Framgångsrik trots daglig smärta.


2001 var Lis Jacobsson delaktig i att starta det framgångsrika företaget Lustjakt. Dock tog det många år innan hon själv kunde vara med och jobba i företaget. 29 år gammal drabbades hon av ett diskbråck som hon själv trodde att hon skulle bli frisk ifrån. Det visade sig att det var allvarligare än hon och läkarna först trodde och hon lever idag med en funktionsnedsättning och daglig smärta.

Hon klarar till exempel inte av att köra bil (mer än några km en riktigt bra dag). Hon kan inte sitta i mjuka soffor eller fåtöljer, inte stå för långa stunder, liggande ryggvila med jämna mellanrum och ändå blir hon helt sängliggande med starka smärtor vissa dagar och det här gör att hon alltid måste planera sina dagar ordentligt. Hon vet att om hon gör en sak en dag så innebär det att det finns en massa andra saker som hon måste välja bort de närmaste dagarna. Så ser hennes vardag ut med ständig smärta.

Men det är inte bara smärtan som är och har varit tuff. Lis som tidigare var van vid att träna ofta och kunna jobba hårt och göra det arbete som behövdes, upplevde att hennes identitet som arbetsmyra försvann när diskbråcket kom och hon inte kunde jobba alls. Så det var inte bara en fysisk omställning utan även en psykisk.

  • Jag har varit noga med att jag vill vara Lis, jag vill inte att ryggontet blir en identitet.

 

Givetvis så tycker Lis att det är orättvist att hon inte får leva det liv som hon tidigare levde och trivdes med. Detta är inget som man väljer att leva med utan man tvingas till, man kan inget göra åt det och då tror jag att det är viktigt att släppa ut de känslor av orättvisa som ibland kommer. Man måste tillåta sig att få tycka att det är orättvist att ”slicka sina sår” en dag eller två, men sedan ”ta tag i sig själv igen” och försöka göra det bästa av situationen.
Jag försöker fokusera på det jag har i mitt liv som är bra, min underbara sambo, härliga vänner och min kära dotter som är en stor källa till glädje och lycka.

Det är viktigt att kommunicera med familjen för det är inte alltid enkelt att leva med en person som har ständig smärta, det som fungerar ena dagen gör det inte en annan dag osv. När man kan göra väldigt lite så behövs det inte stora saker för att läget förändras.  

Läkarna avrådde Lis från att skaffa barn och hon och hennes sambo ställde in sig på att leva ett liv utan barn men helt oplanerat så blev Lis ändå gravid och hon tänkte att det var menat så och de bestämde sig för att behålla barnet. De hittade hela tiden lösningar för att det skulle fungera trots att Lis inte klarade av att lyfta sin bebis.

  • Mina jeans hade alltid vita fläckar på knäna när min dotter var liten för jag kunde inte lyfta upp henne utan var tvungen att gå ner på knä för att trösta henne.

Det finns alltid lösningar och Lis försöker alltid tänka i lösningsformat istället för i problemformat.

  • Jag är mycket väl medveten om att det finns vissa saker jag inte klarar av att göra längre och det är bara att gilla läget och försöka hitta en annan lösning istället.

Men det finns inte bara nackdelar med diskbråcket, menar Lis, för det har hjälpt henne att förstå sina kunder bättre. Tack vare sin funktionsnedsättning har hon förstått hur mycket sexlivet kan påverkas och utifrån det så har hon sett hur viktigt det är att ta reda på mer om kunden och dennes behov och hur viktigt det är att informera mer om produkten.

Hur viktigt är det då med en positiv attityd?

  • Även om jag inte alltid känner mig glad så försöker jag alltid ge ett leende och vara trevlig mot den kund som jag möter och märker då att jag blir smittad av den glädje jag får tillbaka. Så jag tjänar själv på att vara trevlig och glad eftersom det får mig att må bättre. Och det gör att jag finner kraft att orka igenom de dagar som är extra tuffa.

Läkarna har berömt Lis väldigt mycket under åren och menat att hennes positiva attityd hjälpt henne.

  • Att jag är positiv i grunden har hjälpt mig otroligt mycket. Jag blir glad för väldigt lite, det kan vara en trevlig kassörska, ett leende, att kunna doppa tårna i havet etc.
    Bara att kunna ta på sig strumporna själv för första gången på väldigt länge var en stor glädje. Sådana saker som man normalt tar för givet om man är frisk, blir helt plötsligt lätt en källa till glädje när man inte har kunnat göra det och plötsligt så klarar man det en dag med mycket möda. Det är ett val jag gör att försöka fokuserar på glädjen av att kunna göra detta lilla framsteg, istället för den negativa känslan av att inte klara allt annat.

En läkare tyckte att Lis skulle föreläsa om att tänka positivt. Men på den tiden så klarade jag inte av att stå lång stund, så då var det inte så enkelt att klara av ett jobb. Liggande föreläsare är ju inte så vanligt 😉

  • Jag kan inte göra något åt smärtan, men jag kan försöka hitta ljuspunkterna och fokusera på dem.

Lis har fått frågan hur hon kan vara så pigg och glad när hon har så ont.

  • Om jag är negativ så möts jag av negativitet, men om jag försöker att vara positiv så möts jag av positivitet och det är det positiva jag behöver för att orka när det är extra tufft. – Det är viktigt att ta tillvara på den glädjen som jag möts av. Det är viktigt för mig att försöka le fast jag har ont, för ont har jag ju vilket som tyvärr och jag tycker att det är lite enklare att klara av livet med smärtan om jag gör så gott jag kan just den dagen.

3 bra tips från Lis:

  1. Det går inte att styra hur andra människor beter sig och vad de säger men jag kan försöka styra över hur jag väljer att reagera på det.
  2. Det är viktigt att fokusera på det som är bra i ditt liv.
  3. Bry dig inte om att ”gräset är grönare hos grannen” för du ser bara ytan. Vem vet om du kommer nära grannens gräsmatta så kanske du upptäcker att den är gjord i plast?
    Fokusera istället på det du har i ditt eget liv som ger dig glädje. Även om det är små, små saker, så fokusera på dem – Det behöver inte vara stora saker för att de ska kunna ge dig lycka.

 

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *