Så förverkligar du en idé. 6 kommentarer


Jag har intervjuat Uppfinnaren och Entreprenören Tor Sjödin som just nu är aktuell med en internationell lansering av appen irezQ som räddar liv i trafiken. Det var en väldigt spännande intervju som triggade igång min hjärna ordentligt och jag kände mig mer kreativ bara av att prata med Tor och jag skulle väldigt gärna vilja läsa hans anteckningar som han har i sin mobil, ni kommer förstå varför när ni läser artikeln.

Fakta om appen irezQ som Tor Sjödin har utvecklat:

storlogga

Klicka på bilden för att läsa mer om appen.

Appen irezQ, (uttalas I Rescue), startar automatiskt när du börjar resa. Appen innehåller smarta matematiska algoritmer som läser av givare inbyggda i din telefon. Skulle du råka ut för en olycka, varnar appen sekundsnabbt omgivningen så att andra inte skall köra in i dig. Om någon i din närhet råkar ut för en olycka blir du omedelbart varnad för faran via ett text- och röstmeddelande “VARNING OLYCKA I NÄRHETEN, SÄNK FARTEN”

 

 

Hur fick du idén till den här otroligt smarta appen?
– Jag har en god vän som veckopendlar och råkade ut för en olycka när han körde hem. Han hade precis kört om en lastbil och kört upp för en backe och precis efter krönet så krockade han med en älg och när han satt där i den krockade bilen så tänkte han bara på lastbilen han hade kört om för han insåg att det fanns risk för att lastbilen inte skulle hinna stanna utan köra rätt på hans bil. Nu hade min vän tur men den händelsen gav mig idén om ett system som varnar andra trafikanter om olyckor på vägen så att de kan sakta ner innan olyckan är ett faktum. irezQ är inte bara en app som varnar andra trafikanter utan den är även en larmoperatör som skickar larm till larmcentralen. I 20% av de trafikolyckor som sker så vet inte folk var de befinner sig men med irezQ så ser appen din position och ger den till larmcentralen. En professor vid Chalmers/SAFER blev så imponerad av appen så irezQ har blivit inbjudna till att bli partners till Chalmers/SAFER som är ett center för multidiciplinär forskning inom fordons och trafiksäkerhet. Medlemmar är biltillverkare, försäkringsbolag, underleverantörer till bilindustrin för att tillsammans utveckla säkerheten
kring fordon och trafik.

Hur fick du till en internationell lansering av appen?
– Jag åkte över till USA och startade ett företag där för att sköta lanseringen av appen i USA. Jag hade några kontakter där som hjälpte mig med det. Det är så viktigt att tro på sin sak och att brinna för det man gör. Jag är helt övertygad om att vi kan hjälpas åt att rädda liv med hjälp av den här appen och därför är det så viktigt att den sprids så att alla i hela världen får tillgång till den.

Vad är det som gör att du får en massa idéer?
– De kommer i helt vardagliga situationer, det kan vara när jag sitter på bussen, är i affären, kör bil eller liknande. Jag satt till exempel i en kyrka där jag var på en begravning och framför mig satt det en gammal dam som hade problem med sin hörapparat. Då fick jag en idé till en lösning som gör att hörapparater fungerar bättre i kyrkor. Så det är helt vanliga situationer som triggar igång mina idéer till lösningar och förbättringar för att underlätta för mig själv och andra människor.

När du får en idé vad är det som får dig att gå vidare?
– Jag skriver alltid ner mina idéer och väljer ut det jag känner att jag vill jobba vidare med och det som jag tror kommer kunna bli en riktigt bra lösning. Det är viktigt att man jobbar med det som man brinner för och tror på för att man ska kunna gå hela vägen från idé till genomförande och nå framgång. Och Tor har verkligen förmågan att välja ut rätt idé för en uppfinning som Tor tog fram 2008 fick utmärkelsen Bästa industriella IT-lösning i Frankrike
2014. Hur många uppfinningar han har gjort har han inte riktigt koll på men han har ett antal patentsökningar.

Vad gör du med alla dina idéer?
– Jag skriver alltid ner mina idéer i min mobil så jag har dem samlade. Jag har idag säkert 10 idéer som skulle bli framgångsrika om jag satte igång med att genomföra dem. Jag har för vana att läsa igenom mina idéer med jämna mellanrum för då har både de och jag mognat lite och jag kan se idéerna i ett annat perspektiv och utveckla dem eller förkasta dem.

 • Tors bästa tips för dig som har fått en idé som du vill genomföra:
  Sök på nätet och hör dig för inom det område där du fått din idé för att se
  vad som gjorts och vad som redan finns.
 • Vänd dig till människor som du litar på och berätta om din idé för att få
  feedback. Du kanske kan få tips och ytterligare idéer som hjälper dig på
  vägen.
 • Skriv ner hela idén och hur du vill utveckla den, kundsegment, nyttan,
  kostnader osv så att du har en klar plan över det projekt som det innebär att
  utveckla din idé. Väldigt viktigt om du ska söka sponsorer eller olika typer
  av samarbeten.
 • Kontakta Almi, Science parks eller liknande för att få hjälp att komma igång.
 • Sen är det bara att köra och ha ett stenskarpt fokus.
 • Ge aldrig upp oavsett vad din omgivning säger.
 • Tro på dig själv och bestäm dig för att genomföra det.
 • Grunden i all framgång är en bra självkännedom, självkänsla och
  självförtroende annars finns risken att man ger sig in i projekt som är dömda
  att misslyckas eller som man inte behärskar.

Stort tack Tor för den härliga intervjun och ni som nu har läst artikeln förstår att jag
vill läsa de idéer Tor har.

Självklart vill du också ladda ner appen!

andoid app_store

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 tankar om “Så förverkligar du en idé.