Stämmer det verkligen? 5 kommentarer


När min dotter var sju år så kom hon hem från skolan en dag med ett stort leende på läpparna och förklarade för mig att hon hade en ny gyllene regel som hon lever efter:
”Man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad.”

Ni förstår väl att jag blev stolt över att ha en så klok dotter, klokare än jag kunde ana skulle det senare visa sig. För några veckor senare så kom en mamma fram till mig vid skolan och berättade lite upprört att min dotter och två andra barn var dumma mot hennes dotter. Jag blev både förvånad och arg. Jag tyckte att det var väldigt orättvist att gå tre mot en så när jag sedan kom hem så frågade jag min dotter vad som hade hänt. Jag tänkte också på min dotters gyllene regel om att behandla andra så som man själv vill bli behandlad.

Min dotter förklarade för mig att de hade varit dumma mot den här flickan för att hon ville det. Det var ju ett argument som jag inte riktigt köpte, som ni säkert förstår och det sade jag också till min dotter. Då kom hennes sinnrika förklaring; man behandlar andra som man själv vill bli behandlad, och den här tjejen hade varit dum mot dom så då måste det betyda att hon ville att man skulle vara dum tillbaka.

Hon tänkte alltså ett steg längre när det gällde hennes gyllene regel. Jag berättade det här för hennes lärare som hade lärt ut detta till klassen, men jag vet inte om hon fortfarande lär ut detta till sina elever.

Hur gör du? Behandlar du andra som du själv vill bli behandlad eller behandlar du andra som dom vill bli behandlade?

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “Stämmer det verkligen?

 • conny

  Intressant och tänkvärt. Jag fick tänka till lite. Jag vänder inte andra kinden till, utan ger svar på tal. Fast det beror förstås på situationen och omständigheterna.

  Jag behandlar alla med respekt, men hävdar min integritet kan man säga. Kommunikation via maskiner innehåller en dimension till som allt som oftast leder till missförstånd, som leder till nya missförstånd osv. Det bör man vara medveten om.
  Men grunden är att alla är lika mycket värda och ska behandlas med respekt, IRL och överallt annars.

 • Helén

  Tänkvärt! Jag har försökt att behandla andra som jag vill bli behandlad. Alltså med respekt och värme. Men kanske inte alla vill bli behandlade så… Det har jag aldrig tänkt på… Hmmm….

 • Nordinspire Communication AB

  Blev så glad när jag läste att du faktiskt hade tänkt som jag numer tänker: behandla andra som de vill bli behandlade. Men det är svårare än ursprungsregeln. För hur jag vill bli behandlad vet jag ju…

  Då är vi där igen, med den outtalade kommunikationen: kroppsspråk och mimik…