Snygga bröst, Gumman! 4 kommentarer


Sociala medier är ett fantastiskt forum för att hålla kontakt med andra människor på olika plan. Tyvärr så händer det att en del personer blir utsatta för mer eller mindre trevliga bemötanden från andra personer. Diskussionerna kring vad barn kan råka ut för är ständigt aktiva men även vuxna blir drabbade.

Stalkers och trakasserare har fått ännu ett forum där dom kan verka och jag har flera vänner som blivit utsatta för trakasserier via facebook och bloggar vilket är både skrämmande och hemskt.

Jag har sett olika diskussioner kring andras beteenden på facebook och ett ämne som jag fastnade för var det här med objektifiering. Det var en kvinna som skrev och var upprörd för att hon hade fått kommentarer med sexuella anspelningar om sin profilbild och hon undrade om hon skulle vara tvungen att byta bild. Hennes bild är inte på något sätt stötande eller anspelar på sex men hon har ändå fått flera sådana kommentarer från olika personer.

Klicka för mer inspiration! You Rock!!!

Att kvinnor ”ses” som objekt är inget nytt fenomen men det jag tycker är intressant i det hela är faktiskt hur jag själv väljer att uppfatta det. Om jag lägger upp bilder på facebook eller på bloggen på mig själv mer eller mindre naken så vet jag garanterat att jag kommer få kommentarer med sexuella anspelningar. Men det som kvinnan ovan råkat ut för är lite annorlunda.

De bilder jag lägger ut på mig själv på nätet är aldrig sexuella men trots det så har det hänt vid ett flertal tillfällen att jag fått kommentarer med sexuella anspelningar från för mig helt främmande män. Och då ställer jag mig frågan: vad är det nu som avgör objektifieringen? Är det kommentaren i sig? Eller är det min tolkning och reaktion på kommentaren? Jag kan välja att bli kränkt, sårad, ledsen och förbannad över att en man kommenterar mina bröst och på så sätt styrka objektifieringen eller så kan jag i det här fallet bara ta bort kommentaren.

För om jag lägger ut en bild på facebook utan ”sexuellt” syfte och får porriga kommentarer så säger det egentligen mer om den som kommenterar. Det är ingenting som jag behöver ta personligt för det är inte riktat mot mig som person utan mot bilden som jag lagt ut. Och den bilden har tolkats av en annan människa. Vi kan aldrig skydda oss mot andra människors tolkningar av omvärlden.

Vad har du för erfarenheter kring sociala medier? Har du blivit utsatt för något som du tyckt varit obehagligt eller irriterande?

 

 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Snygga bröst, Gumman!

 • Kikki Sandström Inspiratör o Coach

  Jag har inte råkat ut för någon stalking eller porriga antydningar. Däremot lite trevliga hurrarop om hur fin jag är på min profilbild. MEN jag tycker att tjejer/kvinnor bör vara lite återhållsamma med urringningar och annan utmanande klädsel, för att slippa sexuella anspelningar o.dyl. Jag tillhör dem som tycker att vi får ta lite eget ansvar här – för att få ha det lugnt och fridfullt på facebook och i andra sociala medier.
  Jag vet dock en person, som är en gemensam fb-vän, där hennes ansikte klippts in på ett snuskigt och otillbörligt sätt. Här handlar det nog om rena hatkampanjen från en eller ett par personer.

 • Martin

  Ja, när man är anonym verkar det vara fritt fram att agera hur som helst. Vi har alla ansvar för våra handlingar, anonyma eller inte. De sprider sig som ringar på vattnet…tack för en bra blogg 🙂

 • ☆ Fru Eriksson

  Mina erfarenheter är bra bra på nätet 🙂
  Däremot Irl har det vart jobbigt,men det är över nu fast sviter finns ju såklart kvar men har ”lärt mig leva” med dem/Kram