Vid långvarig stress drabbas även självkänslan vilket gör det ännu svårare att ta sig ur den negativa spiral i Livsstilen som ett stressigt leverne utgör. Eftersom självkänsla är en färskvara så är det viktigt att förstå de faktorer som ligger bakom en sänkt självkänsla vid stress.
Stress är en överlevnadsinstinkt som människan har haft sedan tidernas begynnelse. Stress rustade kroppen för att kunna fly eller slåss för att överleva och när faran var över så kunde man vila och andas ut för att återställa kroppen i normalläge. Men i dag så handlar inte stressen om överlevnad utan om helt andra saker och de ”faror” som vi idag oroar oss för är inte alltid kortvariga, det kan röra sig om oro för ekonomin, att ha för mycket att göra, för stora krav osv.
Vid en längre tids stress så börjar hjärnan att stänga av funktioner och de som stryker först är de som inte är livsavgörande och det görs av två anledningar; den ena är för att spara energi och den andra är för att rikta fokus och energi mot faran. Du har säkert erfarit att lite stress gör dig mer fokuserad vilket oftast är positivt. Men när vi inte ger kroppen och hjärnan tid för återhämtning så avtar energin och det som tidigare var fokus blir snarare motsatsen och drabbar kreativitet, idéskapande, förmågan att tänka logiskt. Vi förlorar även förmågan till empati eftersom den är helt överflödig när vi står inför en fiende. vinns ingen anledning att sympatisera med en vansinnig grottman som vill döda dig.
Det här leder till att tålamodet tryter och vi har lättare att tappa humöret i situationer som verkar helt harmlösa för andra. Förmågan att tänka rationellt och relativt verklighetsbaserat minskar vilket leder till att tankarna tenderar att bli mer negativa än vad verkligheten egentligen visar. Och hur kommer det sig? Man kan tycka att det är väl bara att tänka positivt och rycka upp sig. Men återigen så är det överlevnadsinstinkten som talar: förmågan att kunna förutse livshotande faror ökar chansen att överleva så det var viktigt att kunna ”måla fan” på väggen för att vara beredd när en aggressiv björn möter dig när du rundar en kulle.
Så vid stress ökar förmågan att tänka negativt fast idag handlar tankarna om andra saker. Och det är här självkänslan drabbas för det är många gånger om oss själva och vår förmåga som de negativa tankarna handlar om. Känslan av att inte hinna med, att inte räcka till och att inte prestera tillräckligt bra föder känslor som att vara värdelös, att vara en dålig människa, dålig förälder, dålig partner mm och detta leder i sin tur att en ökad granskning av jaget sker.
När du själv är stressad kan du då se det här mönstret i dina tankar? Är du inte medveten om vilka tankar du har så kan du känna efter vilka känslor du har för dom speglar tankarna; glada tankar ger ett glatt humör, mörka tankar ger ett dåligt humör.
I och med att det är den stressfria dagen den 28 Maj så kommer jag här dagligen skriva om stress och ge stresshanteringstips.
Läs mer om dagen HÄR! Och om du klickar HÄR så kan du läsa ett pressmeddelande om dagen. Det är viktigt att budskapet om stressens skadliga effekter och om hur man förebygger dom når så många som möjligt. Ju fler som känner till det desto mer kan vi göra för att minska de ekonomiska kostnaderna för samhället och det enorma lidandet som drabbar individen. Jag har skapat ett evenemang på Facebook för den här dagen och det kommer hela tiden in nya anmälningar. Målet är att minst 1000 (508 har redan anmält sig) ska ha anmält sig till den 28 maj, så gå gärna in HÄR och anmäl dig och dela det till dina vänner. Låt oss få ner antalet sjukskrivningar genom att synliggöra detta!
Du kanske också gillar:
Mycket intressant & klokt 🙂
jag kan se detta på nära håll då 2 nära vänner/fmilj håller på att skiljas. De lever båda under stor press & stress just nu & har verkligen svårt att kommunicera.. De ser bara fienden i varandra & kan absolut inte känna empati för den andra parten…
Det svåra är att få dem att förstå vad de sysslar med….
Kul att du kikade in i min blogg 🙂
Välkommen tillbaka 🙂
Kram
Skilsmässor är tunga bitar med många känslor och mycket skräp. Rädslan för att bli sårad ställer till väldigt mycket i de här sammanhangen. Man vågar inte vara sårbar och då är det väldigt svårt att erkänna att man har fel t ex.
Det absolut bäst i en sådan här situation är att någon utomstående är med vid diskussioner. Det brukar underlätta när någon oberoende är med och styr upp det hela så att båda får komma till tals. Det är så många känslor och rädslor som lägger hinder i vägen.
Hoppas att det går bra för dom till slut! 🙂