Konstruktiv egoist? Javisst!


”Sätt på dig din egen syrgasmask först – innan du hjälper andra.”Visst har du också läst och hört instruktionerna ombord på flygplanet? In case of emergency, i  nödläge: se först till att du själv kan andas. Självklart! Och det är grunden i Konstruktiv egoism.

Det är ett sätt att skapa förutsättningar för att må så bra som möjligt. Vanligt förekommande är att andra människor, arbete och måsten prioriteras högre än det egna måendet. ”Jag ska ta hand om mig själv när barnen blivit stora.” Det är en vanlig tanke men du gör inte barnen någon tjänst för genom att sätta dig själv långt ner på prioriteringslistan så utarmar du även din energinivå och är inte till nytta för någon, inte ens för barnen.
Med konstruktiv egoism prioriterar du dig själv högre, tar hand om dig själv och fyller på energi så att du orkar finnas där för jobbet, barnen och andra viktiga saker i ditt liv.

Här är 5 tips för att ta hand om dig själv!

1. Ta en halvtimme till dig själv varje dag då du gör något för dig.
2. Skicka blommogram/chokladogram till dig själv när du förtjänat det eller tycker att du behöver det.
3. Skriv ner alla komplimanger du får i en egobok.
4. Respektera dig själv. Säg nej när du inte vill, kan  eller har tid.
5. Skriv ner listor på allt du är bra på, allt du är stolt över med dig själv för att kunna ta fram när ditt mående dippar.

Fler tips för att ta hand om dig själv delar jag med mig av i Aftonbladets hälsobilaga Wellness.

Wellness, Konstruktiv Egoism!

 

 

 

 

 

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *