Varför får man inte vara liten och svag? 6 kommentarer


rp_20110520393.jpgJag uppskattar alla frågor, synpunkter och åsikter jag får i kommentarerna från er läsare väldigt mycket för det hjälper mig att bli tydligare och komma med fler exempel som bättre beskriver det jag vill föra fram. Häromdagen skrev jag ett inlägg om hur du blir en Humörsamlare och då fick jag en så bra kommentar som jag gav ett långt svar. Ni kan läsa inlägget HÄR och nedan ser ni kommentaren och mitt svar.

Kommentar:
Det är en konst att vända inställningen. Jag gör det per automatik numera, som jag sa.
MEN. Varför får man inte lov att vara liten och svag? Även det kan ju vara en medvetandegörande process. Den processen talas det väldigt lite om.
Svårigheter kan man ju inte jämföra. I synnerhet upplevelser.
Att faktiskt gå in i det svåra och rannsaka, hör man sällan av.

Mitt svar:
Det är viktigt det du tar upp, Mickan. Som jag ser det så är alla känslor både viktiga och helt okej. Däremot så är det väldigt vanligt att människor fastnar i ett negativt tankemönster helt utan anledning och det är så lätt att klaga och gnälla och tycka att allt är så dåligt fast det egentligen inte är det. Dessutom så löser man inte mycket med att tänka negativt.
Och är det så att man sitter i en situation som verkligen är tuff så brukar jag ändå rekommendera positivt tänkande som en del att ta sig ur den tuffa situationen för positivt tänkande ger till exempel energi, det ökar blodcirkulationen i hjärnan, förbättrar koncentrationsförmågan mfl positiva fysiska effekter. Allt detta hjälper dig att kanske hitta en lösning ur den jobbiga situationen. Och energi behöver vi ju alla för att orka och då är det synd att köra slut helt på sig själv med att tänka negativa tankar som tar väldigt mycket energi.
Befinner man sig i en väldigt traumatisk situation såsom nära anhörigs dödsfall eller sjukdom, våldtäkt, utsatt för brott etc. då fyller negativa tankar en funktion. Men de tankarna brukar vara av en annan natur än de där vardagliga negativa. De negativa tankar som förekommer vid trauman är ett sätt för psyket att läka de mentala sår som uppstått. Så vid trauman är de tankarna livsnödvändiga för oss och en del av läkeprocessen.

Så när jag skriver om positivt tänkande så handlar det alltså inte om tankar vid trauman osv utan det handlar om det som förekommer o vardagen helt i onödan. Jag kan ta ett exempel:
I går sade jag till min man att det var Tulpanens dag idag och jag sade det på ett sätt så att han förstod att jag hintade om att han skulle köpa Tulpaner till mig idag. Han kom dock hem utan Tulpaner. Här hade jag kunnat välja att bli sur och tänka att han inte bryr sig om mig. Jag hade kunnat kasta bort hela min kväll på att sura och blänga på honom och vägra honom sex och närhet i en veckas tid.´Och så hade jag kunnat tycka riktigt synd om stackars mig som aldrig får några blommor av min man som tydligen inte älskar värdelösa mig.
Istället valde jag det här. När jag såg att han inte hade några Tulpaner med sig hem så tittade jag på honom med ett leende och sade att: Älskling, det är ju Tulpanens dag idag! Då log han tillbaka och sade att han hade glömt bort det. Och jag valde där att tro honom för jag vet att han älskar mig och bryr sig om mig även om han glömmer att det är Tulpanens dag. Jag är dessutom fullt kapabel att köpa Tulpaner själv. :) Så jag har haft en jättetrevlig kväll med min dotter och min man var extra kärvänlig innan han åkte iväg för att repa med ett av sina band. Sen lade han ut en bild på Tulpaner på Facebook till mig och skrev att han älskar mig vilket var helt oväntat. Och jag tror inte han hade gjort det om jag hade valt att bli sur. :)

You Rock!!!
Fortsätt gärna att rösta på min blogg som har chansen att bli Veckans blogg på Besökstoppen. Klicka på bilden nedan och så scrollar du ner en bit så ser du till höger var du röstar med ett enkelt knapptryck. Man kan rösta en gång per dag. Stort tack för att du läser min blogg!
Besökstoppen

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 tankar om “Varför får man inte vara liten och svag?

 • TantGlad

  Liten och svag får man visst vara för livet innehåller ju så många nyanser.
  Man måste få se saker i grått ibland, för sedan blir det i färg som när färgtvn kom. Oj så glad man blev för att slippa det tråkiga svart/vita.
  Tycker alltid det är bra när man kan bolla tankar med andra. Man får in olika synvinklar som kan räta ut sina egna.
  Ha nu en RIKTIGT fin söndag. Själv ska jag både lata mig och ta mig en promenad som gör så gott för livsandarna.
  Hej å hå och…..you Rock!

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Ja, kontraster är bra för det hjälper oss att bli mer klara över vad vi vill ha i våra liv.
   Jag har en skön söndag och om en stund så kommer min äldsta dotter hit med mina härliga barnbarn. 🙂

   You Rock!!!

 • Arvid och Lydia

  Så klart att man får vara liten och svag ibland. (Om man inte är man förstås. Vi förväntas ju vara så starka jämt).

  Själv tycker jag om att erkänna de känslor jag känner oavsett vilka de är. tycker att jag blir en mer hel människa då. 🙂

  ha en skön söndag!

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Jag tror att den där förväntan att man ska vara så stark hela tiden mest kommer inifrån för när man väl vågar vända sig till någon och visa sin svaghet så möts man av förståelse. Andra människor tycker det är självklart att man är ”svag” när man befinner sig i tuffa situationer fast man själv försöker visa sig stark för att man tror att det förväntas.

   Önskar dig en skön söndag!

   You Rock!!!