Vad äter din hjärna? 12 kommentarer


Den äter det som du matar den med och det du matar den med påverkar ditt liv i stor utsträckning. Hjärnan är en fascinerande makapär med en enorm kapacitet och med rätt föda för hjärnan så kan du ha väldigt stor draghjälp av den i ditt dagliga liv och när det gäller att nå framgång med att nå dina mål.

Så vad matar du din hjärna med?

Skräpmat?
Eller nyttomat?

Vad menar jag då med frågan: ”Vad matar du din hjärna med?” Vi kan ta några exempel: Du tittar på en riktigt sorglig film och blir ledsen och kanske även gråter en skvätt. Du ser en riktigt rolig film, blir glad och skrattar. Du läser en artikel om en pedofilihärva och blir riktigt arg, urförbannad. Du lyssnar på en riktigt upplyftande låt som gör dig glad och danssugen.
Det jag vill visa med de här exemplen är två saker, dels att dina tankar skapar känslor, dels att det du matar din hjärna med det skapar tankar som i sin tur skapar dina känslor.

Det som är så fascinerande med det här är att du kan själv styra över din sinnesstämning. Du kan styra över om du kommer lyckas eller misslyckas. Om du skapar tankar av att du kommer misslyckas så kommer du troligast att göra det. Om du däremot skapar tankar av att du lyckas så kommer du troligast att göra det. Med den här insikten så inser du att hjärnan är ett väldigt kraftfullt verktyg som kan hjälpa eller stjälpa dig på väg mot dina mål.

Här kommer några exempel på bra och dålig mat för din hjärna:

Bra mat:

* Positiva tankar
* Musik som gör dig glad
* Komedier
* Roliga historier
* Snälla tankar om dig själv
* Bra böcker med lyckliga slut
* Vackra bilder

Dålig mat:

* Negativa tankar
* Sorgsen musik, musik som gör dig arg och irriterad
* Sorgliga filmer, filmer med mycket dödande, våldtäkter, lemlästning, tortyr, krig osv
* Tråkiga, hemska, skrämmande nyheter i TV, tidningar och på nätet
* Nedtryckande och fördömande tankar om dig själv
* Böcker med sorgliga slut eller med mycket död, blod, tortyr, krig och liknande
* Skrämmande, hemska, bilder med vidriga motiv

Så vad matar du din hjärna med?

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 tankar om “Vad äter din hjärna?

 • Anonymous

  "filmer med mycket dödande, våldtäkter, lemlästning, tortyr, krig osv" är i princip hela min porrsamling. Jag är övertygad om att jag är en mycket lugnare och positivare människa med den än utan den. Detta är ett råd som jag inte kommer kunna följa, tyvär.

 • Anna-Karin

  Hej Cecilia!

  Jag instämmer i det du skriver i ditt inlägg här, man kan påverka sin sinnesstämning om man vill det. Hjärnan är lättlurad! 🙂 Om jag känner mig lite hängig så hjälper det att läsa roliga historier på nätet och få skratta t ex. Jag mår bättre av det just då än av att titta på nyheterna om världens elände.

  Det gäller väl tänker jag att tillåta sig att känna det man känner, men att försöka att inte fastna i negativa tankemönster eller känslor alltför länge.

  Kram
  Anna-Karin

 • Alicia

  Nu gillade jag ditt inlägg på bloglovin, för det är väldigt tänkvärt! Vi borde tänka oftare på vad vi matar våra hjärnor med…

 • Anonymous

  Tänker så här…har man ett positivt synsätt på livet så blir negativiteterna lättare att bära.
  Det fanns en gång i tiden som min offerkofa var väldigt tung, äcklig och stickig att bära…ni ANAR inte hur synd det var om mig….

  Så träffade jag på ett par fantastiska människor under en utbildning som talade om för mig (och mina kurskamrater) att DU har ansvar över DITT liv…VA tänkte jag…hur är det möjligt med allt detta som jag varit med om…det är ju inte mitt fel att det hänt…och jag var bara ett barn, det var de vuxna som förstört mitt liv.

  Dessa fantastiska lärare/mentorer tog med oss på en fantastisk resa…livet blev ljusare på många sätt, jag läser mycket om personlig utveckling, utmanar mig själv och med hjälpa av detta har jag förstått att jag själv kan styra mångt och mycket med hjälp av hur och vad jag tänker….

  Precis som du Cecilia skriver så tänker jag efter mer nu med vad jag matar min hjärna med…har ex slutat prenumerera på morgontidningen för det stod så många tråkigheter läser istället en glad härlig bok som samtidigt matar mig med "gottigheter" mår bättre av detta och negativiteterna som dyker upp blir lttare att ta…även om jag trillar dit titt som tätt (och jag vet att det som hänt präglar mig i mitt liv på många sätt, såhar jag bestämtatt det inte ska få styra över mig) så vet jag att min positiva inställning till mitt liv underlättar betydligt 🙂

  Kanske kommer jag alltid att ha svårt med tilliten till människor, men samtidigt vet jag att jag har många nära vänner runt om mig som jag litar på och alltså har jag då motbevisat mig själv…det finns rara goa människor som vill mig väl och som bryr mig om mig…dessa "finingar" ska jag fortsätta att mata mig med…och jag har kommit på ngt alldeles underbart…bakom molnen hittat vi alltid solen 🙂

  Ha en fin dag

 • En häxa på Vift

  Då återkom vi till det jag tycker är så viktigt; balansen.

  Men framförallt positiv förstärkning, vilket är nåt man får (eller i vart fall borde) köra hårt på när man uppfostrar barn med särskilda behov, eller ja, egentligen i livet överhuvudtaget. Fokusera på det positiva och knuffa så mycket som möjligt av det negativa åt sidan.
  Man får ju liksom inte sluta stanna upp då och då och lukta på blommorna, livet är inte bara elände utan hur jävligt det än kan verka så finns det ju alltid ialla fall _nåt_ positivt som sker varje dag, om än ack så litet men det finns där om man bara lyfter blicken från nästippen en stund.

 • Jessica - En flicka som är stark

  Mycket sanna ord!! Känner igen mycket av det själv, vet vad som väcker negativa känslor och vad jag borde undvika med den sjukdom jag har.. Men ibland tycker jag om att skapa någon form av sorg, ibland är det skönt att vara ledsen.

 • Mohammedi

  sv: jag är aktiv osv..
  jag kommenterar hos andra och många har länkat min blogg via fb opdv..
  jag kämpar osv..

  jag hat t.ex. kommit med i mest aktiva listan 2 ggr på blogg.se , första gången kom jag på top 19 , och för 3 dagar sedan så kom jag på top 12.
  när man kommer med i listan så får man sjukt många träffar som klickar in i min blogg o sånt..

 • Klokegård - Designa ditt Liv!

  Conny, som vanligt har du helt rätt och jag har kanske varit lite otydlig.
  Alla känslor är helt okej och välkomna och det är ju livets gång att det inträffar saker som är mindre positiva.
  Det jag ville lyfta fram i det här inlägget var alla de "onödiga" negativa saker som vi matar vår hjärna med. Det är så vanligt att mata sig med negativa tankar om sig själv och sin situation, tankar som faktiskt inte har någon förankring i verkligheten. Det är också vanligt att vi matar hjärnan med input som påverkar vårat humör och vår sinnesstämning till det negativa, helt i onödan.

  Ha en skön kväll! Och tack för att du gör så jag blir tydligare. Om än i efterskott.

 • conny

  Jag har inget att invända mot psykologin i det du skriver, men det finns alltid två sidor av ett mynt. Baksidan visar på att om du alltid i alla lägen följer dessa påbud så finns risken att du avskärmar dig från verkligheten, och när den kommer ifatt dig så blir upplevelsen obehaglig. Och om du alltid avskärmar dig med positiva tankar kan du inte göra nåt åt det negativa i din verklighet.
  Det är sant att vi kan styra över vår sinnesstämning, men för att kunna styra över vår tillvaro så behöver vi också vara mottagliga för negativa intryck, annars kan vi inte bearbeta anledningen till intrycken och göra om den till något positivt.
  Vi ska inte fly från verkligheten genom att tänka bort en negativ tanke bara för att den är jobbig. Den negativa tanken finns där av en anledning. Man kan säga att den negativa tanken finns där av en positiv anledning, om du förstår vad jag menar.
  Vi behöver av nödvändighet negativa tankar också för att kunna förändra och förbättra.

  Du har alltså rätt i det du skriver i inlägget, men jag anser att det finns mer att säga om det här, så ska du se på min kommentar. 🙂

 • lina josefin

  Va kul 🙂 Alltid kul när nya personer uppskattar det man gör! Min söndag var underbar, kanske var tack vare din önskning 😉 Ursäktar att jag är lite seg på att svara på kommenterar…

  Vilken bra blogg förresten! Måste jag besöka igen 🙂