Positivt tänkande är ansvarslöst. 23 kommentarer


Positivt tänkande är ett begrepp som är ganska uttjatat och i mina ögon väldigt missförstått. Jag får väldigt mycket kritik och ifrågasättande när det gäller positivt tänkande och tänkte här förklara min syn på begreppet. I min e-bok ”Bli en stjärna på att tänka! Så skapar du tankar som gynnar dig!” så tar jag upp de 4 största myterna kring positivt tänkande. En av myterna är att positivt tänkande handlar om förnekelse av verkligheten och att du måste oroa dig och verkligen tänka alla negativa tankar som finns kring en jobbig situation för annars anses du som likgiltig inför situationen och att du
är en väldigt ansvarslös person. För att visa att du verkligen bryr dig och vill lösa situationen så måste du oroa dig till max, stressa runt och tänka riktigt negativt.

depressed

Jag får ofta höra att: ”Positivt tänkande gör inte så att jobb och pengar trillar ner i knät på mig.” Då brukar jag ställa en motfråga: Leder negativt tänkande till att jobb och pengar trillar ner i knät på dig?. Den frågan är inte alltid så populär men den är viktig.

En annan invändning som också är vanlig är att: ”Det räcker inte med positivt tänkande, man måste agera också.” Den invändningen brukar också få en motfråga från mig: ”Behöver du inte agera när du tänker negativt?” Och den frågan är inte heller så populär.

Eftersom våra tankar skapar våra känslor så är det lätt att räkna ut vilken typ av tankar som skapar de känslor vi önskar. Och våra känslor styr vårt beteende som i sin tur styr hur vi blir bemötta och vilka resultat vi får.

Så egentligen kan vi lika gärna kalla positivt tänkande för positivt kännande.

Du hittar mer om tankar HÄR.

You Rock!!!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 tankar om “Positivt tänkande är ansvarslöst.

  • Sanna

    klokt sagt..
    positivt tänkande är viktigt… för ens inre energier, för att orka ta sig till nytt jobb mm
    Vad har du för tankar om inre stress? den man inte kan göra ngt åt..inte den stress man får med ett aktivt liv med massa att göra..utan den inre
    konstig fråga kanske.. men försöker hitta nya perspektiv.. 🙂
    Tack för att du kommentera hos mig så jag hitta din fina blogg
    KRAM

    • Klokegård Inläggsförfattare

      Stort tack för ditt besök här, Sanna!
      Positivt tänkande är viktigt men tyvärr ofta missuppfattat.

      När det gäller inre stress så är det en väldigt relevant och viktig fråga för det är den stressen som är en skadligaste. Den yttre stressen är oftast tillfällig och man vet som regel att det blir lugnare efter en viss tid och det gör att man har styrkan att stressa och ge det lilla extra även om det är tufft.
      Den inre stressen däremot kommer från våra tankar och den stressen bär vi med oss dag ut och dag in alla dygnets vakna timmar. Oftast handlar det om sådant som vi inte kan påverka, situationer som vi inte vet när eller om de kommer lösa sig, saker som ligger i framtiden och andra negativa tankeloopar. För inre stress handlar enbart om våra tankar. Jag brukar säga att: ”Det är inte hur vi har det som spelar någon roll, utan det är hur vi tar det.” Så det viktigaste för att lära sig hantera och minska inre stress är dels att lära sig någon form av avslappning, genom t ex meditation, yoga, aktiv avspänning etc och dels att lära sig hur våra tankar fungerar, vilka tankar man har och att lära sig hur man väljer mer gynnsamma tankar istället för tankar som stjälper en.

      You Rock!!!

    • Klokegård Inläggsförfattare

      Tack, Sussi!

      Vad roligt att du gillar min blogg!
      Ja, vi skapar ju vår verklighet utifrån våra tankar om den. Vi tolkar det vi ser utifrån vår uppfattning om saker och ting, det är därför som ögonvittnen som sett samma sak kan berätta så olika saker. Vår uppfattning baseras på tidigare erfarenhet, kunskap, minnen, fördomar, önskningar, vanor etc. Så därför kan man ha tankar som gynnar en och tankar som sätter krokben för en. För en tanke som man tänkt ofta blir så inövad så att den till slut sker automatiskt och då är det gynnsammaste om dessa tankar till största delen är positiva. Tyvärr så är det vanligaste att människor har invanda negativa tankar om sig själva och livet vilket gör att de inte når dit de vill, att de har otillfredsställande relationer och överlag är missnöjda med sina liv. Men då är det ju tur att det går att vända det här så att de tankar som går automatiskt är tankar som gynnar oss. Vi kan skapa nya stigar i vår hjärna med tankar som gynnar oss så att det är dem som sker automatiskt istället för negativa och ogynnsamma tankar. Det är mycket det som mina e-kurser och böcker handlar om.

    • Klokegård Inläggsförfattare

      Tack, Gunnel!

      En tanke som man aldrig har tänkt har liksom ingen plats i hjärnan men en tanke som man tänkt många, många gånger har en väldigt väl upptrampad stig vilket gör att den tanken kan ske per automatik. Har man då tänkt glada, inspirerande och självpeppande tankar väldigt mycket så är det den typen av tankar som går automatiskt. Men har man tänkt nervärderande tankar om sig själv, tankar på misslyckande, tankar om att allt är omöjligt så är den typen av tankar som sker automatiskt.
      Och då är det ju tur att det går att vända det här så att de tankar som går automatiskt är tankar som gynnar oss. Vi kan skapa nya stigar i vår hjärna och vi kan få djupa stigar att ”växa igen” så de försvinner. Det är mycket det som mina e-kurser och böcker handlar om.

      You Rock!!!

  • åsa i åsele

    Positivt tänkande kan vara helt okey, men men det finns undantag 😉 är ju fortfarande lätt störd efter söndagens predikan… att be GUD om hjälp å tro han fixar detta är en form av positivt tänkande men men nej jag tror inte jag är helt övertygad om att det inte hjälper att be till GUD.

    • Klokegård Inläggsförfattare

      Att be Gud om hjälp för att fixa saker ser jag lite som att avsäga sig det ansvar man har för sitt liv. Däremot tror jag på att be Gud, Universum, Buddha, Allah eller vad man nu tror på om svar på olika funderingar man har. Typ som vägledning när man står inför ett val eller så. För ibland så snurrar man in så på ett problem så man blir blind för att hitta en lösning och då kan det hjälpa att så att säga slänga iväg frågan ett tag. För om man hela tiden fokuserar på frågan så är man liksom inte mottaglig för svaret.

  • Ami

    Vad bra när du ställer din motfråga 🙂 Det har nog inte personen i fråga räknat med att få höra!
    Önskar dig en positiv och trevlig kväll!