Att gå från vägran till att göra med glädje! 5 kommentarer


Min nioåriga dotter har tyvärr ärvt min motvilja mot städning. Fast hon är nästan snäppet värre. Redan dagen innan hon ska städa så börjar hon gnälla över att hon ska städa  nästa dag. Och när dagen är inne så är det tandagnissla, skrik och gråt över städningen. Det tar henne ca 7 timmar att städa rummet, 6 timmar av gnäll och skrik och en timmes städning. Det har ju gått så långt så jag drar mig för att tala om för henne att det är dags att städa rummet. Jag har försökt få henne att ändra fokus, att dela upp uppgifterna, ta korta pauser, lockat med belöningar osv men ingenting har hjälpt. Tills idag!

Idag har hon städat med glädje och när jag tyckte att det var dags för en paus så sade hon; vänta lite, snart tar jag paus. Ni kan ju tro att jag är en stolt och glad mamma nu när hon sitter och tjatar att jag ska komma in i hennes rum och titta på hennes putsade fönster. Hon är snart nio år så vi har kämpat om städningen ett tag som ni förstår. Nu undrar ni väl hur jag har lyckats få henne att tycka det är kul?

Städa är kul?

Jag introducerade helt enkelt Rockstjärnestädning för henne!

Så här gör du:

* Skriv ner allt som ska göras på en lång lista. Och det ska vara detaljerat, rum för rum. Exempelvis; städa på byrån, lilla bordet vid fönstret, skrivbordet, böckerna, mjukisdjuren, sängen osv.

* Numrera sedan listan.

* Googla på slumpgenerator så hittar du en slumpgenerator som random väljer ut siffror.

* Om din lista innehåller 35 punkter så ber du slumpgeneratorn att ta fram en siffra mellan 1-35, den siffran motsvarar sedan en punkt på din städlista.

* Gör den sak som siffran motsvarar.

* När du gjort saken så går du till din lista och markerar det du gjort med en färg och tar bort siffran framför.

* Så här så får du en tydlig överblick över att du faktiskt har gjort saker vilket är  peppande och uppmuntrande.

* Sedan är det bara att fortsätta att slumpa fram vad du ska göra.

* Faller slumpen sig så att du ”måste” göra en väldigt tråkig sak så kan du alltid slumpa fram ett nytt nummer för att göra något roligare.

Min dotter tyckte det här var jättekul och hon har varit så duktig. Hon städar fortfarande samma saker som hon alltid har gjort men nu är det mycket roligare när hon får slumpa fram siffror och ser att antalet saker att göra på listan minskar. Hon skyndar sig att göra klart varje punkt för att hon ska få slumpa fram ett nytt nummer.

Så här handlar det om att göra samma sak fast på ett annat sätt för att få ett annat resultat.

Så det här rekommenderar jag starkt inför helgens städning.

You Rock!!!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “Att gå från vägran till att göra med glädje!