Får ofta frågan…. 3 kommentarer


Hur tar man sig tillbaka när man har fått diagnosen Utmattningssyndrom och jag önskar verkligen att jag hade ett universalknep som fungerar för alla.

Anledningar till att universalknepet inte finns:

* Vi fungerar olika som individer.
* Vi reagerar olika på stimuli.
* Orsaken till Utmattningssyndromet ser olika ut för olika individer.
* Symptomen är olika.
* Grundstyrkan hos individen spelar in.
* Hur bra självkänsla individen hade innan.
* Förmågan att be om hjälp.
* Hur stödet ser ut från familj, släkt och vänner.

Det här var några anledningar till varför det är svårt att hitta en universalmetod som fungerar för alla, självklart finns det fler anledningar.

Men jag säger inte att loppet är kört eller omöjligt utan det gäller att hitta sin egen metod, antingen själv eller helst i samarbete med någon utomstående som har stor erfarenhet av utmattningssyndrom och dess effekter.

Tips att börja med för återhämtning:

* Acceptera situationen! Acceptera att du har nedsatt förmåga och behöver vila mycket. Var noga med att prata med familjen där du tydligt  berättar om dina behov och begränsningar.

* Ta hand om dig själv! Gör saker som gör dig glad, saker som får dig att må bra. Fysisk aktivitet är väldigt bra men bara om du hittar en aktivitet som du tycker är rolig och som gör dig glad.

* Varva aktivitet med vila! Aktiviteten kan vara hushållssysslor eller en promenad. Vilan behöver inte innebära att sova utan kan vara en avslappning till skön musik, läsa en bok, meditera eller sitta i solen och bara vara. Men känner du att du behöver sova så gör det. Det är helt okej.

* Lyssna på kroppen! Då vet du vad du ska göra. Kroppen talar om vad du orkar och vad du vill göra. Försök lyd den så gott det går. Det är helt okej att ligga och vila en hel dag om kroppen säger det. Vissa dagar är upp och vissa dagar är ner. Acceptera det.

* Be om hjälp!  Det kan vara väldigt svårt men prova. Säg till en vän att du inte klarar av att komma igång med städningen och fråga om hon/han kan komma och hjälpa dig igång. Be om hjälp att handla om du känner att du inte klarar av att möta folk just idag. Det är starkt att våga be om hjälp.

* Säg NEJ! Ännu svårare än att be om hjälp. Men börja försiktigt i situationer där du vet att det inte gör något om du säger nej och med personer där du känner dig trygg. Du kommer märka att det är helt okej att be om hjälp.

* Älska dig själv! Du är troligtvis van att prestera, ha många järn i elden och att hela tiden ”göra” men nu är det dags att vila. Du är inte ensam om det här, tyvärr så ökar sjukskrivningarna hela tiden. Älska dig själv nu när du står inför din största utmaning någonsin att göra så lite som möjligt under en period, ta hand om dig  själv och delegera så mycket som bara går.

Vill du veta mer om stresshantering så kontakta mig för mer information om ett upplägg. Mina kontaktuppgifter finns i menyn högst upp.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Får ofta frågan….