Vad som påverkar våra beslut och hur vi kan påverka besluten


Många kan nog sätta sig in i situationen där vi står och handlar, magen kurrar, det är lite stressigt och maten ska snart tillagas. Är detta en situation då vi är benägna att ta de absolut bästa besluten? Troligtvis inte. Kan vi kontrollera dessa situationer för att ta bättre beslut för oss? Absolut! Här är ett inlägg om vad som styr våra beslut och hur viktigt det är att jobba med positiva emotioner för att trivas i vårt beslutsfattande.

beslut-300x300

 

Marshmallowtestet

Har ni hört talats om marshmallowtestet? Marshmallowtestet utgick ifrån att barn blev tilldelade en marshmallow, barnen fick sedan instruktionerna att om de inte åt deras marshmallow så skulle de få en ny efter ett tag. Om barnen hade ätit av deras marshmallow så skulle de dock inte få den andra. Det är värt att kolla in videon för att se hur barnen reagerade på testet.

 


Här står barnen mellan två beslut, ta en marshmallow nu eller titta på en marshmallow i 20 minuter för att få dubbelt så många. Det kan vara ett tufft beslut för ett barn men en uppföljning som visade att de barn som lyckades stå emot den direkta frestelsen också lyckats bättre i livet 30 år senare.

I en vuxen människas liv handlar ofta besluten om större saker än om vi ska få en eller två marshmallows, men grunden till våra beslut följer samma princip. Så hur kan vi då träna oss till att ta bättre beslut? Denna bok tar upp mycket intressant om självkontroll och våra beslutsfattande.

 

self-control

 

Beslutsfattande i poker, vinst eller förlust

Jag har par i kungar, senast jag hade det vann jag omgången. Är detta rätt fråga att ställa oss själva när vi ska ta beslut? Positiva belöningar och beslutsfattande är något som Arthur S. Reber noggrant studerat. Arthur S. Reber är en känd psykolog inom framförallt den kognitiva psykologin (vetenskap om hur vi tänker, bearbetar information och beter oss). Det Reber har fokuserat mycket av sin tid på är hur vi fungerar, tar beslut och mår under poker, casino och annan typ av gambling.

 

arthur-s-reber-2-300

Arthur S Reber

 

Enligt Reber så handlar poker om beslut, inte om slumpen. Om du tidigare haft en erfarenhet av vinst eller förlust när du har par i kungar så fattar de flesta ett beslut beroende på den erfarenheten. Vilket kan vara problematiskt om vi inte kan förstå orsakssambandet mellan par i kungar och vinst utan istället alltid fokuserar på den tillfälliga lyckan.

 

Ta detta som exempel. Du har huvudvärk och det försvinner när du tagit en värktablett, din slutsats blir då att värktabletten hjälper till med att bli av med huvudvärken och därför fortsätter du ta värktabletter när du får huvudvärk. Detta är enligt Reber kortsiktigt och kommer inte leda till ett ökat välmående i längden. I stället ska vi försöka förstå orsakssambandet, vad skapar huvudvärken, vad i tabletten är det som gör att huvudvärken försvinner? Lyckas vi svara på dessa frågor så kan vi också undvika huvudvärken eller använda oss av en annan strategi om värktabletten inte hjälper.

 

poker3

 

Hänger ni med hur poker kommer in i bilden? I poker får alla från början samma möjlighet att vinna, samma odds att ni ska få de bästa korten. Men om du kan förstå orsakssambandet så kan du också ta beslut som är bättre för dig. Vill du testa hur bra du är på att förstå dina beslut så är det enklast att antingen testa poker med vänner alternativt att testa en online pokerupplevelse med Betsson eller andra tillgängliga pokersidor . Att spela poker är också ett bra sätt att se hur känslorna påverkar dina beslut, ditt humör och din tro. Hur påverkas du när dina beslut kanske går fel och framförallt, kan du se orsakssambandet mellan resultat av ditt beslut och beslutet?

 

Känslor bakom beslut

Nyss behandlade jag hur vi kunde påverka det rationella om våra beslut och vikten av att förstå sambandet mellan handling och resultat. Men vi kommer alltid vara beroende av våra känslor, det emotionella är bland det svårare att kontrollera men också bland det bästa att kunna kontrollera. Jag har tidigare berätta om vad skillnaden är på positiva känslor och enbart positivt tänkande, men om vi kan skapa positiva känslor när vi står i ett stressigt läge så kan vi återhämta oss lättare, lugna ner oss och då även fatta mer rationella och bra beslut. Om du tycker det är svårt att gå från negativ till positiv tycker jag du ska läsa mer här.

Om magen kurrar när du ska handla så kanske magen vill ta ditt beslut att köpa något snabblagat och enkelt. Men, om du kan omvandla dessa känslor till positiva känslor av möjlighet så blir det lättare för dig att återgå till ett rationellt beslutsfattande att välja en nyttigare mat som får dig att må ännu bättre. En kontroll av dina positiva känslor här ger en positiv spiral, positiv känslor leder till möjlighet att ta bra beslut, ett bra beslut leder i sin tur till positiva känslor och välmående.

 

Självkontroll, kunskap och känslor – samspelet

Ännu en gång, tänk dig att du står där vid matvarubutiken, eller tänk dig att du måste ta ett stort beslut på jobbet. Det är inte alltid lätt, men med självkontroll (vill jag att beslutet ska vara bra idag eller i längden), kunskap bakom beslutet (varför kommer mitt beslut leda till ett bra resultat) och positiva emotioner (påminnelse av vad som faktiskt är viktigt) så är jag övertygad om att det beslut du tar är det bästa för dig! Våga lita på dina mål, din kunskap och underlätta genom att skapa känslor du mår bra av!

 

Woman-running-with-balloons

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *