Skvallra mer! 2 kommentarer


Det är vanligt att det skvallras och prats skit bakom ryggar på arbetsplatser- Det kan slå mycket hårt åt enskilda individer och totalt förstöra stämningen och samarbetet i en arbetsgrupp.

När jag är ute och föreläser om arbetsglädje och gruppsammanhållning så brukar jag uppmana till mer sktisnack och skvaller.

Snacka mer skit och skvallra!

Det här är en utmaning som passar utmärkt ute på arbetsplatser och går till på följande vis:

Under en arbetsdag ska alla skvallra minst en gång. Men det ska inte vara vilket skvaller som helst utan konstruktivt skvaller.

Här följer ett exempel:

”Såg du vad duktig Anders var på att hantera den där hemskt jobbiga kunden?”
”Vet du vad jag såg idag? Jo, jag såg att Ulla lyckades ta blod på första försöket från patient XX som är så svår.”
”Visste du att Maria slog försäljningsrekord i går. Guud, vad hon är duktig!”

Det där är vad jag kallar konstruktivt skvaller och det fina i kråksången är att förutom att det gynnar den som det skvallras om som så för det även med sig positiva fördelar både för den som skvallrar och för den som lyssnar till skvallret. Det är lätt hänt att fyllas av en känsla av godhet när man skvallrar konstruktivt. Man blir också tvungen att leta efter positiva saker på sin arbetsplats så man har någonting att skvallra om. Och den som lyssnar blir också mer positivt inställd.

Ha en skön dag!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Skvallra mer!

  • Huskatt

    Det vore jättefint om det var så det funkade.
    Tyvärr är det ju alltid en stor dos avund som får igång skvaller och så…det behövs bara en skitpratare för att dra ner stämningen

  • conny

    Stämmer så bra, men tyvärr är det precis tvärtom på de allra flesta arbetsplatser, och bottnar många gånger i osäkerhet hos den som sprider skitsnack. Som mottagare av skitsnack bör man fråga vad skitsnackaren egentligen menar, och inte bara ta emot dyngan och sprida den vidare. DU kan alltså vara den som sätter stopp för det destruktiva skitsnacket.