Har din tid Rockstjärnestatus? 4 kommentarer


Hur förvaltar du din tid? Vad fyller du den med? Känns ditt tidsinnehåll viktigt för dig?

Tidsrörelsen!

Det är viktiga frågor att fundera över. Det vi väljer att fylla vår tid med är det som till stor del avgör hur vi mår, pigg eller trött, glad eller irriterad, trögt eller lätt.

Det är inte alltid vi är medvetna om vad vi fyller vår tid med och då kan det vara bra att jobba med tårtbitar där en full Tårta är 24 timmar. Nedan följer de aktiviteter som du kan fylla tårtbitarna med. Antalet timmar du lägger i varje tårtbit avgör storleken på bitarna.

  • Sömn
  • Arbete
  • Hem, städning, matlagning, tvätt, handla,
  • Resor, till och från jobb, skjutsa barn, handla, bilskötsel.
  • Tid för dig själv, då du gör saker bara för din egen skull.
  • Familj
  • Fritid, hobbies, vänner, semester

Dessa punkter är bara riktlinjer men brukar var en bra grund att utgå ifrån för att se var du lägger din tid.

När tårtan är klar kan det hända att du är helt nöjd eller att du känner att du vill strukturera om din tid för att göra mer av det som känns värdefullt för dig. Det finns inget facit för hur tårtbitarna ska se ut men en riktlinje är att det bör finnas en balans som känns okej för just dig.

Vanligt är att vi fyller en del av vår tid med sådant som vi egentligen inte vill göra vilket leder till att vi dräneras på energi. Orsaken till det kan vara flera men vanligt är att vi känner att det krävs/förväntas av oss och/eller att vi inte kan säga nej. Vissa saker kommer man inte ifrån att göra, allt vi gör är inte lustfyllt och då är det viktigt att hitta balansen mellan dom sakerna och sådant som får dig att må bra. För när du gör saker som får dig att må bra så fyller du även på med energi så att du har kraft att göra de saker som är mindre roliga.

Ett sätt att göra måsten lite mer uthärdliga är att byta ut ordet måste mot vill; jag måste städa blir jag vill städa, jag måste handla blir jag vill handla. För att göra det enklare så är det bra att fokusera på resultatet; du vill städa för att det är så skönt att se hur fint det blir efteråt.

För att uppmuntra och inspirera till att ta vara på sin tid så har jag startat Tidsrörelsen som dels är en inspirationssida på Facebook och en bloggutmaning.

På Facebook-sidan kan du gå in och läsa om hur andra tar sig tid och vad dom gör för att finna vila och återhämtning. Där kan även du som är med i bloggutmaningen gå in och dela med dig av dina inlägg som handlar om Tidsrörelsen.

Bloggutmaningen går till så att du skriver ett inlägg på din blogg där du länkar till Tidsrörelsen på Facebook och till det här inlägget. Skriv gärna i inlägget vad du kallar din tid och fråga dina läsare vad dom kallar sin tid. Vi har sett olika namn som : ”Ingerkväll”, ”Frihetstid”, ”Rockstjärnetid”, ”Lyckotid” mfl. Sedan går du in på Tidsrörelsen på Facebook och delar länken till ditt inlägg. Och när jag sedan ser din länk så kommer jag lägga en länk till din blogg i marginalen till höger här på bloggen där alla som deltar i Tidrörelsen finns länkade. Detta gör jag för att sprida budskapet om hur viktigt det är att ta sin egen tid.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Har din tid Rockstjärnestatus?