Så går du från negativ till positiv 20 kommentarer


God morgon, alla Härliga!

OktobervärmeI natt har jag sovit underbart skönt och idag känner jag mig väldigt pigg och utvilad. Och lycklig, såklart. 🙂 Vi har haft riktigt varmt de senaste dagarna och det gillar jag för då blir det inte så kallt på nätterna. Jag vill helst ha varmt i sovrummet för då sover jag bäst. I morse var det nästan 11 grader och det är i andra halvan av oktober.

Häromdagen så skrev jag ett inlägg där du fick ett knep för att hålla koll på 60 000 tankar och jag lovade ju er ett inlägg om hur du kan styra om ditt fokus för att bli mer positiv så det tänkte jag att vi skulle gå igenom i det här inlägget. Men först så vill jag påminna om ett par saker, vill du lära dig mer om relationer och hur du vårdar en kärleksrelation så kan du läsa om det HÄR och vill du ha ett inlägg om din blogg här på min blogg så kan du läsa mer om hur du gör i det HÄR inlägget. Så, då kör vi väl igång. Redo?

Okej, i inlägget om hur du håller koll på 60 000 tankar så fick du lära dig ett knep för hur du upptäcker om dina omedvetna tankar är positiva eller negativa. Vi gick också igenom att våra tankar skapar våra känslor vilket är en väldigt viktig nyckel. Men frågan vi nu ska besvara är hur du ändrar ditt tankefokus för att bli mer positiv och därmed på bättre humör. Det är så många tankar som far genom vår skalle hela tiden och väldigt många tankar snurrar på automatiskt. Och de tankar som snurrar på automatiskt är helt enkelt tankar som vi tänkt många gånger. Man skulle kunna säga att en tanke bygger en stig i hjärnan och ju fler gånger du tänker en tanke desto djupare blir stigen och till slut så går den tanken automatiskt. Våra tankar triggas igång genom intryck från våra fem sinnen så om vi gör samma saker varje dag så kommer våra tankar vara ungefär samma varje dag. Men så fort något nytt inträffar så kommer det in nya tankar i vårt huvud. Många av dessa tankemönster som vi har är flera år gamla och vissa av dem har vi tagit till oss som barn, vi har alltså ”ärvt” de från våra föräldrar och andra vuxna i vår barndom. Saker som de vuxna omkring oss ofta sade blir till sanningar för oss som vi sedan bär med oss som invanda tankemönster som vuxna. Min mamma sade till exempel alltid att när man plockat Kantareller så kunde man antingen göra sås eller stuvning av dem. Det var det enda som blev gott och Kantareller var alldeles för värdefullt för att man skulle experimentera med dem och försöka sig på andra maträtter. Och det här har jag trott på hela mitt liv och jag har också levt efter det. Men för ett par år sedan så fick jag lust att prova att göra Kantarellsoppa. Wow, vad gott det var! Det ångrar jag inte en sekund. Men, tänk om jag hade hållit fast stenhårt vid min mammas tankemönster, då hade jag gått miste om att uppleva den ljuvliga smaken av Kantarellsoppa. Det finns massor med tankemönster som jag fick från mina föräldrar och jag kan säga att det var väldigt många av dem som faktiskt inte stämde överens med sanningen eller så var de grundade i rädslor. Men genom att ifrågasätta dessa tankemönster så har jag även gjort mig av med många av dem.

A och O för att kunna ändra ditt tankefokus är medvetenhet. Först måste du bli medveten om vad du känner just nu och har du just nu känslor som du vill förändra så krävs medvetenhet om att du kan ändra dina känslor och medvetenhet om hur du gör. Oavsett om de tankar som skapar dina känslor just nu är medvetna eller omedvetna så kan du skifta ditt tankefokus för att skapa andra känslor. Säg till exempel att du är ute och kör bil och så svänger bilen pantera-775667_1920framför dig utan att använda blinkers och du blir skitförbannad och börjar svära över idioten  den andra bilen. Din reaktion inträffar blixtsnabbt, så snabbt att du inte hinner tänka logiskt eller rationellt. För det är ju inte så att du sitter där i bilen, ser föraren svänga och sen sätter igång och medvetet tänker på det som händer och att du sen bestämmer dig för att du ska bli förbannad. Nej, plötsligt så befinner du dig i irritation och det är ju självklart den andra förarens fel, eller hur? Men, det som händer är att när du ser föraren svänga utan att blinka så kickar omedvetet tankar igång som gör dig irriterad. Alla tankar är kopplade till känslor och vissa tankar är kopplade till vissa känslor och det sker liksom automatiskt. Och är du en sådan person som blir irriterad när en person kör illa så är det för att sådana händelser triggar igång vissa tankemönster som är kopplade till irritation och de tankarna är alltid kopplade till irritation och det kan du inte ändra på. Och du kan heller inte ändra på hur andra kör i trafiken. Du kör ju såklart alltid perfekt men det kommer alltid att finnas idioter som inte kan köra bil så där bra som du kan, eller hur?

Det du däremot kan ändra på är dina tankar. Istället för att bara reagera på situationen så kan du välja medvetna tankar. Om vi fortsätter exemplet med bilföraren så kan vi nog vara överens om att den andra bilföraren inte lät bli att använda blinkers i avsikt att göra dig förbannad. Så, vilka alternativ har vi då? Jo, blinkersen kan ha gått sönder för en liten stund sedan, föraren kanske inte vet om att blinkersen gick sönder förra veckan, föraren kanske inte har haft råd att köpa en ny lampa etc. Så istället för att bli förbannad så kan du säga till dig själv att personen inte vet om att blinkersen inte fungerar och du kan till och med tycka lite synd om personen för det är ju inte så kul att byta glödlampa. Du kan också välja att inte lägga så mycket tankemässig tid och energi på händelsen för allvarligt talat så är väl en trasig glödlampa inte tillräckligt viktig för att du ska vara på dåligt humör i flera timmar.

Här gav jag ett exempel från trafiken men det gäller allt i ditt liv, du kan antingen vara slapptänkt och låta dina tankar triggas igång och sen ”drabbas” av de känslor som är kopplade till de tankarna, eller så kan du vara rapptänkt och vara den som styr ditt fokus till saker som triggar igång tankar som är brain-954816_1920kopplade till känslor som du önskar. Det är faktiskt inte svårare än så. i varje situation så har du ett val men om du är ovan vid tanken så kan det verka väldigt konstigt och det handlar också om övning och träning. Det handlar helt enkelt om att bryta en vana och det kan ta sin lilla tid och du råkar garanterat ut för bakslag under resans gång. Men bara av att läsa det här så har du tagit ditt första steg mot en förändring. Nu har du fått kunskapen om att du kan styra dina tankar och känslor, om du vill förstås. Det handlar inte om att blunda för saker eller låtsas om att vissa saker inte finns utan det handlar om att styra sitt fokus från en sak till en annan. En stor anledning till att göra det är att du har mer energi och handlingskraft när du är på bra humör än när du är deppig och nedstämd. Du har lättare att få idéer och hitta lösningar när du är på bra humör som hjälper dig att ta dig ur jobbiga situationer eller lösa de problem som du upplever att du har.

 

Vi tar ett exempel till; pengar. Du har säkert varit med om att pengarna inte har räckt till och att räkningshögen bara växer. Vanligt i den situation är att man gräver ner sig och mår väldigt dåligt över att man inte har pengar. Tankarna brukar här kretsa kring bristen på pengar och allt man inte kan göra eftersom man inte har pengar och det är helt förståeligt. Men faktum är att de här tankarna drar ner ditt humör väldigt mycket och det tar väldigt mycket energi från dig. Energi som du skulle behöva till att hitta lösningar på ditt pengaproblem. Och eftersom man hela tiden blir påmind om att man inte har pengar så är det svårt att släppa tankarna på bristen, eller hur? Det räcker ju med att öppna kylskåpsdörren så blir man påmind om allt man inte kan köpa för att man inte har pengar.

Det kan kännas helt omöjligt att kunna vara på bra humör när ekonomin ser ut som den gör. Och det verkar också vara en allmän uppfattning att man måste må dåligt för det är liksom ett tecken på att man bryr sig och det visar också att man är medveten om allvaret i situationen. Jag brukar få invändningen att pengar trillar inte ner i mitt knä bara för att jag tänker positivt. Nej, det stämmer, men de trillar heller inte ner i ditt knä för att du tänker negativt. Så med det avklarat så kan vi fortsätta. Att här styra om fokus handlar inte om att försöka mörka situationen eller intala dig saker för att allt ska bli bra. Så tankar som att ”jag har massor med pengar”, ”jag kan köpa vad jag vill” eller liknande är inte lösningen som jag ser det. Vissa som förespråkar positivt tänkande, visualiseringar och affirmerande menar säkert att de tankarna är bra men det anser inte jag. Hjärnan är inte korkad och även om den inte kan se skillnad på fantasi och verklighet så känner den igen en lögn som är så långt från verkligheten så det fungerar inte utan har snarare motsatt effekt och gör dig ännu mer deprimerad.

Det du ska göra är att hitta tankar som är sanna och som får dig att bli på bättre humör för det är ingen idé att du sabbar ditt familjeliv med ditt dåliga humör, eller hur? word-cloud-679936_1280Så, positiva tankar när det gäller pengar kan vara följande: ”Jag har i alla fall betalat hyran så jag har tak över huvudet”, ”Jag har en skön säng att sova i”, ”Vi är friska i familjen”, ”jag har ett par snygga och hela skor”, ”Jag får sova ordentligt varje natt”, ”Det finns andra som varit i samma situation som jag och som sedan har tagit sig ur det”, ”Det här är bara tillfälligt”, ”Det ordnar sig till slut”, ”Det har alltid ordnat sig tidigare i mitt liv” etc. Det här var bara några exempel men du kan säkert hitta fler som fungerar just på din situation. Det handlar alltså om att styra ditt fokus från en sann situation till en annan. Istället för att fokusera på bristen på pengar vilket gör dig deppig och handlingsförlamad av energibrist så kan du fokusera på något i ditt liv som fungerar och som gör dig glad och ger dig energi. Hade du och din partner jättehärligt sex i går kväll så fokusera på det, hade din son alla rätt på matteprovet så fokusera på det, har du en väldigt skön säng så fokusera på det.

Oj, det här blev långt men jag hoppas att jag förklarat ingående så du förstår hur jag menar. Är ekonomin kass så blir den inte sämre för att du tar 5 minuter och njuter av hur vackert din orkidé i fönstret blommar eller om du lyssnar på musik som gör dig glad en liten stund. Däremot så blir du lite piggare och får mer energi vilket kan göra så du får en idé som förbättrar din situation. Det handlar om att träna och träna för att skapa nya tankemönster där mer konstruktiva tankar får större utrymme. Vill du lära dig hur du gör för att skapa mer konstruktiva tankar och hur du blir en mer positiv människa så hittar du både e-kurser och e-böcker i min webshop för det här. Storsäljaren är 365 Dagar PT – Din guide till positiva tankar som är ett verktyg som under ett helt år ger dig övningar och påminnelser så att du kan bryta dina negativa tankevanor och skapa positivare tankebanor. De som gått den e-kursen har fått väldigt goda resultat och saknar faktiskt kursen när den är slut. Att förändra sina tankebanor är som att sluta med en ovana som att röka, äta godis eller svära och du behöver påminnelser och verktyg för att klara det och det hittar du i webshopen som du finner HÄR.

Nu ska jag ut och bloggvandra ett tag så vi kanske ses därute i bloggvärlden. Ställ gärna frågor om det är något du funderar över.

Varm kram!

You Rock!!!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 tankar om “Så går du från negativ till positiv