Har du negativa tankar? 1 kommentar


Välkommen till klubben! De flesta människor har mer eller mindre negativa tankar lite nu och då. Men det finns olika sätt att bryta negativa tankespiraler och byta ut dessa mot mer positiva. Häng med så ska jag ge dig några tips! Jag vill börja med att klargöra att jag inte menar att man aldrig ska tänka en negativ tanke för de fyller absolut sin funktion, det jag däremot vill är att tillhandahålla verktyg för att jobba bort icke önskvärda negativa tankespiraler. Som jag ser det så finns det 2 typer av negativa tankar, vi har de som är konstruktiva och de som är destruktiva. Jag ska förklara lite mer hur jag menar:

Konstruktiva, negativa tankar: När vi råkar ut för olika typer av trauman som anhörigs dödsfall, sjukdom, arbetslöshet, ekonomisk katastrof, våldsbrott mm så fyller de negativa tankarna en psykologisk funktion i läkningsprocessen. En psykologisk läkningsprocess tar sin tid och det är väldigt individuellt hur lång tid det tar då det är många olika faktorer som spelar in. Om man vidmakthåller dessa negativa tankar efter det att läkningsprocessen är över så går dessa tankar över till att bli destruktiva istället. De hindrar då personen från att gå vidare och utvecklas som människa.

1061066_471269639630695_1334335661_n

Destruktiva, negativa tankar: Förutom att ha fastnat i/ej släppt konstruktiva, negativa tankar så hör alla negativa tankar som inte fyller någon funktion för vår överlevnad hit. Det är tankar där vi förstorar upp en situation till att vara värre än den egentligen är, där vi förminskar oss själva, det vi är, det vi kan, det vi har osv. Hit hör även orostankar, ältande, klagande, gnällande, ”domedagstänkande”, måla fan på väggen och negativa tankar utan handling kring situationer som vi inte kan eller vill påverka. Jag brukar säga att det är dessa destruktiva, negativa tankar som skapar vardagsleda och bekvämlighetsdepression. Men det går att bryta dessa tankemönster även om de är djupt ingrodda. I videoklippet längst ner i det här inlägget finner du fler tips för hur du bryter negativa tankar.

Här kommer 3 tips för att bryta negativa tankar:

  • Fel hand. Om du är högerhänt så använder du vänster hand när du klipper, skruvar eller skriver. När du har saxen, skruvmejseln eller pennan i fel hand så måste hjärnan anstränga sig för att hantera den ovana situationen. Fokus hamnar på att styra musklerna i handen så att greppet blir rätt och att handen och fingrarna rör sig som de ska för att lyckas med utförandet av uppgiften.
  • Ny ordning. Att göra en så enkel sak som att göra saker i en annan ordning än vad du är van vid blir en distraktion för hjärnan. När du duschar till exempel så kan du tvätta fötterna först om du alltid gör det sist och efter duschen så torkar du kroppen i fel ordning du börjar alltså torka den kroppsdel som du normalt torkar sist.
  • Mörker. När du ändå är i duschen så kan du testa att duscha i mörker. Det blir en riktig utmaning om du har duschtvål eller schampo med skruvkork.

Här kan du se videoklippet jag nämnde ovan. Klicka HÄR. Jag har livewebinars varje söndag där jag berättar om och ger tips för hur du ökar Rockstjärnestatusen i ditt liv och blir lyckligare.

Vill du vara med på nästa söndags webinar så kan du antingen anmäla dig genom att klicka HÄR eller så kan du läsa mer om webinaret och anmäla dig via mitt evenemang på Facebook genom att klicka HÄR.

 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Har du negativa tankar?

  • Annette Bergman Johansson

    Har haft det du nämner i 5 års tid nu.Jobbig jävligt jobbigt.Jag ska skriva till dig på mailen på fejjan och berätta ska bara vänta tills det blir dager stor kram //Netta