder och den generation du tillhör.
– Det handlar om att hitta sammanhang där insikten finns att personer i din ålder behövs. Saknas den insikten hos arbetsgivaren behöver du först utbilda dem om det, vilket jag inte rekommenderar, och det finns ett skäl till det: Att ta den kampen med arbetsgivaren är ungefär lika hopplös som svårigheten att få dig om att köpa morötter medan du är på väg till glasskiosken suktandes efter en kalorikrik mjukglass. Det spelar ingen roll att i det läget argumentera ”du borde äta morötter i stället för att äta den där glassen, moroten är en bättre investering”. Det GÅR inte.  Lägg din energi på att hitta företagen som vill ha dig, inte de som BORDE vilja ha dig.
Hur hittar jag företagen som vill ha en 50-plussare?
– Gräv fram visdomen från människor som verkligen har stenkoll på 50+-marknaden, det vill säga andra 50+-plussare. Gärna rekryterare eller personalchefer som har nått denna fantastiska ålder.
Hur kan jag använda sociala medier för att nå framgång i mitt jobbsökande?
– En av flera fördelar med sociala medier är att du snabbt kan odla många kontakter. Att odla ett hjälpande kontaktnät  är en av de 9 nycklarna för att få jobb snabbare som beskrivs i ”Nytt Jobb – enklare och snabbare” (www.nyttjobb-metoder.se).  I korthet kan man säga att sociala medier följer i ungefär samma spelregler som råder i relationen med människor i verkliga livet offline. Det finns vissa strategier som är väldigt effektiva, till exempel att metodiskt skapa förtroende. En annan strategi bygger på insikten att personer som är generösa, peppande och identifierar andra människors känslomässiga och praktiska behov bygger upp förtroende och gillande från omgivningen och får hjälp när det behövs.
Jag kommer aldrig ens till intervju, vad kan jag göra?
– Mitt spontana svar: Byt strategi. Det gäller genomgående i hela söka jobb-processen. Om något inte ger resultat, testa nya sätt. Det kanske mest effektiva justeringen du kan göra handlar om hur du beskriver dig på. En personlig favorit bland alla strategier som rekryterare, hr-experter och jobbcoacher delar med sig av i boken är strategin att byta perspektiv i kommunikationen. I stället för att låta ansökan handla om dig, låt den handla om arbetsgivaren. Ett av tricken är att byta ut hälften av alla ”jag” till ”ni”/”er” i jobbansökan. Det är nämligen stor skillnad i kommunikationen mellan att skriva ”Jag är en kreativ person som har startat upp nya projekt i flera företag” och ”När ni ska starta projekt framöver bidrar jag gärna med X, Y och Z. Ni får nytta av mina erfarenheter och lärdomar från företagen X, Y och Z” osv. Många som har provat detta trick, personer tidigare haft svårt att få komma på intervju, har plötsligt blivit uppringda av rekryterarna. Arbetsgivare diggar jobbsökare som visar att de kan se på sig själva utifrån deras perspektiv.
Jag har ingen arbetslivserfarenhet, vad kan jag göra?
– Det viktigaste du behöver i början av din karriär är referenser som kan intyga att du uppfyller de grundläggande kraven: att du håller tiderna, är pålitlig och vill bidraga till att arbetsplatsen blir bättre av att du är där. Bli den person som du själv skulle vilja ha anställd. Sänk kraven på första jobbet, och se till att lämna ett starkt avtryck när det gäller de universella sakerna som är likadana oavsett vilket jobb du har.
– Samla också in ”bryggreferenser”, det vill  säga referenser som kan bli din brygga in i i arbetslivet, till exempel lärares eller fritidsledares vitsord. En arbetsgivare vill egentligen veta: Kommer den här jobbkandidaten att funka i en arbetssituation? Kan jag känna mig trygg, eller tar jag risker med den här personen? Själva kunskaperna som krävs för det första jobbet kan oftast enkelt läras ut när du väl har börjat.
Vilka är dina 3 bästa tips för att nå framgång på arbetsmarknaden?
1. Se karriären som en ett spel där du får poäng för alla lärdomar du gör i motgångar, alla rädslor du övervinner och för alla situationer du lyckas ta dig till där du får utlopp för att uttrycka din egen personlighet och passion.
2. Sök winwin i allt du gör, så får du medvind.  Att ge upp sina egna önskningar för att hjälpa andra, eller att uppnå framgång på andras bekostnad, är win-loose.
3. Ta hjälp.  En av de bästa investeringarna du kan göra är att lära dig de 9 nycklarna för att få jobb enklare och snabbare (www.nyttjobb-metoder.se). Då slipper du besväret att lista ut det effektivaste sättet att få jobb allt på egen hand. Här får du hjälp från människor som verkligen har sett vad som leder till jobb: rekryterare, hr-experter och coacher medverkar. Att gissa sig fram kostar både energi, tid och tappade inkomster.
Här hittar du Kristian:
Phone: +46 (0)733-342 654

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 tankar om “Intervju med Kristian Borglund om att få Nytt Jobb!

 • topjuicer

  The juicer is actually even very good for large quantity since it is not hard
  and also convenient to apply to lots of types of user–friendly containers.
  Juicing recipes might help as part of diverse of methods after wellness to energy.
  Clean up is the snap because it is safe and secure to choose
  as part of the dishwasher and does a marvelous career of getting
  every drop of juices after the fruit. Wheatgrass
  juices is the great detoxifying consume which all must have each day.

 • black dining Table and Chairs

  timber dining area tables can be extremely gorgeous and go with lots of forms of
  decor. therefore doesn’t thing the direction of the dining area but you should
  surely fill it aided by the correct furniture to
  get the experience of rich and also wealthy. You should decide how a great deal funds you are
  willing to shell out for granite top dining table all your family
  members and also/or relatives and friends.When you choose to select a second hand table the first stage is keep the table making sure every
  one of the screws a tightly installed.

 • ray ban collection 2013

  You also doit a ce particulier la collection de lunettes de
  soleil marc jacobs bon marché déplacé par le voyageur
  d’interdiction de rayon, il le pouvoir be la le le conseil this particulier an, la soleil fera déchirure façonne des victimes déjà parlant de. le les lunettes de soleil d’Interdiction de Ray bon marché
  a tendance à être avec non la doute le la plupart d’ préféré et le monde solaire célèbre, et ceci énorme les succès je vraiment A mérité because. Men sans aucun doute fera a apprécié la courbe agressive de ceci série de les lunettes qui ne fait pas paserra inaperçu.

 • Madge

  you advocate your in order to combine cement based mortar and also to choose the margin trowel to spread out the material like a pro.

  The material which when perfectly installed brick might last to get more than a hundred years.
  whenever bricklaying Melbourne is actually perfect,
  sweep fine sand across the patio to fill within the. They will keep to the quotation, and also there definitely will be no hidden extras, unless you specifically request it.
  Builders and contractors might increase the value of your home with just the
  laying of simple pavers.

 • candida albicans fungus

  However, whenever one opportunistic infection truly manifest, Candida
  Pneumonia is but one of the most challenging
  of all of the Candida infections. among the easiest home remedy for candida is to avoid the intake of the points like
  enhanced glucose, honey, maple syrup and also fruit juices.
  This particular can alter the microbiology of your
  Candida treatment, creating it easier for thrush to choose hold.
  There are several countless causes of vaginal problems and differentiating the
  cause is actually vital because the completely wrong treatment might frequently greatly increase
  symptoms.

 • Jame

  Regardless of whether your keep the coffee maker out in the counter or retained away within the cabinet, make every effort
  to place it in the place exactly where it is separated after nutrients
  splatters otherwise in continued contact with hands.
  What Exactly Is the ideal drink of coffee minus the right coffee maker?

  When you take the effort in order to pick out the finest top quality of
  coffee beans, find your own favorite roast, and locate the most perfect blends, you should find the coffee maker which one will .

 • Conny

  Jag glömde i hastigheten bort den som ställt frågorna, utan frågor hade det ju inte blivit någon intervju.

  Mycket bra frågor!

 • Lev Ditt Liv

  Oj sådan energi Kristina. Och 20/80 den gillar jag. Följ texten och gå från tanke till handling…så rakt och tydligt…

  Härligt ska nog bjuda dig på lunch!

  Hälsar Mia

 • Conny

  Heder åt Kristian att han tar upp arbetsmarknadssituationen för de som har uppnått vuxen ålder. Det här är faktiskt första gången jag "hör" någon bry sig om denna grupp.
  Bra Kristian!