Stressens effekter på familjen! 2 kommentarer


En effekt av stress är irritation som ofta drabbar familjen på ett negativt vis. Inget tålamod och kort stubin gör att det ofta känns som att man blir ”störd” av barnen och sin partner.
Detta kan leda till en nedåtspiral där hela familjen blir irriterad och mer krävande.
Det blir fler konflikter  i hemmet mellan alla familjemedlemmar som i sin tur ökar stressen och dess negativa effekter. Man får inte möjlighet att vila i sitt hem.

Ett sätt att bryta det här är att använda sig av olika typer av lekar.

* Snällistan: Skriv ner alla familjemedlemmars namn på rad med två kolumner för varje familjemedlem; en kolumn för när ”mamma” säger något snällt och en kolumn för när hon gör något snällt. Och om lillasyster säger något snällt till storebror sätter man en pinne i den kolumnen under lillasyster osv.
Sedan bestämmer man en dag några veckor senare och då får den som har flest pinnar en present. Det här brukar få barnen mer harmoniska och snälla mot varandra och man slipper en del av konflikterna.

* Tacksamhetsrundan: Vid middagsbordet går man laget runt och alla får berätta om något som dom är tacksamma för. Från stort till litet! Jag är tacksam över att solen sken idag, jag är tacksam för att jag blev glad när kassörskan log mot mig.

* Goda gärningar: Vid middagen berättar var och en om de goda gärningar man gjort under dagen; mot sig själv och andra.

* Dela ansvar: Låt barnen planera veckans middagsmeny. De växer med uppgiften och uppskattar att få ta ansvar. Barnen blir även mer delaktiga i det vardagliga vilket är viktigt.

* Egentid: Att få tid för sig själv är viktigt, även om man har barn. Och barn förstår betydligt mer än vad vi vuxna tycks tro. Berätta för barnen att du behöver lite tid för dig själv med lugn och ro för att ladda batterierna. Stäng in dig i ett rum och lyssna på skön musik, läs en bok, gör en avslappningsövning och bara var. Det räcker med en kvart.

Ha det bäst!

Du kanske också gillar:

 • Dagens utmaning!Dagens utmaning! (5)
  Dagens utmaning går ut på att använda dötid på ett konstruktivt sätt. * Sitter du […]
 • Så fina!Så fina! (6)
  Jag har i min ägo två väldigt fina och viktiga böcker. I den ena boken skriver jag ner […]
 • Sov sött!Sov sött! (0)
  Alla känner vi igen oss i situationen att vi inte kan sova på grund av orostankar och […]
 • 7 tips för att klara julutmaningen!7 tips för att klara julutmaningen! (1)
  Att det snart är jul har väl inte undgått någon så här kommer några tips för att minska […]
 • 7 egokickar!7 egokickar! (4)
  1. Tänk på vad du tänker! Var uppmärksam på vad du tänker och säger om dig själv. Allt […]


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Stressens effekter på familjen!

 • Beata

  Tack igen Cecilia för bra tips. Mest drog jag nytta av att lära mig att dela ansvar i familjen. Mina barn är nog rätt så bortskämda med det, fast de klarar sig fint ändå vid behov. Jag bestämde ändå att tänka mer på deras delaktighet faktiskt. Ha en skön Lucia kväll. Kram

 • Caroline

  Verkligen bra tips, som säkerligen behövs i alla hem. Egentiden är verkligen viktigt.

  Läste också någonstans att man varje gång blir arg/irreterad på en fmailjemedlem skriver man ner det på en lapp och lägger i en bestämd låda.
  En gång i veckan går man igenom alla lappar, tillsammans med hela familjen. Men man har då chans att ta tillbaka sin lapp innnan man läser upp den.
  Många gånger så försvinner irritattionen om man väntar ett tag…

  Ha en fin dag!
  Rösta 😉