10 tips för att tala inför publik! 4 kommentarer


Känslan av nervositet innan man talar inför publik är naturligt och till och med gynnsamt, det hjälper dig att fokusera och bli mer alert.
Men för mycket nervositet kan sätta krokben för dig. Här följer några tips om hur du kan styra dina fjärilar och bli en bättre talare:  

 1. Visualisera att du håller ditt tal! Tänk dig själv tala, din röst är hög, klar och säker. Visualisera hur publiken applåderar – det kommer att öka ditt självförtroende.
 2. Vet vad du ska prata om. Välj ett ämne som du är intresserad av och har kunskaper om. Du ska veta mer om det än vad du inkluderar i ditt tal. Använd humor och personliga berättelser, det uppskattas alltid av åhörarna.
 3. Öva, öva, öva! Repetera högt framför spegeln eller familjen. Öva på att pausa och andas. Öva med en timer och ge tid för det oväntade.
 4. Känn till lokalen! Kom tidigt, gå runt i rummet och öva på att använda mikrofon och alla visuella hjälpmedel. Detta för att undvika tekniska missöden.
 5. Känn din publik! Hälsa på några ur publiken när de kommer. Det är lättare att tala med en grupp vänner än till främlingar.
 6. Slappna av! Börja med att presentera dig själv och vila gärna blicken på någon i publiken som känns trygg. Pausa, leende och räkna till tre innan du säger något mera.  (”En ett-tusen, två ett-tusen, tre ett-tusen. Paus. Börja prata. Omforma nervös energi till entusiasm.
 7. Inse att folk vill att du ska lyckas! Åhörarna vill att du ska vara intressant, stimulerande, informativ och underhållande. De är din fanclub.
 8. Be aldrig om ursäkt! För nervositet eller eventuella problem – publiken har förmodligen inte märkt det.
 9. Koncentrera dig på budskapet – inte publiken. Fokusera din uppmärksamhet bort från din egen oro och koncentrera dig på ditt budskap och din entusiasm.
 10. Kom ihåg! Publiken vet inte ordagrant vad du ska säga så om du glömmer något är det bara att fortsätta prata. Improvisation fungerar alltid bra. Tappar du tråden kan du be publiken att ställa några frågor.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “10 tips för att tala inför publik!

 • Nordinspire Communication AB

  Det är så många som begränsas av sin rädsla att tala publikt – alla tips är bra – men att öva, gå på kurs och verkligen få chans att se att du kan är ännu bättre – eller hur Kärvegård? Vi får kämpa vidare i vår strävan att få fler att ta stegen till övning.

 • Caroline

  Verkligen bra tips!
  Glad att det inte är så ofta man håller tal och talar inför publik.
  Fick en förfrågan om att hålla tal på ett bröllop i somras. Aldrig i livet var första tanken. Men det hade varit roligt att göra det för den personen. Men var alldeles för rädd att kvällen skulle bli förstörd för att jag var så nervös.

  Hoppas du får en fin dag!