Så förblir du en Rockstjärna mellan 2 jobb!


Så förblir du en Rockstjärna mellan 2 jobb!

Jag har intervjuat Beate Möller, författare, som skrivit boken: ”Arbetslös men inte värdelös” tillsammans med Nina Jansdotter. Boken har fått stor uppmärksamhet både i media och sociala medier sedan den släpptes i början på juni. Boken tar upp frågor av det mer djupgående perspektivet: Hur påverkas du som människa av att vara arbetssökande? Och hur behåller du din självkänsla under tiden? Arbetslös men inte värdelös hjälper dig att hantera de tankar och känslor som du kan drabbas av medan du söker arbete. I den här intervjun ligger stor del av fokus på just självkänsla och hur man bibehåller sin självkänsla som arbetssökande med Rockstjärnestatus! Självkänslan får sig en törn vid en längre tids arbetslöshet när man får det ena nejet efter det andra. Att bli ratad är aldrig roligt och speciellt inte i arbetslivet. Sämre ekonomi påverkar också självkänslan, rädslan för att inte kunna betala räkningarna, undra varje månad om det ska gå ihop. Och var självkänslan dålig innan arbetslösheten så kan den naturligtvis påverkas av att få en massa nej.

Foto: Johanna Jeansson

Foto: Johanna Jeansson

Hur kom det sig att du skrev boken, Beate?

– Jag var arbetssökande i 2½ år och jag saknade just svar på de frågor som boken berör, man pratar alldeles för lite om de frågorna i samhället. Eftersom jag kände att frågorna var så viktiga, bestämde jag mig för att skriva en bok om det. Exempel på en fråga som verkligen intresserade Beate var hur självkänslan påverkar vårt välbefinnande så sökandet efter svaret var en av drivkrafterna till att skriva boken.
Beate ringde Nina Jansdotter och presenterade idén till boken och efter ett tag så nappade Nina på förslaget och bestämde sig för att delta i bokprojektet ”Arbetslös men inte värdelös”. Arbetet med boken har gått till så att Beate har intervjuat Nina och samlat på sig massor med material som hon sedan skrivit ner.

Beate och Nina

Beate och Nina

Vilka reaktioner mötte du från omgivningen som arbetslös?

– Kroppsspråket säger ofta mer än ord, säger Beate, och hon fortsätter: Jag har inte fått några fördomsfulla kommentarer utan har istället reflekterat över folks kroppsspråk, de har blivit stela och haft en sorts skepticism i sitt kroppsspråk. När jag mött människor så har de först varit positiva men när jag sedan svarat att jag är arbetssökande så har det positiva bemötandet bytts ut till ett avvaktande och svalare intresse. Och det har märkts just i kroppsspråket, säger Beate. Vi svenskar frågar först vad jobbar du med och sen hur gammal är du och svarar man då att man är arbetslös så är man inte lika intressant längre.

Vilken är den allmänna uppfattningen kring arbetslösa?

– Vi pratar ofta om att alla ska ha ett arbete. Och jobb finns men det räcker inte till för alla. Det finns också vissa fördomar som påverkar självkänslan hos den arbetssökande och några exempel är att arbetssökande:

• Är latmaskar
• Är arbetsskygga
• Lever på våra skattepengar
• Utnyttjar systemet
• Är slöa och ovilliga att jobba

Att mötas av en sådan attityd försvårar för en person som känner sig i underläge genom sin arbetslöshet.
En vanlig fråga som arbetssökande får är: Har du fått något jobb, då?
Beate berättar att det finns många faktorer som stressar den arbetssökande mentalt och som även påverkar självkänslan. Det pratas mycket om att alla ska ha ett jobb men det är också mycket fokus på hur du blir en framgångsrik jobbsökare, skriver ett suveränt CV, blir en stjärna på att få jobb. Men hur ska man klara det när man har låg självkänsla och förminskar sig själv istället för att framhäva sina bra sidor. Och känslan av att hela tiden vara jagad från AF som kommer med ”hot” om att man inte får pengar om man inte gör si eller så bidrar också till känsla av frustration. Individfokus saknas hos AF och teorierna kring varför det är så är många och man kan väl säga att de har en viss utvecklingspotential på den fronten. Och med tanke på den uppmärksamhet boken fått i media så finns det ett stort behov i samhället av de frågor som boken tar upp. Beate har fått tackmail från läsare som tackar för att hon och Nina tagit sig tid att skriva boken.

Arbetslös men inte värdelös!

Arbetslös men inte värdelös!

Varför pratas det så lite om de här frågorna i samhället?

– Det kan vara jobbiga sanningar vilket kan vara anledningen till att man ogärna pratar om de här sakerna. Anledningen kan vara dels att det är obehagligt men också det att man är osäker på hur man ska hantera arbetssökandes låga självkänsla. Arbetslöshet kan vara en bidragande orsak till att en människa hamnar i kris och det kan vara tufft att möta en människa i kris. Och de som i sitt arbete dagligen möter arbetslösa saknar ofta kunskap i hur man bemöter människor med låg självkänsla och hur man kan hjälpa och stötta dessa personer. Det råder också stor okunskap om hur mycket en låg självkänsla faktiskt påverkar vår prestationsförmåga, säger Beate. Beate nämner några viktiga frågor man kan ställa till sig själv: Hur kan jag hjälpa en människa med låg självkänsla? Om jag ser att en persons låga självkänsla speglas i den personens CV hur kan jag då på ett konstruktivt sätt hjälpa den personen?

Beates 7 bästa tips för en självkänsla med Rockstjärnestatus:

1. Att vara medveten om din inre kritiska röst har hög Rockstjärnestatus. Pratar den positivt eller negativt? Har jag lätt att döma mig själv? Vänd det istället till att bli mer snäll och tillåtande! Väck Rockstjärnan inom dig och våga ta fram den du är och lyft fram framgångsfaktorerna. Lär känna dig själv och utmana dig själv, våga gå utanför din trygghetszon. Är det otäckt att ringa ett samtal så ta klivet och ring det där samtalet för det kommer lyfta dig och din självkänsla att du vågade ta klivet.

2. Att komma på intervju har hög Rockstjärnestatus! Så när du varit på en anställningsintervju ska du se det som en seger! Du har blivit utvald och det är en seger även om du inte fick jobbet! Fira det!

3. Bli medveten om hur jag ser på mig själv. Beate bytte etiketten arbetssökande mot att hon jobbade i ett projekt. Och projektet var att skapa ett arbetstillfälle. Då fick hon ett helt annat bemötande från omgivningen.

4. Att välja vilka människor du umgås med har Rockstjärnestatus! Välj umgänge som ger dig peppning och inspiration. Motiverande människor som lyfter dig är vad du bör omge dig med.

5. Se till att ha en struktur på din dag. Att ta hand om dig själv är ett sätt att vårda självkänslan och öka din Rockstjärnestatus. Ha regelbundna tider och vänd inte på dygnet. Rutiner är viktiga för att behålla ditt egenvärde som person.

6. Undvik att lyssna på förutfattade meningar utan se till din egen sanning och hitta ditt recept som gör att du behåller ditt eget värde. Jobba på att hitta din väg så att du hittar ditt värde. Du är arbetslös – inte värdelös! Så länge du har en bra självkänsla så går det bra att stå pall för andras kommentarer men när den sviktar är det lätt att göra andras kommentarer till sanningar.

7. Belöningar har Rockstjärnestatus så se till att belöna dig själv när du nått mål om du sätter mål. Har du bestämt att söka ett visst antal jobb i veckan så belöna dig när du gjort det. När du gjort något som du är lite rädd för som till exempel att ringa ett samtal till en arbetsgivare, så belöna dig för det.

Beates ledstjärna: respekt, vidare respekt för mig själv och min omgivning.
Att inte döma utan vara accepterande och tolerant.

Länkar:

Gillasida på Facebook finns HÄR!

Läs mer om boken HÄR!

Köp boken HÄR, eller HÄR!

Beates hemsida finns HÄR!

Faktaruta, Beate Möller

Beate Möller bor i Stockholm.
Beate verkar inom flera områden, coach, författare, informatör och rekrytering. Hennes bakgrund är bred och Hon har många strängar på sin lyra. Hennes senaste utbildning är en coachutbildning. Hon har även gått på IHM Business School, affärskommunikation och Påhlmans Handelsinstitut, inriktning marknadsekonomi. Detta i kombination med en tandsköterskeutbildning och ett stort antal kurser har visat sig fungera som en bra ”verktygslåda”.

När hon inte är på jobbet arbetar hon som volontär på Frisk och Fri (fd. Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt).

 

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *