När liten blir stor! 5 kommentarer


Jag träffar väldigt många kvinnor som driver företag genom mina uppdrag som ordförande i Winnet Arboga, styrelseledamot i Winnet Västmanland och som koordinator för Västmanlands Ambassadörer för Kvinnors Företagande. Det är väldigt roliga uppdrag och det är så härligt att träffa så många kreativa, idéfyllda och energiska människor. Men det finns några saker som jag stöter på väldigt ofta som får Rockstjärnan att vilja ställa sig på barrikaderna och skrika!

Jag har ett litet företag.

Vad roligt för dig då, men vad jobbar du med? Det är så vanligt att höra en kvinna lite ursäktande säga att hon har ett litet företag. Vad då litet?

* Är kontoret väldigt litet?
* Är kundantalet litet?
* Är omsättningen liten?
* Är upptagningsområdet litet?
* Är det ingen som känner till företaget?
* Har det inga anställda?
* Driver du företaget på deltid?

Vad är det specifikt som är litet med ditt företag? Varför denna blygsamhet? Är det en garanti ifall du gör konkurs, man kan inte förvänta sig mer av ett litet företag, eller? Om vi jämför med en person som är anställd så hör du aldrig någon säga: Jag har ett litet jobb. Även om personen bara jobbar 20%. Nej, man har ett jobb, punkt slut, varken stort eller litet.

Rockstjärnans uppmaning: Säg i fortsättningen: Jag har ett företag!
Du är en Stjärna!

När en kvinna berättar varför hon startat ett (litet) företag så är det för att kunna styra över sin tid och kunna ägna mer tid till familjen och att få mer frihet!!!! Jo, det fungerar, om du inte har som ambition att tjäna pengar. Som företagare väljer du ju själv hur mycket du vill jobba, men din arbetsinsats står direkt i relation till hur mycket du tjänar. Det är så mycket som man inte tänkt på som tar en massa tid när du har ett företag. Som anställd så gör du dina arbetsuppgifter m a o det som du kan och är utbildad för men som företagare så ska du inte bara göra det du kan utan även sköta bokföringen, marknadsföringen, administrationen, inköp, försäljning, PR, IT, kundrelationer mm. Och har du inte resurser att leja ut dessa uppgifter så får du göra det själv vilket tar sin tid.

Av alla de tusentals företagare som jag mött under åren så är det faktiskt bara en kvinna som sagt att hon driver företag för att tjäna pengar. Hon har som mål att kunna gå i pension före 40. Jag beundrar verkligen denna orädda, modiga kvinna. Men ska sanningen fram så hade jag inte sett henne som modig om hon varit man. Könsroller. Att en man säger att han driver ett företag för att tjäna pengar är en självklarhet i samhället men att en kvinna säger samma sak ses som kaxigt och okvinnligt.

Rockstjärnans uppmaning: Jag driver ett företag för att tjäna pengar!

Självklart så är det inte hela sanningen men en stor del för annars skulle vi jobba betydligt mer ideellt om inte pengarna hade någon roll.

Rockstjärnestatus på Facebook!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “När liten blir stor!

 • Lev Ditt Liv

  Härliga Rockstjärna..Jag vill önska dig en god fortsättning på det nya året..Ett framgångsår. Det ska bli toppen att fortsätta följa dig..Kram Mia

 • Klokegård - Designa ditt Liv!

  Conny: humor är livsviktigt, vill jag påstå. Det är så sant det du skriver om framgång. Den som förminskar sig når små resultat och blir sällan nöjd.

  Visippan: Kvinnor kan absolut, män också. Tyvärr så fortsätter en del att vara blygsamma hela livet. Det är som om blygsamhet är en väldigt värdefull dygd hos kvinnor. Och det finns även fall av blygsamhet där den faktiskt är falsk och i syfte att få komplimanger och beröm. Och så är det en hel del Jante i det med: Men inte ska väl jag…. (fnissar lite blygsamt för att andra ska tala om för dig att klart du ska, du är ju så bra).

 • conny

  Det kan ju vara så att kontoret är för litet (om man har det på fickan) men då kan man ha det på hårddisken (hjärnan) för där finns det ju plats (hos somliga) hahaha…

  Lite humor piggar alltid upp! ;D

 • conny

  Ord och inga visor! Mycket bra Cecilia! Man blir glad av att läsa sånt här. Det var nästan så att nackhåren reste sig lite när jag läste ditt inlägg. 🙂

  Jag vet litegrann om kvinnligt företagande eftersom min syster har företag och har haft det i många år, och den slutsats jag drar är att det är dem som inte förminskar sig själv genom att säga som du skriver "jag har ett litet företag" är dem som är framgångsrika.