Så blir du en Rockstjärna på projektledning! 3 kommentarer


Här kommer den fjärde intervjun i en serie om Rockstjärnestatus inom olika områden. För att läsa tidigare intervjuer, Klicka HÄR!

Jag har intervjuat Elaine Breske Hirscher om hur man blir en Rockstjärna på projektledning. Elaine håller bland annat kurser i och föreläser om projektledning, ledarskap, kommunikation och arbetsmiljö. Hon har en gedigen erfarenhet av att leda stora komplexa projekt inom framförallt bygg- och anläggningsbranschen och arbetar som Regionchef Projekt- och Byggledning på ett av Sveriges största konsultföretag inom transportinfrastruktur, Vectura.

Elaine Breske Hirscher

 Så hur blir man då  en Rockstjärna på projektledning?

 

 

Definition av Rockstjärnestatus:
”När du är unik, när du ser att du är bäst i hela världen på att vara Du, när du prioriterar så att du mår bäst, när du lever fullt ut, när du går utanför din trygghetszon och möter livet! Då har du Rockstjärnestatus i ditt liv!”
” Rockstjärnestatus är att ha ett flow i dina tankar, ditt varande och ditt görande. Ett flow du får när du släpper de begränsande hjärnaktiviteterna och skapar modet att lyfta fram din unikhet och leva ut ditt unika Jag. Det är när du gör saker utifrån dig själv, ditt unika Jag som du presterar som bäst. När du litar till dig själv och din egen förmåga och vågar tro på att du är bäst!”

Vilka egenskaper är viktiga för att bli en Rockstjärna på projektledning?

Det absolut viktigaste är att man tycker att det man gör är roligt, börjar Elaine. Man måste tycka att det är väldigt kul att jobba i projektform och man måste ha viljan. Viljan att jobba med människor och viljan att vara projektledare. Det är viktigt att man tycker om människor för att leda projekt handlar om människor och om att leda människor. Det är också viktigt att ha kompetens och kunskap inom området där man är projektledare, det räcker inte med att man kan projektledning. Och så handlar det om kommunikation; om att ha förmågan att kommunicera och tycka att det är kul att kommunicera. Det är viktigt att projektledaren har förmågan att leda teamet så att alla går åt samma håll och där kommer en tydlig kommunikation in.
Att i kommunikationen vara väldigt  tydlig med var man är på väg, varför, vem som ska göra vad och hur det ska göras. En bra projektledare har förmågan att sätta tydliga mål och delmål och att fira med medarbetarna för varje delmål som uppnås för att göra arbetet roligare under arbetets gång. Och om man inte når ett delmål är det viktigt att man förstår att man är gemensamt ansvarig och att man inte ska peka ut en enskild person som syndabock och det är viktigt att förstå att man aldrig kan smita ifrån det ansvaret. Det är viktigt att projektledaren tydliggör att hela teamet har ett gemensamt ansvar för att hela gruppen mår bra.
Elaine betonar verkligen vikten av att finna glädje i det man gör. Det man gör med glädje det gör man bra! Det är kul att må bra och när man väljer glädje så mår man bra! Om man ser på människor som verkligen lyckats inom sitt område så ser man att de tycker om det dom gör och att dom har roligt. Jag tycker mitt liv är så otroligt roligt och att mitt arbete som projektledare och mina medarbetare verkligen förgyller min dag, tillägger Elaine.

Vilka är dom största utmaningarna för en pojektledare?

•    Helheten! Den som blir utsedd måste ha förmågan att se helheten för det fungerar inte att snöa in på detaljer.
•    Fel plats! En annan utmaning är att om blir placerad som projektledare av fel anledning. det är svårt att göra ett bra jobb som projektledare om du sakner de egenskaper och kvalifikationer som krävs.
•    Kommunikationen! Att glömma bort att kommunicera målet och delmålen på ett tydligt sätt till medarbetarna.
•    Teamvård! Glömmer bort att ha roligt och att vårda och ta hand om varandra.
•    Teamet! Att man inte har rätt person på rätt plats. Teamets sammansättning är väldigt viktig för att nå målet i tid då ett projekt alltid har ett slutdatum. Utmaningen för projektledaren är att våga se till att rätt person hamnar på rätt plats i teamet genom att våga säga nej till en person som saknar rätt kvalifikationer för posten.  Det finns ingen som skulle komma på tanken att sätta  Zlatan i mål. I vårt samhälle är rättvisetänket väldigt utbrett där alla ska få prova på alla olika stolar men i längden så förlorar alla på det orättvisa rättvisetänket.

Elaines 7 bästa tips:

1. Kommunicera
2. Sätt mål och delmål och fira
3. Våga vara orättvis
4. Ha kul
5. Rätt person på rätt plats
6. Kommunicera
7. Beröm teamet hela tiden när det är relevant.

Elaines motto: ”Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail.”  /Ralph Waldo Emerson

Korfakta om Elaine:

Ålder: 44 år

Familj: Micke, Freya & Freddy

Bor: Nacka

Arbetar: Regionchef Stockholm & Regionchef Öst – Vectura Consulting AB och Krönikör, Dagens Möjligheter

Hemsida: Elaine

 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Så blir du en Rockstjärna på projektledning!