Inspirationen till det här inlägget kommer från dagens föreläsning om Arbetsglädje som jag höll i Västerås på kunskapsdagarna i dag.
Att trivas på jobbet är viktigt ur många aspekter och framförallt för den individuella hälsans skull. En arbetsplats där medarbetarna upplever arbetsglädje har färre sjukskrivningar, mer effektivitet, bättre lönsamhet, lägre personalomsättning och nöjdare kunder så det vore något som vi alla borde sträva efter.
Ett sätt att öka arbetsglädjen är att stärka Vi-känslan i arbetsgruppen. En stark Vi-känsla kan enkelt ”kompensera” för tråkiga arbetsuppgifter. Vi-känsla i en grupp innebär att du som individ känner att du kan vara dig själv, att du blir lyssnad på, trygghet, stöttning, att dina kunskaper värdesätts, du är en del av gruppen och att ni tillsammans arbetar mot gemensamma mål.
Det finns många olika sätt att stärka Vi-känslan och gemensamt för dom alla är att gruppen gör/skapar något tillsammans. Vanligt idag är att man på arbetsplatser inte har uttalat hur de kollegiala relationerna ska se ut eller skötas. Så att i arbetsgruppen sätta sig ner och författa ett gemensamt dokument för hur man vill att gruppens kommunikation och relation ska vara.
Det kan till exempel handla om hur man bemöter varandra, hur möteskulturen ska se ut, hur man ska stötta och peppa varandra, hur man på bästa sätt tar tillvara på kollegornas idéer, hur får vi alla att känna sig värdefulla, hur tar vi tillvara på allas kompetenser på bästa sätt hur kan vi få varandra att växa och utvecklas yrkesmässigt. Att i en arbetsgrupp tillsammans sätta upp riktlinjer stärker verkligen Vi-känslan och man skapar en samstämmighet som är så väldigt viktig.
Hur ser det ut på din arbetsplats? Har ni en stark Vi-känsla?
Du kanske också gillar:
Ett område som är alltför eftersatt enligt mitt tycke. Heja dig som är ute och medvetandegör. Inom många företag skulle man tjäna mycket på att ha en meta-kommunikation.
// Malou
Instämmer om eftersattheten, man förväntas bara leverera och prestera utan hänsyn till hur länge man håller.
You Rock!!!
Det är helt rätt och ganska självklart att en vi-känsla på jobbet ökar arbetsglädjen. Själv jobbar jag solokvist, så då får jag ordna arbetsglädje på annat sätt.
// Kikki
Samma här. Har tack och lov ett nätverk med andra företagare runt mig så man jag i alla fall har ”kollegor” att gå på julbord med. 🙂 Och så har vi frukostmöten varje månad där vi kan diskutera vad som känns aktuellt.
Stark vi känsla (om än en falsk sådan då) kan också tyvärr vara symptom på att ngt inte står rätt till. Inget knyter en grupp samman så mycket som en yttre fiende, dåligt chefskp, dålig arbetsmiljö etc. Givetvis är detta inte vad du avser men eftersom du ställer frågan. Man kan nu ofta få höra ”jag skulle aldrig stanna om det inte vore för mina arbetskamrater”, många skulle nog misstolka det för en ”vi-känsla”.
En stark Vi-känsla som är ”falsk” binder visserligen ihop gruppen men den ökar inte arbetsglädjen. Och när den ”yttre” fienden inte finns kvar längre så försvinner den falska Vi-känslan så småningom.