Forskare utvecklar dataspel för att bygga självförtroende


Kan dataspel hjälpa till att höja självkänslan? Absolut. I en studie har forskare från McGill Universitets psykologiska institution skapat och testat dataspel som är speciellt utformade för att hjälpa människor att förbättra sin självkänsla. Spelen kan hittas på Self Esteem Games hemsida, och har utvecklats av doktorander från den psykologiska institutionen under ledning av Mark Baldwin, professor i psykologi. Sedan 2006 utvecklas och marknadsförs dessa spel av MindHabits Inc.

Spel för avslappning

Många människor vänder sig till spel för att slappna av eller tänka på något positivt, utan någon större eftertanke. Det är bland annat vanligt att spela Blackjack, poker eller spelautomater i några minuter då och då för att stänga ute resten av världen. Tänk dig att du kan spela ett spel i fem minuter varje morgon som skulle hjälpa dig att känna dig tryggare och mer självsäker. Forskningen visar att människor med hjälp av spel kanske kan ändra de negativa tankemönster som ibland ger osäkerhet. Målet är att människor med tiden kan utveckla positiva och fördelaktiga tankesätt för att hjälpa dem att bli säkrare och självförsörjande på lång sikt – vare sig det gäller i arbetslivet, personliga relationer, eller deras övergripande känsla av välbefinnande.

Människors känslor av osäkerhet är i stor utsträckning baserade på oro för huruvida de kommer att gillas och accepteras av sina vänner och bekanta. Forskning har också visat att självkänsla starkt påverkas av särskilda sätt att tänka på. Svårigheter kring detta kommer ofta av människors självkritiska åsikter, i kombination med ett antagande om att andra människor kommer att avvisa dem. Människor som känner sig mer självsäkra har i regel en rad automatiska tankeprocesser som hindrar dem från att oroa sig över det.

För personer med låg självkänsla förekommer negativa tankemönster automatiskt, och ofta ofrivilligt, vilket leder dem till att selektivt fokusera sin uppmärksamhet på misslyckanden och avslag. McGill-laget utformade spelen för att kunna hjälpa människor att lära sig tänka om. ”De tre spelen fungerar genom att ta itu med de underliggande tankeprocesserna som ökar självkänslan”, förklarar Baldwin. ”Att lära sig en ny vana kräver mycket träning. Vårt team ville skapa ett nytt sätt att hjälpa människor öva på de önskade tankemönstren, så att de sedan blir automatiska.” I spelen ska man bland annat leta efter leenden bland mängder av sura och arga ansikten. Alla spel fokuserar på positiv feedback, och använder sig av Pavlovs välkända forskning om klassisk betingning.

McGill-teamet har visat att med tillräcklig träning kan även personer med låg självkänsla utveckla positiva tankemönster, som gör det möjligt för dem att gradvis bli säkrare och känna ett större självförtroende. Därför uppmanas alla att prova spelen i fem minuter varje morgon och se hur online-träningen kan skapa en positiv förändring. ”Vi undersöker nu de möjliga fördelarna med att spela dessa spel varje dag”, säger Baldwin. ”Vi planerar att studera huruvida dessa typer av spel kommer att vara till hjälp för skolbarn, säljare som arbetar med jobbrelaterad avvisning, och kanske till och med på dejtingsajter”. Trots de potentiella fördelarna med dessa spel är dålig självkänsla fortfarande en oerhört komplicerad fråga. ”Dessa spel ersätter inte det hårda arbetet med psykoterapi,” påpekar Baldwin. ”Våra resultat ger dock hopp om att ny teknik gradvis kan utvecklas för att hjälpa människor”.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *