Om du bara betedde dig annorlunda så skulle jag må mycket bättre. 8 kommentarer


depressedJag skrev häromdagen ett inlägg om konsekvenser av låg självkänsla och jag tänkte idag skriva lite mer kring det ämnet. Bekräftelsebehov och godkännande från omgivningen är  starkt knutet till självkänslan. Ju lägre självkänsla desto högre bekräftelsebehov och vice versa.  Det som blir så extremt jobbigt med ett starkt bekräftelsebehov är att du blir så beroende av hur din omgivning beter sig. När din partner, chef, kollega, vän, förälder, syskon osv inte beter sig på ett sätt som visar att du är värdefull så får det dig att må ännu sämre och du hamnar i en ond cirkel där det är din omgivnings fel att du mår dåligt och känner dig nedstämd och kanske även deprimerad.

rp_Ej-bitter-235x300.jpgDu kommer tänka ganska bittra och sura tankar om din omgivning som inte beter sig på ett sätt så att du kan må bättre än du gör.  När självkänslan är låg och bekräftelsebehovet är högt så är det vanligt att man gör och säger saker för andra för att man förväntar sig ett visst beteende i gengäld och när de inte beter sig som förväntat så mår du dåligt. Om man skulle fråga om du gjorde si eller sade så för att du förväntar dig en viss reaktion så skulle du förneka det, antagligen men om du verkligen vågade och kunde vara helt ärlig mot dig själv så skulle du se att det fanns outtalade krav från din sida. Här följer några exempel som förtydligar det jag menar:

* Du ger din väninna en komplimang för hennes vältränade armmuskler. Hon säger bara tack och blir glad. (Du blir sur för du hade väntat dig en komplimang i gengäld.)

* Du säger till din partner att du tycker om en viss maträtt. Din partner håller med om att det är gott men lagar något annat till middag. (Du blir sur för du hade räknat med att din partner skulle laga den maträtten för att visa dig sin kärlek.)

* Du gillar och delar din systers inlägg på Facebook. Hon gillar att du delat men delar inget av dina inlägg. (Du blir sur eftersom det måste betyda att hon inte gillar dig).

* Din kollega hinner inte riktigt med allt hon har att göra klart innan en deadline så du erbjuder dig att hjälpa till eftersom du är klar. Din kollega säger tack men går inte till chefen och berättar hur duktig du varit. (Du blir sur för du hade räknat med att din kollega skulle göra det, även om du inte bett om det.)

* Du och din partner är på en fest och ni sitter och pratar med några vänner. Din partner skrattar högt när andra säger roliga saker men inte när du säger något roligt. (Du är sur resten av kvällen över att din partner inte visar dig sin uppskattning genom att skratta åt dina skämt som din partner redan har hört 20 gånger).

Och i alla de situationer som du blir sur och förorättad så säger du ingenting till de inblandade utan du låter de här känslorna och tankarna få växa sig riktigt maffiga så att du riktigt kan övertyga dig själv om hur värdelös du är eftersom ingen visar att du är värdefull. När du har läst hit så kan du också räkna ut vilken negativ effekt det här har på dina relationer och hur ohälsosamt det blir både för dig och andra. Men skulle polletten trilla ner så skulle du inse att den enda som kan avgöra hur värdefull du är det är du själv. den enda som vet ditt sanna värde är du själv. Och för att jobba med det så behöver du träna upp självkänslan. När du har en vältränad självkänsla så är du inte beroende av andra människors beteende för att du ska må bra och ha roligt. När du har en bra självkänsla så är det du och ingen annan som styr över ditt humör och dina känslor. Med en vältränad självkänsla så vet du vilken fantastisk människa du är och att det bara är du som styr över ditt välmående. Du hittar min 7-stegsguide till bättre självkänsla HÄR.

FKO, 22 Jan, 4Vill du att jag kommer till din stad och föreläser om självkänsla eller något annat så kan du läsa mer om det HÄR.

Och för mer gratis-inspiration kan du klicka HÄR.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 tankar om “Om du bara betedde dig annorlunda så skulle jag må mycket bättre.

 • wiper

  Jag skall fortsätta med e-boken i detta ämne nu. Har haft besvär med tand och nacke. Man känner igen mycket av det du skriver men jag känner att jag kommit en bit på väg och arbetat med mig själv. Jag har ett exempel på en grej. Jag skrev en text till en melodi på ett ställe jag arbetade på och några av personalen tyckte det var lite överkurs. Jag visade texten och sen skulle vi sjunga den och då verkar dom gilla den. Sen när vi sjungit klart så sa en av dom tjejerna att vi har skrivit denna text men det var ju bara jag som skrev den och det mådde jag dåligt av länge.

  Är det dålig självkänsla?

  Som alla andra säger här så kan man inte ändra andra utan som du säger försöka inte ta vid sig av allt utan känna sig stark inuti och inte ta åt sig. Det tar nog bättre

  Jättebra skrivet och man får sig en tankeställare

  kram

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Ett jättebra exempel faktiskt. Hade du haft en bra självkänsla så hade du inte tagit illa vid dig av det hon sade och så hade du vetat hur du skulle bemöta och hantera det. Var stolt över att hon tyckte texten var så bra så hon sade att ”vi” har skrivit den. 🙂

   Jag hoppas du kommer gilla boken och dess övningar.

   You Rock!!!

 • Comsi comsa

  Kommenterar med en hand så jag struntar i versaler.

  …det var kanon att du skrev exempel vid dålig självkänsla, det är enklare att känna igen sig då…. ☺ och man förstår och kan vara på sin vakt på sig själv när detta sker, kanske redan här välja en ny tanke…. KRAM

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Jag hoppas det läker riktigt snabbt och att operationen går bra på måndag. 🙂

   Det brukar vara lättare att känna igen sig när man får tydliga exempel.

   Ju tidigare man väljer en ny tanke desto lättare går det. 🙂

   Kram!

   You Rock!!!

 • Geddfish

  Gomorron!
  Jo, det är nog sant. Man förväntar sig något positivt om sig själv tillbaka.
  Vi kan inte styra hur andra uppför sig, men jag kan ändra mitt tänk om mig själv.
  Tack för dina fina tankar!
  Eftersom jag är pensionär och numera singel, så behöver jag inga fler kurser, men jag har lagt till dig i min vänlista i bloggen!
  Kram, Gerd ♥

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Nej, vi kan inte ändra andra och de flesta verkar veta det men de lever ändå som om det vore den enklaste saken i världen. 🙂

   Påminnelser i form av texter, insirerande citat, kurser, böcker osv behöver vi alla genom livet oavsett om vi är pensionärer, unga, singlar, gifta, män, kvinnor osv för vi växer och utvecklas hela livet, ända tills det tar slut. 🙂
   Tack för att du har lagt till mig i din vänlista.
   You Rock!!!

 • Aaa

  När jag är trött och har dålig dag kan jag känna av sådana där surhetskänslor, men sedan tänker jag alltid kognitivt att det ligger hos mig och inte den andra. Lite ”slitningar” hör till mänskliga relationer av och till, vi är inte alltid helt nöjda med varandra. Men handlar det om ett mönster i en relation där man alltid ”hamnar på minus” är det ju ens eget ansvar att ta upp det! Och det där med parförhållandet, där har man ju lite större friheter och krav… Men jag försöker sköta mig!