Dina prioriteringar! 6 kommentarer


Hur prioriterar du olika områden och människor i ditt liv?
Hur vi väljer (eller inte väljer) att prioritera är ofta en anledning till stress och samtidigt är det en väldigt intressant fråga. Vi kan dela in vårat liv i några olika delar: fritid/hobby, arbete, hem/hushåll, du själv, familjen och vänner/socialt liv.
Vanligast är att vi bara rusar på utan att tänka så mycket på hur vi prioriterar och ofta leder det till att vi ”prioriterar” så att vi blir ganska orkeslösa och trötta.
Så min fråga till er är nu:
Hur prioriterar du?
Ta dig några minuter och gör en prioriteringslista utifrån de områden jag tog upp:
fritid/hobby
arbete
hem/hushåll
du själv
familjen
vänner/socialt liv
Jag skulle också bli väldigt glad om du i kommentatorsfältet ville skriva vad som hamnar som nummer 1 på din prioriteringslista och i morgon kommer jag skriva ett inlägg där jag går djupare in på våra prioriteringar och hur man kan prioritera medvetet för att må bättre och uppnå mer balans i livet.

Du kanske också gillar:

 • Helgutmaning!Helgutmaning! (2)
  Människan har en tendens att fokusera på det som är ovälkommet i sitt liv. Vi vet precis […]
 • Dagens utmaning!Dagens utmaning! (5)
  Dagens utmaning går ut på att använda dötid på ett konstruktivt sätt. * Sitter du […]
 • Du är en Rockstjärna!Du är en Rockstjärna! (5)
  Camilla Photography! Det här är ett utdrag ur en artikel som jag […]
 • Årets mest lästa blogginlägg!Årets mest lästa blogginlägg! (4)
  Så här de sista timmarna det här året tänkte jag bjuda er på en repris! Det här […]
 • Måndagens utmaning!Måndagens utmaning! (2)
  Dagens utmaning handlar om dina tankar. Många gånger tänker vi negativa tankar om andra […]


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 tankar om “Dina prioriteringar!

 • conny

  Jag förstår så väl hur du menar, men egentligen är frågan fel ställd eftersom alla aktiviteter har en positiv intention och är egoistiska i en positiv bemärkelse. Den som prioriterar arbete, vänner, familj eller vad det månde vara gör det utifrån en "vad är bäst för mig" känsla. Sen är det självklart så att man gör felprioriteringar, som för stunden/dagen känns rätt. Men vi får inte glömma bort att alla är olika och det som är bäst för Kalle kanske är rena katastrofen för Eva. Man kan alltså inte utgå från något som är "normalt" för det finns ingen sådan mall, och försöker man tillverka en så är man ute och cyklar. Det man får ut av en sån här fråga är hur den enskilde värderar de olika ingredienserna i sitt liv, men det säger inget om hur han/hon mår pga vad hon/han väljer att prioritera.
  det är faktiskt så att en normalt fungerande människa alltid prioriterar sig själv, även om det innebär att han väljer att hjälpa någon annan i stället för sig själv. Det här verkar som en motsägelse för många, men hjärnan hos en frisk människa tillåter inte att man gör något medvetet dumt mot sig själv. Alla prioriteringar drivs av egot. Den nakna sanningen är att hjälper man någon, så gör man det innerst inne av egoistiska själ, annars skulle vi inte vara i stånd att hjälpa någon. Många tror att egoism är något negativt, men det är egoismens förtjänst att vi överhuvudtaget existerar.

  Ett sanningsenligt svar måste därför bli att jag och alla andra har sig själv som högsta prioritet.

 • Malin

  Håller helt med dig. Hade en period för ett år sedan då allt rasade på i en väldig fart med total orkeslöshet och ständig känsla av stress som följd. Var nöjd med livet och kunde inte peka på vad det var – men kom fram till att vill man hinna med alltför mycket, även om det bara är positiva saker så tar energin slut. Det KAN bli för mycket även av det goda. Efter det har jag försökt att bli bättre just på att prioritera och se till att jag helst har någon stund på dagen utan måsten då jag kan känna efter vad jag verkligen vill göra. SÅ skönt!! Bloggen och inrednings-trädgårdsprojekten ligger på listan över saker som har prioriterats ned. Även om det är otroligt kul så är det nog inte det som jag kommer att ångra att jag inte ägnade mig helhjärtat åt under den hektiska tid i livet jag befinner mig i med allt vad det innebär att ha små barn.

  Tror att jag prioriterar mitt liv ungefär så här:

  hem/hushåll
  familjen
  arbete
  fritid/hobby
  du själv
  vänner/socialt liv

  Tack för intressanta och tankevärda inlägg!

 • Irrhönan

  Hej,
  Beroende på var jag är i livet så prioriterar jag naturligtvis olika. Det intressanta för mig är att i mitt liv ingår allt det du nämner – fritid/hobby
  arbete
  hem/hushåll
  du själv
  familjen
  vänner/socialt liv

  men också pengar, bostad, partner och min sundhet. (Du inkluderar förmodligen några av mina punkter i dina!)

  Mina prioriteringar är egentligen ointressanta intill det ögonblick jag börjar bli frustrerad över någonting. Då blir det plötsligt viktigt och fyller mycket (för mycket) i tillvaron. Om det till exempel är knas med jobbet så kan det uppta så mycket av min tankevärld att mycket annat blir lidande – jag själv inte minst.

  Jag kan tänka mig att många i verkligheten prioriterar sig själva väldigt lågt (i sista hand typ) men för min del har jag insett att om inte jag själv funkar så funkar precis ingenting i mitt liv.

  Tack för intressanta artiklar – jag har läst ett bra tag men det här är första gången jag kommenterar.

 • Anna/Fru C

  Jag önskar att jag kunde säga att jag prioriterar familjen och mig själv, men just nu är det tyvärr arbetet som går först, i alla fall i antal timmar. Men det är under en eller två månader – sen ska det bli ändring!

 • Mags Romantiska Smycken

  Hej Cecilia
  Så mycket klokt du skriver, så intresant,
  Tack, för att du delar med dej.
  Kram Maggan