Livsstilsdesignern svarar!


Jag får frågor från er läsare både via Facebook, e-mail och i kommentarerna och märker att en del frågor är sådana som berör många personer så jag vill gärna dela med mig av mina svar för att fler ska få ta del av mina tips. Jag fick via mail en fråga från en läsare som handlar om svartsjuka och självkänsla och nedan kan du läsa mitt svar:
 
Kärlek!
 
Jag ser det som positivt att du har insikt och kan se att anledningen till din svartsjuka beror på låg självkänsla, då har du kommit en bra bit på väg. Det vi försöker dölja eller trycka undan har en tendens att växa och bli större så därför rekommenderar jag dig att prata med din sambo om din svartsjuka. Inte för att han ska ändra sig utan för att han ska få en förståelse för ditt beteende och för att han ska veta att du vill jobba med det här problemet.
Ditt bitchiga beteende som du beskriver är en skyddsmekanism, en copingstrategi för att du inte ska bli sårad. Bitchen kommer fram när du inte vågar vara sårbar och är ett försvar, bitchen skyddar det lilla, rädda barnet inom dig.
När du och din sambo pratar med varandra så kommer ni närmare varandra och tilliten er emellan ökar. Och med starkare tillit så minskar svartsjukan.
Och som du så bra skriver själv så kan du inte ändra din sambos beteende men du kan ändra ditt eget till ett mer konstruktivt och positivt beteende.
Svartsjuka tenderar i längden att förstöra en relation och sårar båda parter. Det är inte något fult, konstigt eller skamligt med svartsjuka men det är viktigt att prata om det. Jag har döpt om svartsjuka till ”längtanskälla” för det som gör dig svartsjuk är ofta det som du själv längtar efter.
Börja med att bygga upp din självkänsla och be gärna din sambo och vänner om hjälp. En väldigt bra övning är att skriva listor över olika saker. 
 
Till exempel:
* Saker som du är bra på.
* Bra egenskaper hos dig.
* Vad du uppskattar hos dig själv.
* Vad andra uppskattar hos dig.
* Skriv ner alla komplimanger du får.
* Sådant som du är stolt över hos dig själv.
* Vad din sambo är stolt över hos dig.
 
Fråga gärna din sambo och dina vänner vad dom ser hos dig och skriv ner det på dina listor. 
Att arbeta med affirmationer är också väldigt effektivt och här följer några exempel som du kan ha nytta av:
* Jag är trygg i mig själv!
* Jag får mycket kärlek!
* Jag är värd att få kärlek!
* Jag är kärleksfull!
* Jag njuter av att leva!
* Jag är stark och fri!
* Jag är härlig!
* Jag har många vänner!
* Jag tycker om att umgås!
* Jag är uppskattad!
* Jag är värdefull!
* Jag får uppskattning!
 
Skriv en lista över saker som gör dig glad och planera in tid i din kalender där du gör dom här sakerna. På det sättet så visar du dig själv uppskattning vilket är viktigt. Om du älskar och respekterar dig själv så är det också enklare för omvärlden att älska och respektera dig.
När den där känslan av svartsjuka kommer över dig så sätt dig ner ett tag och resonera logiskt med dig själv: Finns det en verklig grund till min svartsjuka? Analysera situationen innan du agerar utifrån din känsla. Eller berätta för din sambo hur du känner innan du agerar utifrån känslan av svartsjuka.
 
Önskar dig all lycka till med ditt arbete med självkänslan och kom ihåg att du är underbar!
 
 

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *