Ord som talar! Bloggmaraton, Inlägg 41! 1 kommentar


Jag har alltid varit fascinerad av ord och älskat att läsa, har alltid sett det som en utmaning att försöka förstå vad som sägs egentligen, vad sägs bakom orden. Språkbruk är också en stor fascination och med tanke på den medvetenhet som ändå finns när det gäller tankens kraft så är det ändock förvånande att språket missbrukas som det gör.

Veckans Rockstjärna, Ewa Pihl kom medföljande önskemål om inlägg:

Kan du inte ta upp lite om språkets betydelse. Hur vi uttrycker oss.
Hur vi VILL bli uppfattade ! kontra uppfattas? av människor beroende på hur vi talar och uttrycker oss.. ??

Jo det ska jag göra, Ewa.

Först tänker jag hänvisa till ett tidigare inlägg jag skrivit om att nå fram med sitt budskap och om hur olika vi tolkar det vi hör; Når Du Fram?

Jag tänkte börja med ordet inte: Hjärnan ”tänker” i bilder och ordet inte är inte applicerbart till en bild. Det här är väldigt viktigt att tänka på när du har bestämt dig för att göra förändringar i ditt liv. Eller när du ska göra något speciellt och allting bara måste klaffa.
Vi intalar oss själva saker nästan dagligen: jag ska inte snubbla, jag ska inte bli nervös, jag får inte tappa tallriken, jag ska inte halka, jag är inte sjuk.
Eller när vi vill bryta en vana: jag röker inte, jag svär inte, jag äter inte godis.
Jag antar att ni känner igen det här fenomenet. Ordet inte är så integrerat i vår vokabulär och kommer helt automatiskt när vi pratar. Försök att prata i tjugo minuter utan att nämna ordet. Det blir lite krångligt. Ett bra tips till fikarasten eller personalmötet på jobbet. Läs mer om det HÄR!

Men. Men är ett litet ord du bör vara vaksam på. Två meningar som sätts ihop med ett men kan helt förlora sin betydelse och innebörd om det inte sätts samman på rätt sätt. Se om meningen och dess innebörd kommer mer till sin rätt om du väljer att sätta och istället för men.

Man. Många människor skyddar sig själva, söker respons och godkännande med andra människor genom att skydda sig bakom epitet man. Istället för att jag verkligen står för det jag säger och tycker själv så gömmer jag mig bakom man. Man brukar ju tycka eller jag brukar tycka. Antingen är det jag eller någon annan men väldigt sällan man.

4. Aldrig/alltid. Du får vara försiktig när du pratar om att något alltid är på ett visst vis eller att någon aldrig gör eller säger något. Det är att sätta en människa i ett fack och skapa deras självbild av hur han eller hon tror de behöver vara.

Kanske. Ibland är det innebörden av ordet kanske du vill åt och ibland är ordet kanske något som slinker in utan att vi egentligen vill. Mottagaren uppfattar en otydlighet och en osäkerhet i framställandet av meningar med det ordet som kanske inte är ditt syfte.

Måste. Är det ett stimulerande och lustfyllt krav eller en betungande och jobbig instruktion till dig själv? Pröva vilken skillnad det får att byta ut måste mot vill. Det är faktiskt så få saker vi måste så slit inte ut det ordet i onödan då det påverkar oss mer än vi tror.

Försöka. Återigen ett ord som signalerar på osäkerhet och signalerar att personen som säger något han eller hon ska försöka inte själv är säker på att resultatet kommer att bli lyckat. Hur ofta hör vi inte någon säga jag ska försöka ringa henne, jag ska försöka hinna osv.

Du kanske också gillar:

 • Årets populäraste!Årets populäraste! (2)
  Det mest lästa inlägget under 2012 är ett inlägg som heter "Den stressade bilen" och […]
 • Den stressade bilen!Den stressade bilen! (39)
  Jag brukar använda bilen som en liknelse för människokroppen då det finns ganska många […]
 • Har du det? Vad är det?Har du det? Vad är det? (0)
  Jag får många frågor och funderingar kring begreppet Rockstjärnestatus och tänkte här […]
 • Boktips som Rockar Fett!Boktips som Rockar Fett! (2)
  Jag älskar att läsa böcker, att få ta del av en annan människas innersta tankar och syn […]
 • Marknadsföring i sociala medier.Marknadsföring i sociala medier. (0)
  Små företag har ofta en ganska tajt marknadsföringsbudget och med dagens stora utbud så […]


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Ord som talar! Bloggmaraton, Inlägg 41!